| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Σάββατο, 15/08/2026

 

Για έναν Αμερικανό ή Ευρωπαίο που εξετάζει το ενδεχόμενο να περάσει τα χρόνια της συνταξιοδότησής του στο εξωτερικό, η επιλογή χώρας μπορεί να επηρεάσει δραματικά το απαιτούμενο κεφάλαιο και, κατ’ επέκταση, το επίπεδο ζωής που μπορεί να εξασφαλίσει.

Οι διαφορές είναι εντυπωσιακές. Από περίπου 1,1 εκατ. δολάρια στη Σιγκαπούρη έως μόλις 187.000 δολάρια στο Πακιστάν, το κόστος μιας άνετης συνταξιοδότησης διαφοροποιείται σημαντικά ανάλογα με τον προορισμό.

Τα στοιχεία της NetCredit και της Numbeo βασίζονται σε ένα υποθετικό μοντέλο συνταξιοδότησης διάρκειας 14,5 ετών, το οποίο προκύπτει από τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης και το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ. Οι υπολογισμοί αφορούν το κόστος ζωής και δεν περιλαμβάνουν φόρους ούτε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.

 

Η Ελλάδα στη μέση της παγκόσμιας κατάταξης

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 41η θέση, με το απαιτούμενο κεφάλαιο για μια άνετη συνταξιοδότηση να υπολογίζεται σε περίπου 406.000 δολάρια.

Η επίδοση αυτή τοποθετεί τη χώρα σε αρκετά ανταγωνιστικό σημείο σε σχέση με δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς συνταξιοδότησης. Για παράδειγμα, στην Ισπανία και την Πορτογαλία απαιτούνται περίπου 478.000 δολάρια, δηλαδή περίπου 72.000 δολάρια περισσότερα από την Ελλάδα.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η διαφορά με την Κύπρο. Εκεί το απαιτούμενο ποσό φτάνει περίπου τα 525.000 δολάρια, κατατάσσοντας τη χώρα στην 22η θέση μεταξύ των ακριβότερων προορισμών.

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, η Ελλάδα προσφέρει χαμηλότερο κόστος ζωής για έναν συνταξιούχο σε σχέση με αρκετές άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Δυτικής Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ παραμένουν ακριβός προορισμός

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το απαιτούμενο ποσό ανέρχεται σε περίπου 738.000 δολάρια, τοποθετώντας τη χώρα στην πέμπτη θέση των ακριβότερων προορισμών.

Πιο ακριβές εμφανίζονται η Σιγκαπούρη, η Ισλανδία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο.

Η διαφορά γίνεται ακόμη πιο εμφανής σε σχέση με γειτονικές χώρες. Στον Καναδά απαιτούνται περίπου 598.000 δολάρια, ενώ στο Μεξικό μόλις 356.000 δολάρια.

Έτσι, για έναν Αμερικανό συνταξιούχο, η μετακίνηση σε μια χώρα με χαμηλότερο κόστος ζωής μπορεί θεωρητικά να αυξήσει σημαντικά τη διάρκεια για την οποία επαρκούν οι αποταμιεύσεις του.

Η Ευρώπη: τεράστιες διαφορές από χώρα σε χώρα

Η Ευρώπη εμφανίζει ιδιαίτερα μεγάλες αποκλίσεις.

Στην κορυφή της ακριβότερης πλευράς βρίσκεται η Ισλανδία, όπου το απαιτούμενο ποσό φτάνει τα 893.000 δολάρια. Ακολουθούν η Ελβετία με 859.000 δολάρια και το Λουξεμβούργο με 794.000 δολάρια.

Σημαντικά υψηλό είναι επίσης το κόστος στην Ιρλανδία, στα 702.000 δολάρια, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα 627.000 δολάρια, και στη Δανία, στα 625.000 δολάρια.

Στον αντίποδα, η εικόνα διαφοροποιείται αισθητά στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη.

Στο Μαυροβούνιο απαιτούνται περίπου 395.000 δολάρια, στην Αλβανία 388.000 και στη Ρουμανία μόλις 335.000 δολάρια.

Η διαφορά αυτή αναδεικνύει πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η αγοραστική δύναμη του ίδιου συνταξιοδοτικού κεφαλαίου μέσα στην Ευρώπη.

Οι ακριβότερες χώρες

Χώρα

Απαιτούμενο ποσό

Σιγκαπούρη

~$1,1 εκατ.

Ισλανδία

$893.000

Ελβετία

$859.000

Λουξεμβούργο

$794.000

ΗΠΑ

$738.000

Ιρλανδία

$702.000

Ηνωμένο Βασίλειο

$627.000

Δανία

$625.000

Καναδάς

$598.000

Κύπρος

$525.000

Ισπανία

$478.000

Πορτογαλία

$478.000

Ελλάδα

$406.000

Η Ελλάδα βρίσκεται επομένως αρκετά χαμηλότερα από τις ακριβότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, αν και όχι στις πλέον οικονομικές χώρες παγκοσμίως.

Οι φθηνότεροι προορισμοί

Στο άλλο άκρο της κατάταξης βρίσκονται χώρες όπου το απαιτούμενο κεφάλαιο για ολόκληρη την περίοδο συνταξιοδότησης παραμένει κάτω από τα 200.000 δολάρια.

Το Πακιστάν εμφανίζεται ως ο οικονομικότερος προορισμός, με περίπου 187.000 δολάρια, ενώ ακολουθούν η Ινδία με 189.000 δολάρια και το Μπανγκλαντές και η Αίγυπτος με περίπου 190.000 δολάρια.

Σε αρκετές ακόμη αναδυόμενες οικονομίες το απαιτούμενο κεφάλαιο παραμένει κάτω από τα 300.000 δολάρια. Η εκτίμηση διαμορφώνεται στα 268.000 δολάρια για τη Βραζιλία, στα 279.000 δολάρια για την Κίνα και την Κολομβία, στα 281.000 για τη Ρωσία, στα 292.000 για τη Μαλαισία και στα 295.000 για το Βιετνάμ.

Βεβαίως, το χαμηλό κόστος ζωής από μόνο του δεν αρκεί για να καταστήσει μια χώρα ελκυστικό προορισμό συνταξιοδότησης. Η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, η ασφάλεια, οι υποδομές, η φορολογία, η πολιτική σταθερότητα και η δυνατότητα πρόσβασης σε άδεια παραμονής είναι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν πλήρως την τελική εικόνα.

Πάνω από 900.000 δολάρια η διαφορά

Η απόσταση μεταξύ του ακριβότερου και του φθηνότερου προορισμού ξεπερνά τα 900.000 δολάρια.

Το εύρος αυτό δείχνει πόσο καθοριστικό μπορεί να είναι το κόστος ζωής για την πραγματική αξία των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων. Ένα κεφάλαιο που θεωρείται ανεπαρκές σε μια ακριβή χώρα μπορεί να προσφέρει πολύ μεγαλύτερη οικονομική άνεση σε έναν προορισμό χαμηλότερου κόστους.

Για την Ελλάδα, το ποσό των 406.000 δολαρίων την τοποθετεί σε μια ενδιάμεση αλλά σχετικά ανταγωνιστική θέση. Δεν αποτελεί τον φθηνότερο προορισμό, όμως βρίσκεται κάτω από αρκετές από τις χώρες που αποτελούν παραδοσιακές επιλογές για Ευρωπαίους και Αμερικανούς συνταξιούχους.

Χρειάζεται πάντως προσοχή στην ερμηνεία των αριθμών, καθώς η συγκεκριμένη κατάταξη δεν συνυπολογίζει φόρους και υγειονομικές δαπάνες. Ειδικά για έναν συνταξιούχο, οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν ουσιαστικά το πραγματικό κόστος ζωής και να αλλάξουν την τελική κατάταξη των χωρών.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum