| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Σάββατο, 27/06/2026

 

 

Θετική στάση απέναντι στη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη εκφράζει η Τράπεζα της Ελλάδος, με τον διοικητή της, Γιάννη Στουρνάρα, να χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναγκαία και ωφέλιμη για τους δανειολήπτες.

Η νέα διάταξη προβλέπει την καθολική εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Αρείου Πάγου σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των τόκων στα δάνεια που έχουν υπαχθεί στον Νόμο 3869/2010, περιορίζοντας σημαντικά τη σχετική αβεβαιότητα και δίνοντας σαφείς απαντήσεις σε ζητήματα που είχαν ανακύψει.

Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ήταν απαραίτητη, καθώς διευκρίνισε κρίσιμα σημεία εφαρμογής της απόφασης του Αρείου Πάγου και συνέβαλε στη μείωση της αβεβαιότητας, προς όφελος των δανειοληπτών.

Η διάταξη, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, αφορά περίπου 100.000 ενήμερους δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη. Με τη νέα μεθοδολογία υπολογισμού των τόκων, οι μηνιαίες δόσεις μειώνονται σημαντικά, καθώς οι τόκοι περιορίζονται σχεδόν στο μηδέν. Παράλληλα, η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ, με αποτέλεσμα οι επιπλέον τόκοι που καταβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να συμψηφίζονται με το υπόλοιπο της οφειλής.

 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δανειολήπτη με υπόλοιπο οφειλής 144.500 ευρώ τον Ιανουάριο του 2024. Με το προηγούμενο καθεστώς η μηνιαία δόση ανερχόταν στα 731 ευρώ για διάρκεια 300 μηνών. Με τη νέα μέθοδο, η δόση περιορίζεται στα 483 ευρώ, εκ των οποίων τα 482 ευρώ αφορούν αποπληρωμή κεφαλαίου και μόλις 1 ευρώ τόκους.

Η διαφορά των 248 ευρώ μηνιαίως που κατέβαλλε ο δανειολήπτης για περίπου 30 μήνες αντιστοιχεί σε συνολικό ποσό 7.440 ευρώ. Το ποσό αυτό αφαιρείται από την οφειλή του, με αποτέλεσμα να μειώνεται αντίστοιχα ο αριθμός των υπολειπόμενων δόσεων. Έτσι, αντί για 270 δόσεις, ο συγκεκριμένος δανειολήπτης θα χρειαστεί να καταβάλει περίπου 255 δόσεις των 483 ευρώ.

Η συνολική ελάφρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική και ως προς τους τόκους, καθώς αντί να καταβάλει συνολικά περίπου 74.852 ευρώ σε τόκους, θα πληρώσει μόλις 411 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «ΗΡΑΚΛΗΣ», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης έχει επισημάνει ότι οι χαμηλότερες δόσεις οδηγούν σε μειωμένες μελλοντικές εισπράξεις για το πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται μηχανισμός δίκαιου επιμερισμού του κόστους μεταξύ των τραπεζών και του «ΗΡΑΚΛΗ», ανάλογα με τα ποσά που έχει εισπράξει κάθε πλευρά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, η συνολική επίδραση της ρύθμισης υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ σε βάθος 20 ετών, λόγω των χαμηλότερων δόσεων που αφορούν δάνεια συνολικού ύψους 16,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η αναδρομική εφαρμογή της ρύθμισης εκτιμάται ότι θα επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σημαντικό μέρος του κόστους που προκύπτει από τον αναδρομικό συμψηφισμό δεν θα επιβαρύνει το Δημόσιο, καθώς θα καλυφθεί από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη και δεν επηρεάζει τις ρυθμίσεις που έχουν συναφθεί μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Στις περιπτώσεις αυτές εξακολουθεί να εφαρμόζεται το υφιστάμενο πλαίσιο, βάσει του οποίου η μηνιαία δόση υπολογίζεται ως τοκοχρεολυτική δόση επί του συνολικού ρυθμιζόμενου χρέους, σύμφωνα με τις ισχύουσες συμβάσεις και κανονιστικές διατάξεις.

Η νέα παρέμβαση επιχειρεί να συνδυάσει την προστασία των δανειοληπτών με τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής ισορροπίας, προσφέροντας σημαντική ελάφρυνση σε χιλιάδες νοικοκυριά που εξακολουθούν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους μέσω του πλαισίου του Νόμου Κατσέλη.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
FF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum