| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Η Βρετανική οικονομία ψάχνει το φάρμακο της…..

00:01 - 28/04/20

 

Με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία να είναι πραγματικά δύσκολες, αρκετές είναι οι συζητήσεις και στο εσωτερικό της Βρετανίας για τις επιπτώσεις από τον Covid-19 στην οικονομία του Μεγάλου Νησιού και τις λύσεις που αναζητούνται για να τονωθεί το εισόδημα των βρετανών και η Βρετανική οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε το Reuters, η βρετανική οικονομία καταρρέει υπό το βάρος της καραντίνας, ενώ ο δανεισμός της κυβέρνησης βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εν καιρώ ειρήνης. Eτσι η πίεση προς την κυβέρνηση έχει αρχίσει και αυξάνεται προκειμένου να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός οργανωμένου σχεδίου για την άρση των μέτρων καραντίνας.

 

Όπως έγραψε το Reuters, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επέστρεψε στην κατοικία του ύστερα από τη νόσηση από τον ιό, δέχεται τα βέλη των πολιτικών του αντιπάλων αλλά και των επιδημιολόγων, επειδή αντέδρασε πάρα πολύ αργά όταν ξέσπασε ο νέος κορωνοϊός. Διάφοροι υπουργοί αγωνίζονται να δώσουν εξηγήσεις για το υψηλό ποσοστό των θυμάτων, την έλλειψη αλλά και τον περιορισμένο αριθμό των διαγνωστικών τεστ.

 

Σύμφωνα με το Reuters, η ζοφερή όμως πραγματικότητα σχετικά με τη ζημία που έχει υποστεί η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως ήλθε την Πέμπτη. «Διανύουμε μια περίοδο οικονομικής συρρίκνωσης η οποία αποδεικνύεται πιο γρήγορη αλλά και πιο βαθιά σε σχέση με όσα έχουμε δει τα τελευταία εκατό χρόνια. Πιθανόν ακόμη και τους τελευταίους αιώνες», επισημαίνει ο αξιωματούχος της Bank of England Τζαν Βλίεγκ.

 

Ο αντίστοιχος βρετανικός δείκτης PMI μειώθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό και διαμορφώθηκε στις 12,9 μονάδες, από 36 τον περασμένο Μάρτιο. Αρκετά δηλαδή μακριά από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων του Reuters που εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 31,4.

 

Η βρετανική κυβέρνηση θα εκδώσει χρέος 222 δισ. δολ. μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, ποσό αρκετά πάνω από αυτό που είχε αρχικά προβλέψει και αφορούσε όλο το οικονομικό έτος. Το χρέος της χώρας ξεπερνάει σήμερα τα 2,5 τρισ. δολ. ενώ ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα μπορεί φέτος να φτάσει το 14% του εγχώριου ΑΕΠ.

 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα μέσα σε ένα χρόνο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε δημοσκόπηση του Reuters, οικονομολόγοι ανέφεραν ότι το τρέχον τρίμηνο θα σημειωθεί μια συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής η οποία προσεγγίζει περίπου το 13%.

 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από την περίοδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η –μη προς το παρόν δημοσιευμένη– στρατηγική πoυ θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας περνάει από εξονυχιστικό έλεγχο.

 

Η Deutsche Bank ισχυρίζεται ότι η έλλειψη διαγνωστικών τεστ αποτελεί πρόβλημα. «Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες μεσαίες ή μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες όσον αφορά τα διαγνωστικά τεστ κατά του κορωνοϊού», επεσήμανε σε σχετικό σημείωμά του προς τους πελάτες ο Ολιβερ Χάρβεϊ της Deutsche Bank.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ υποσχέθηκε να εξασφαλίσει τεστ για 100.000 άτομα την ημέρα έως το τέλος Απριλίου. Ωστόσο, μόλις 22.814 τεστ είχαν ολοκληρωθεί στις 21 Απριλίου, την τελευταία δηλαδή ημέρα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Συνολικά, 411.192 άτομα έχουν μέχρι στιγμής εξεταστεί ενώ έχουν αναλυθεί συνολικά 559.935 τεστ.

 

O επικεφαλής σύμβουλος της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας Κρις Γουίτι ανέφερε την Τετάρτη ότι οι περιορισμοί στην καθημερινή ζωή είναι πιθανόν απαραίτητοι εξαιτίας του χρόνου που χρειάζεται για να βρεθεί τόσο το εμβόλιο αλλά και η θεραπεία.

 

Σημειώνεται ότι οι Βρετανοί επιστήμονες ξεκίνησαν τις κλινικές μελέτες την περασμένη Πέμπτη για την εύρεση ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού (COVID-19). Την ίδια στιγμή, διερευνάται και σε άλλα μέρη της Ευρώπης εμβόλιο κατά του ιού, με αρκετούς επιστήμονες να προετοιμάζουν τη διεξαγωγή κλινικών μελετών.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....