| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 26/04/2026

     

 

 

Μία από τις πλέον «ενεργές» φάσεις της μετα-μνημονιακής περιόδου φαίνεται να διανύουν οι κεντρικοί πρωταγωνιστές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο για ακόμη μία φορά έρχεται να επιτελέσει τον ρόλο του βασικού «αιμοδότη» του ελληνικού επιχειρείν.

Όπως γράφει ο Γεράσιμος Χιώνης στη Ναυτεμπορική, είναι χαρακτηριστικό ότι αποκλειστικά μέσω του εργαλείου των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, οι εισηγμένες ετοιμάζονται να «σηκώσουν» περισσότερα από 5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Μάλιστα, το συγκεκριμένο νούμερο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από το 2022 και το δεύτερο μεγαλύτερο από το 2019, αφορά μόνο όσες κινήσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή εξαγγελθεί, χωρίς να αποκλείονται έξτρα εκπλήξεις στο άμεσο μέλλον.

 

Φυσικά, το μεγαλύτερο κομμάτι της πίττας ανήκει στη ΔΕΗ, η οποία μόλις την Πέμπτη έκανε γνωστή την πρόθεση να «σηκώσει» το ποσό – μαμούθ των 4 δισ. ευρώ, με τον χρονικό ορίζοντα να τοποθετείται για τα τέλη Μαΐου.

Όμως, πέραν της εταιρείας του Γιώργου Στάσση, στο επενδυτικό κοινό αναμένεται να απευθυνθεί τις επόμενες εβδομάδες -και σίγουρα έως τον Ιούνιο- ο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ο οποίος θα διεκδικήσει την άντληση 510 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα χρηματικό ποσό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου στη συμμετοχή της εισηγμένης στην παράλληλη ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία θα λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Στα «προσεχώς» συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η ΑΜΚ της Trastor, ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία επιθυμεί να διευρύνει τη διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τους νέους κανόνες της ΕΧΑΕ. Γι’ αυτό τον λόγο η ΑΜΚ θα υλοποιηθεί με περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης για τον βασικό μέτοχο, δηλαδή για την Τρ. Πειραιώς.

Εντός ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ΑΜΚ των 22,8 εκατ. ευρώ στη Y/Knot, με τις νέες μετοχές να εισάγονται στο ταμπλό μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της Prodea προσανατολίζεται σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά έως 50 εκατ. ευρώ, η οποία θα προκύψει από τη δημόσια πρόταση για την ανταλλαγή ομολογιών με νέες μετοχές. Όσοι ομολογιούχοι συμμετάσχουν στην ανταλλαγή, θα λάβουν ως αντάλλαγμα 200 νέες μετοχές για κάθε μία ομολογία. Συνολικά θα εκδοθούν έως 10.000.000 νέες μετοχές αξίας 5 ευρώ η κάθε μία.

Παράλληλα, μην ξεχνάμε την περίπτωση της ONYX, η οποία έχει εκφράσει την πρόθεση για την πραγματοποίηση ΑΜΚ, με στόχο να χρηματοδοτήσει το τουριστικό έργο ανάπτυξης στη Χαλκιδική, ενώ υπάρχουν και οι υποθέσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και όσων άλλων εισηγμένων τρέχουν προγράμματα script dividend, με τους συμμετέχοντες να ανταλλάζουν τα μερίσματα με νέες μετοχές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι όλες οι παραπάνω κινήσεις, αν και πρόκειται να στερήσουν μια σημαντική «δύναμη πυρός» από τη διαθέσιμη ρευστότητα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών -ιδίων αν λάβουμε υπόψη τις σφιχτές συνθήκες εν μέσω της γεωπολιτικής αβεβαιότητας- έρχονται να «τεστάρουν» τη νέα δυναμική της αγοράς, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την αναβάθμιση στις Αναπτυγμένες Αγορές αλλά και την ενσωμάτωση της (πρώην) ΕΧΑΕ στον Όμιλο της Euronext.

Όσον αφορά τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του 2026, στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου πραγματοποιήθηκε η ΑΜΚ των 300 εκατ. ευρώ στην CrediaBank, η οποία είχε ως αποτέλεσμα αφενός την περαιτέρω κεφαλαιακή θωράκιση της τράπεζας, αφετέρου τη διεύρυνση του free float, το οποίο πλέον ξεπερνά το απαιτούμενο 25%. Στις αρχές του έτους έγινε και η κεφαλαιακή ενίσχυση της Q&R με 8,8 εκατ. ευρώ.

Πέραν της φετινής χρονιάς, άξια λόγου είναι η επίδοση του 2021, όταν οι εισηγμένες «σήκωσαν» περισσότερα από 6,3 δισ. ευρώ. Άλλωστε, εκείνη τη χρονιά σε ΑΜΚ είχαν προχωρήσει, μεταξύ άλλων, οι ΔΕΗ, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, οι οποίες από κοινού άντλησαν περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ.

Το ύψος των ΑΜΚ για τις εισηγμένες ανά έτος

2026 – 5041,6 εκατ. ευρώ*

2025 – 977,4 εκατ. ευρώ

2024 – 1034,4 εκατ. ευρώ

2023 – 896,5 εκατ. ευρώ

2022 – 494,1 εκατ. ευρώ

2021 – 6399,9 εκατ. ευρώ

2020 – 150,8 εκατ. ευρώ

2019 – 739,2 εκατ. ευρώ

*αφορά εξαγγελίες έως 24/4

Οι ΑΜΚ των εισηγμένων για το 2026 (σε εκατ. ευρώ)

• ΔΕΗ – 4000,0
• ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών – 510,0
• CrediaBank – 300,0*
• Trastor – 150,0
• Prodea – 50,0
• Υ/Knot – 22,8
• Q&R – 8,8*

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 
GFF Feed

Loading...

 
 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum