| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

H ECB & H αλλαγή πολιτικής …

00:01 - 29/01/20

 

Όπως και άλλες φορές έχουμε σχολιάσει. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η ΕΚΤ και γενικά οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουνε να παίζουνε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής. Όπως λοιπόν πριν από μερικές ημέρες σχολίασε ο οικονομολόγος της Berenberg Bank, Florian Hense, υπάρχουν δύο λόγοι οι οποίοι οδηγούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της την τρέχουσα χρονιά. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η οικονομία προχωρεί σε εναρμόνιση με τις βασικές προσδοκίες της, καθώς πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως τα χειρότερα πέρασαν.

 

Σύμφωνα με την άποψη του οικονομολόγου της Berenberg, οι δείκτες που αποτυπώνουν τις μελλοντικές τάσεις έχουν βελτιωθεί, διότι οι πιέσεις προς την οικονομία λόγω εμπορικού πολέμου δεν είναι τόσο προφανείς, όπως δήλωσε η ΕΚΤ, κυρίως λόγω της σύναψης συμφωνίας εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Επίσης, η ΕΚΤ θεωρεί πως υπάρχουν ενδείξεις μέτριας ανόδου του πληθωρισμού. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, αφού χαλάρωσε ήδη τη νομισματική πολιτική της τον Σεπτέμβριο του 2019, θέλει να διαπιστώσει πώς αυτή εξελίσσεται. Και σε μια γενικότερη προσέγγιση, θα λέγαμε ότι καθ’ όσον η οικονομία θα ανακάμπτει, όπως προβλέπεται, και έχοντας ήδη σε εφαρμογή ένα πακέτο στήριξής της, η ΕΚΤ το πιθανότερο είναι να μην προβεί σε δραστικές αλλαγές προτού ολοκληρώσει την επανεξέταση της στρατηγικής της και ενδεχομένως και πέραν αυτής.

 

Προς το παρόν εκτιμούμε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει λόγο να παρεκκλίνει από την τωρινή πορεία της. Εάν στις αρχές του 2021, όπως φαίνεται ολοένα και πιθανότερο, ο δομικός πληθωρισμός ανέλθει στο 1,5% ή και πέραν τούτου και είναι βιώσιμος, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να διακόπτει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στα τέλη του 2021 και μετά να ακολουθήσει ενδεχομένως η πρώτη αύξηση επιτοκίων, στις αρχές του 2022. Η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι στόχος της ΕΚΤ είναι να oλοκληρώσει την αναθεώρηση της πολιτικής και των εργαλείων της και μετά να δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα έως τα τέλη του έτους. Εντούτοις, δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως «αυτή θα τελειώσει όταν θα έχουν όλα τελειώσει», οπότε ίσως συνεχιστεί και το 2021. Στόχος της όλης διαδικασίας είναι να επικεντρωθεί στην εντολή για τη σταθερότητα των τιμών και συγκεκριμένα στο πώς ορίζει και υπολογίζει τα μεγέθη, πώς δημοσιοποιεί τις σχετικές πληροφορίες και πώς εφαρμόζει την πολιτική αυτή. Η σταθερότητα των τιμών θα παραμείνει πρωτεύουσα στόχευση της ΕΚΤ, όπως είπε η Λαγκάρντ, ενώ θα μελετηθεί και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η απασχόληση και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

 

Αναμένουμε να συνεχιστεί η πολιτική του καθορισμού στόχου για τον πληθωρισμό, αλλά και να μετατοπισθεί από τον ασύμμετρο και κατά τι ασαφή στόχο λίγο κάτω από το 2% σε έναν ξεκάθαρο συμμετρικό στόχο 2%, όπως η Fed (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) και η Τράπεζα της Αγγλίας. Επίσης, να προσθέσει στοιχεία στο «καλάθι» αγαθών και υπηρεσιών που συνεκτιμά για τον πληθωρισμό. Ενα από αυτά θα μπορούσε να είναι οι δαπάνες της στέγασης, όταν στο οίκημα ζει ο ιδιοκτήτης του. Συν τοις άλλοις, θα μπορούσε να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό από πλευράς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πέραν των επίσημων προβλέψεων και των συναφών δεικτών των αγορών. Eπιπροσθέτως, θα μπορούσε πιθανώς να ορίσει μια ζώνη διακύμανσης του στόχου του πληθωρισμού από 1,5% έως 2,5%.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....