| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Σάββατο, 04/07/2026

        

 

Οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026 για ένταξη στη νέα ρύθμιση αποπληρωμής ασφαλιστικών οφειλών σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Βασική προϋπόθεση για την αποδοχή της αίτησης είναι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Εφόσον υπάρχουν νεότερα χρέη, θα πρέπει ταυτόχρονα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση, ώστε να πληρούνται οι όροι υπαγωγής στη νέα διαδικασία.

Για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, το ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΑΟ εμφανίζει σχετικό ενημερωτικό μήνυμα κατά την επιλογή της ρύθμισης των 72 δόσεων.

 

Ποιες οφειλές καλύπτει η ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση αφορά ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023, υπό την προϋπόθεση ότι δεν βρίσκονταν σε ενεργή ρύθμιση στις 21 Απριλίου 2026 και δεν έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Η εξόφληση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ.

Η ένταξη ολοκληρώνεται μόνο με την καταβολή της πρώτης δόσης, η οποία πρέπει να εξοφληθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, χωρίς να απαιτείται νέα ειδοποίηση από το ΚΕΑΟ.

Χαμηλότερο επιτόκιο και δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η βασική οφειλή κεφαλαιοποιείται και, από την ημερομηνία υπαγωγής, επιβαρύνεται με το επιτόκιο που ισχύει για την πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, αντί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.

Το επιτόκιο διαμορφώνεται περίπου στο 5,5%, έναντι 8,5% που εφαρμόζεται στις οφειλές εκτός ρύθμισης.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης, με τον οφειλέτη να καταβάλλει μόνο τους τόκους που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία αποπληρωμής.

Τα βασικά οφέλη

Η ένταξη στη ρύθμιση συνοδεύεται από σημαντικές διευκολύνσεις για τους οφειλέτες. Μεταξύ άλλων:

χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα,

αναστέλλεται η ποινική δίωξη για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία,

διακόπτεται η εκτέλεση τυχόν επιβληθείσας ποινής,

«παγώνουν» τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, όσο τηρούνται οι όροι της ρύθμισης.

Τα δύο βασικά εμπόδια

Η νέα ρύθμιση συνοδεύεται και από αυστηρές προϋποθέσεις, οι οποίες αποκλείουν σημαντικό αριθμό οφειλετών.

Το πρώτο βασικό κριτήριο αφορά την 31η Δεκεμβρίου 2023. Μέχρι την ημερομηνία αυτή πρέπει να έχουν δημιουργηθεί οι οφειλές που θα ενταχθούν στη ρύθμιση. Αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024, αυτά θα πρέπει να ρυθμιστούν μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων, η οποία παραμένει η μοναδική ενεργή για τις νεότερες οφειλές.

Το δεύτερο βασικό κριτήριο είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της 31ης Δεκεμβρίου 2023 πρέπει να είχαν παραμείνει αρρύθμιστες έως τις 21 Απριλίου 2026, ημερομηνία ανακοίνωσης της νέας ρύθμισης.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι είχαν ήδη εντάξει τις συγκεκριμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων δεν μπορούν να μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

Ο αποκλεισμός αφορά τόσο τις οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2023 όσο και τις μεταγενέστερες, καθώς η νέα ρύθμιση καλύπτει αποκλειστικά αρρύθμιστες οφειλές.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Η ρύθμιση παύει να ισχύει εφόσον ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή δεν εξοφλεί εμπρόθεσμα τις νέες ασφαλιστικές υποχρεώσεις που δημιουργούνται κατά τη διάρκειά της.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύνολο της εναπομείνασας οφειλής καθίσταται άμεσα απαιτητό και ενεργοποιούνται εκ νέου όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Ο όγκος των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ανέρχονται πλέον σε 51,3 δισ. ευρώ.

Από αυτά, περίπου 47,5 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και, συνεπώς, μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση των έως 72 δόσεων, εφόσον πληρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
FF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum