| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η Apple & Τα νέα της προβλήματα στην Ευρώπη

00:01 - 19/06/20

 

Με την  Apple να είναι κατά μέσο τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως, έχοντας σπάσει πρώτη στην ιστορία των αγορών το φράγμα του 1τρις δολάρια κεφαλαιοποίηση, είναι αλήθεια πως αντιμετώπιζε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στην Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Reuters, παραδοσιακά, οι μεγάλοι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας αδιαφορούσαν για την απειλή που ακούει στο όνομα Μαργκρέτε Βεστάγκερ και είναι η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η κ. Βεστάγκερ επιδιώκει να περιορίσει τον δεσπόζοντα ρόλο των αμερικανικών κολοσσών στον ψηφιακό κόσμο. Συνολικά η χρηματιστηριακή αξία των Apple, Amazon.com, Facebook και Alphabet (μητρικής της Google) έχει εκτιναχθεί. Από τότε που ξεκίνησε η πρώτη θητεία της Δανής, το 2014, έχει συγκεκριμένα υπερτριπλασιαστεί και φθάνει πλέον τα 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, στις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε δύο νέες έρευνες για την Apple, πράγμα που σημαίνει πως οι προαναφερθέντες όμιλοι θα πρέπει να αρχίσουν να την υπολογίζουν περισσότερο.

 

Η Ευρωπαία επίτροπος ανησυχεί μήπως οι ρυθμίσεις για την κυρίαρχη «πλατφόρμα εφαρμογών» της Apple, Apple Store, ουσιαστικά στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό – πρόκειται για την πρώτη έρευνα. Η ανταγωνίστρια εταιρεία με τη συνεχή ροή μουσικής Spotify Technology διαμαρτυρήθηκε ότι η Apple επιβάλλει ένα είδος φόρου 30% στις αγορές που διεκπεραιώνονται διαμέσου εφαρμογών από έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Εν τω μεταξύ, ταυτόχρονα η εταιρεία σταματά τους ανθρώπους που δημιουργούν εφαρμογές από το να οδηγήσουν τους χρήστες σε φθηνότερες εναλλακτικές.

 

Η δε δεύτερη έρευνα της Κομισιόν έχει να κάνει με την πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών της Apple, την Apple Pay, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράζουν πράγματα χρησιμοποιώντας ένα iPhone. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ διερωτάται μήπως ο αμερικανικός όμιλος δυσκολεύει τα ανταγωνιστικά συστήματα πληρωμών να λειτουργούν εύρυθμα.

 

Η Αpple, τώρα, εκφράζει την απογοήτευσή της, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «προχωρεί τις έρευνες χρησιμοποιώντας αβάσιμες καταγγελίες από λίγες εταιρείες οι οποίες απλά τα θέλουν όλα δωρεάν». Εντούτοις, ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ομίλου, Τιμ Κουκ, καθώς και οι επενδυτές του θα πρέπει να ανησυχούν. Η διεθνής αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων θεωρείται πλέον ώριμη και αυτό αποτελεί πρόβλημα για την Apple, διότι τα έσοδά της από αυτήν αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό των συνολικών. Το δε πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις iPhone μειώθηκαν σε ποσοστό 7%. Αυτό αντισταθμίστηκε με την πώληση περισσότερων εφαρμογών και συνδρομών στα ηλεκτρονικά παιχνίδια της και την παροχή υπηρεσιών μετάδοσης μουσικής. Οι συγκεκριμένες παρεχόμενες –από τον αμερικανικό όμιλο– υπηρεσίες τείνουν να φθάσουν σχεδόν το 25% επί των συνολικών του εσόδων και αυτό συμβαίνει χάρις στην πολύ ραγδαία αύξησή τους. Κατά τους αναλυτές του κλάδου υψηλής τεχνολογίας της Citi, η πλατφόρμα εφαρμογών της Apple ισοδυναμεί με το 30% όλων των εσόδων από τις υπηρεσίες που προσφέρει η ίδια.

 

Ολα τα ανωτέρω έχουν πείσει την αγορά να επανεκτιμήσει τη χρηματιστηριακή αξία του κολοσσού που δημιούργησε ο Στιβ Τζομπς, μιας και οι επενδυτές προτιμούν την αδιάλειπτη ροή εσόδων από την παροχή υπηρεσιών παρά από τις εφάπαξ πωλήσεις συσκευών. Η τιμή της μετοχής της Apple έχει υπολογισθεί σε 24 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη της σε ορίζοντα δωδεκαμήνου, βάσει των δεδομένων της εταιρείας Refinitiv. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο του πολλαπλασιαστή από το 2015 έως και τη λήξη του 2018. Εάν, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώσει την εταιρεία να μειώσει τη χρέωση στην πλατφόρμα App Store και να προωθήσει τα ανταγωνιστικά προς το Apple Pay συστήματα, τότε η διόγκωση των εσόδων της θα επιβραδυνθεί και θα διακυβευθεί η κεφαλαιοποίησή της ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Με άλλα λόγια, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ έχει πάρει την υπόθεση πολύ σοβαρά σε αντίθεση με παρελθούσες έρευνες στην πλατφόρμα αγορών της Google και στο λειτουργικό σύστημα Android, που ελάχιστα επηρέασαν τις πρωτεύουσες δραστηριότητες της Apple.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....