| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Παρασκευή, 00:01 - 19/06/2026

 

 

Από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση με το Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου 2026, ο χρυσός έχει υποχωρήσει περίπου κατά 25%. Η πτώση αποτυπώνεται στο σχετικό διάγραμμα, όμως ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η εξήγηση που έδωσε η FinViz για την κίνηση του χρυσού στις 10 Ιουνίου. Εκείνη την ημέρα, υποστήριξε ότι ο πόλεμος και ο υψηλός πληθωρισμός ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο χρυσός υποχώρησε κατά 1,1%.

Αν ρωτούσατε 1.000 επενδυτές χρυσού την παραμονή της ιρανικής σύγκρουσης πώς θα αντιδρούσε το πολύτιμο μέταλλο σε ένα σενάριο όπου ο πόλεμος θα διαρκούσε για μήνες και οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξεύονταν, ωθώντας τον πληθωρισμό πάνω από το 4%, οι 999 πιθανότατα θα προέβλεπαν άνοδο της τιμής του χρυσού. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι θεωρούσαν αυτές τις εξελίξεις θετικές για το μέταλλο, οι επιδόσεις του χρυσού απογοήτευσαν. Ας εξετάσουμε γιατί συμβαίνει αυτό.

 

Καταρχάς, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, η τιμή του χρυσού υπερδιπλασιάστηκε από τον Ιανουάριο του 2025 έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2026. Το βασικό επιχείρημα πίσω από αυτή την άνοδο ήταν ότι τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα υπονόμευαν την αξία του δολαρίου. Το συγκεκριμένο αφήγημα, σε συνδυασμό με τη δυναμική της αγοράς, προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επενδυτών, με αποτέλεσμα ο χρυσός να υπεραποδώσει σημαντικά.

Με απλά λόγια, ανεξάρτητα από τις ειδήσεις και τις αφηγήσεις της αγοράς, οι τιμές του χρυσού είχαν φτάσει σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και ήταν ώριμες για μια διορθωτική κίνηση.

Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι η άνοδος του χρυσού πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία τα πραγματικά επιτόκια (ονομαστικές αποδόσεις μείον πληθωρισμός) παρέμεναν υψηλά και συνέχιζαν να αυξάνονται. Όπως έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα, οι τιμές του χρυσού παρουσιάζουν συχνά ισχυρή αρνητική συσχέτιση με τα πραγματικά επιτόκια.

Υψηλά πραγματικά επιτόκια, που υποδηλώνουν αυστηρή και περιοριστική νομισματική πολιτική, συνδέονται συνήθως με χαμηλότερες τιμές χρυσού. Αντίθετα, χαμηλά ή αρνητικά πραγματικά επιτόκια υποδηλώνουν πιο χαλαρή νομισματική πολιτική και συνήθως ευνοούν τους επενδυτές του χρυσού.

Ωστόσο, αυτή η σχέση έπαψε να λειτουργεί τα τελευταία δύο χρόνια. Καθώς τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν υψηλά και η Fed έχει υιοθετήσει πιο επιθετική (hawkish) στάση, τίθεται το ερώτημα αν η ιστορική συσχέτιση αρχίζει να επανέρχεται. Μήπως οι επενδυτές χρυσού προεξοφλούν ότι η Fed θα συνεχίσει να ακολουθεί αυστηρή πολιτική;

Η διόρθωση βελτιώνει το εύρος της αγοράς

Οι διορθώσεις αποτελούν υγιείς προσαρμογές των αγορών. Όπως υποδηλώνει και ο όρος, συμβάλλουν στην εξομάλυνση περιόδων υπερβολικής αισιοδοξίας των επενδυτών.

Αυτό ακριβώς συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες, όταν οι μετοχές τεχνολογίας υψηλής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον κλάδο των ημιαγωγών και του hardware, υπεραπέδωσαν σημαντικά σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, ενώ οι περισσότεροι άλλοι κλάδοι και επενδυτικοί παράγοντες υποαπέδωσαν αισθητά.

Με τη πρόσφατη διόρθωση, το εύρος της αγοράς (market breadth) έχει βελτιωθεί σημαντικά. Πλέον, πολλοί κλάδοι εμφανίζουν πιο ισορροπημένες αποδόσεις. Οι τομείς της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, τους οποίους οι αναλυτές είχαν επισημάνει πριν από δύο εβδομάδες ως υπεραγορασμένους και υπερπουλημένους αντίστοιχα, βρίσκονται τώρα σε πολύ πιο ευθυγραμμισμένα επίπεδα.

Καθώς η αγορά αντιδρά θετικά στις εξελίξεις γύρω από το Ιράν, τίθεται το ερώτημα αν θα δούμε ξανά το εύρος της αγοράς να επιδεινώνεται, με τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να αναλαμβάνουν εκ νέου ηγετικό ρόλο.

Η εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς το πρόσφατο ανοδικό ράλι ενδέχεται να αποδειχθεί βραχύβιο. Οι επενδυτές καλό είναι να παρακολουθούν στενά τους βασικούς κινητούς μέσους όρους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή λειτουργούν ως επίπεδα στήριξης και αντίστασης και μπορούν να προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις για την επόμενη κατεύθυνση της αγοράς.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum