| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Σάββατο, 27/06/2026

 

 

Σημαντικές αλλαγές δρομολογούνται στην αγορά ακινήτων, καθώς η κυβέρνηση προχωρά σταδιακά στην εφαρμογή ενός νέου πλαισίου παρεμβάσεων που επηρεάζει ιδιοκτήτες, επενδυτές και ενοικιαστές. Οι ρυθμίσεις αφορούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τον τρόπο καταβολής των ενοικίων, τις δημοτικές επιβαρύνσεις, αλλά και κρίσιμα ζητήματα όπως ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και οι αντικειμενικές αξίες.

Βασικός στόχος των μέτρων είναι η αύξηση της προσφοράς κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση, η αντιμετώπιση των πιέσεων που προκαλεί η εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στις μεγάλες πόλεις και η ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές της κτηματαγοράς.

Στο επίκεντρο των επόμενων αποφάσεων βρίσκονται δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά το καθεστώς του ΦΠΑ στις νεόδμητες κατοικίες. Η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές λήγει στο τέλος του 2026 και οι φορείς της αγοράς ζητούν την παράτασή της, υποστηρίζοντας ότι η επαναφορά του φόρου θα αυξήσει αισθητά το κόστος αγοράς και θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την οικοδομική δραστηριότητα όσο και τις επενδύσεις στον κλάδο.

 

Το δεύτερο αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι ισχύουσες τιμές ζώνης εφαρμόζονται από το καλοκαίρι του 2021, ωστόσο η σημαντική άνοδος των εμπορικών τιμών τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών αξιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 65% πανελλαδικά από τότε.

Η επόμενη αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να εξεταστεί μέσα στο 2027, με πιθανή εφαρμογή από το 2028. Για να περιοριστούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις που ενδέχεται να προκύψουν, εξετάζονται μέτρα όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για την πρώτη κατοικία και νέες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, ενισχύονται οι περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Μετά το κέντρο της Αθήνας, από την 1η Ιουλίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2026 αναστέλλεται η δυνατότητα εγγραφής νέων ακινήτων στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής και στην Α’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει τη μετατροπή κατοικιών σε τουριστικά καταλύματα, ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα ακινήτων για μόνιμη κατοικία. Για τους παραβάτες προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις, με πρόστιμο που ανέρχεται στο 50% των εσόδων από τη βραχυχρόνια μίσθωση και ελάχιστο ποσό τις 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης μέσα στο ίδιο φορολογικό έτος, το ελάχιστο πρόστιμο διπλασιάζεται στις 40.000 ευρώ.

Επιπλέον, σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου που βρίσκεται σε περιοχή όπου ισχύει η απαγόρευση νέων εγγραφών, το ακίνητο διαγράφεται αυτόματα από το μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης και δεν μπορεί να επανενταχθεί πριν από τη λήξη των περιορισμών.

Αλλαγές έρχονται και στον τρόπο πληρωμής των ενοικίων. Από την 1η Οκτωβρίου 2026, όλα τα μισθώματα θα πρέπει να καταβάλλονται αποκλειστικά μέσω τραπεζικού συστήματος, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την πλήρη καταγραφή των συναλλαγών.

Η μη τήρηση της υποχρέωσης θα έχει συνέπειες τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους ιδιοκτήτες. Οι μισθωτές που πληρώνουν με μετρητά θα χάνουν το δικαίωμα επιστροφής ενοικίου, ενώ οι ιδιοκτήτες που εισπράττουν εκτός τραπεζικού συστήματος δεν θα δικαιούνται την ισχύουσα έκπτωση φόρου 5% για τα εισοδήματα από ενοίκια.

Αλλαγές προβλέπονται και στις δημοτικές χρεώσεις. Από την 1η Ιανουαρίου 2027 καταργούνται το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, οι οποίοι αντικαθίστανται από το νέο Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης (ΤΤΑ).

Το νέο τέλος θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και το ύψος του θα καθορίζεται από κάθε δήμο ξεχωριστά, με συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,3‰ έως 0,7‰, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με τις παρεμβάσεις αυτές επιχειρείται η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ακινήτων, το οποίο συνδυάζει μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας, περιορισμού των στρεβλώσεων που συνδέονται με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και προετοιμασίας για τις σημαντικές φορολογικές αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν τα επόμενα χρόνια.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
FF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum