| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Κυριακή, 31/05/2026

 

 

Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καθώς η αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η συχνότερη εμφάνιση μηδενικών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά συμβάλλουν στη διατήρηση του κόστους σε επίπεδα αντίστοιχα με τα περσινά.

Αυτό επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου «Η Ελλάδα στη νέα εποχή της πυρηνικής ενέργειας» που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν έχουν προκαλέσει ουσιαστική επιβάρυνση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η μέση τιμή χονδρικής τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 89 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 82 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2024 και 81 ευρώ το 2023, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά παραμένει ουσιαστικά σταθερή παρά τις διεθνείς πιέσεις.

 

Κομβικό ρόλο στη συγκράτηση των τιμών παίζει η αυξημένη παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα, η οποία οδηγεί συχνά σε μηδενικές τιμές κατά τις μεσημβρινές ώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός, όταν η παραγωγή από ΑΠΕ είναι περιορισμένη, κυρίως τις βραδινές ώρες, οι τιμές κινούνται κοντά στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, η μεγάλη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών συμπιέζει σημαντικά τον ημερήσιο μέσο όρο.

Ο κ. Τσάφος τόνισε ότι η Ελλάδα φαίνεται να έχει αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία έναντι των γειτονικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Μάιο η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερη από εκείνη αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, καθώς διαμορφώθηκε στα 89 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 98 ευρώ στη Γερμανία, 102 ευρώ στη Βουλγαρία, 110 ευρώ στη Ρουμανία και περίπου 110 ευρώ σε Ουγγαρία και Ιταλία.

Αποδίδοντας αυτή την εξέλιξη στην ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, σημείωσε ότι οι διασυνδέσεις λειτουργούν στο μέγιστο βαθμό, επιτρέποντας στην Ελλάδα να εξάγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και να αποσυνδέεται σε σημαντικό βαθμό από τις ακριβότερες αγορές της περιοχής.

Αναφερόμενος στις προοπτικές του καλοκαιριού, εξήγησε ότι η αυξημένη ζήτηση λόγω κλιματιστικών και τουρισμού θα συνοδευτεί από ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ που έχουν προστεθεί στο σύστημα ενδέχεται να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό την αυξημένη κατανάλωση, διατηρώντας τις πιέσεις προς τα κάτω στις τιμές.

Παράλληλα, η χώρα εισέρχεται στη θερινή περίοδο με ιδιαίτερα υψηλά αποθέματα νερού στους υδροηλεκτρικούς ταμιευτήρες, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος.

Σημαντική θεωρείται και η πρόοδος στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας. Σήμερα λειτουργούν περίπου 150 MW αποθηκευτικής ισχύος, ενώ μέσω των έργων που υλοποιούνται και των σχετικών διαγωνισμών η συνολική δυναμικότητα αναμένεται να προσεγγίσει τα 900 MW τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η διεύρυνση της αποθήκευσης θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στις βραδινές ώρες και θα περιορίσει την εξάρτηση από τις μονάδες φυσικού αερίου για τη διαμόρφωση των τιμών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Βουλγαρία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εξάγει σχεδόν συνεχώς προς τη γειτονική χώρα, με ροές που καταγράφονται στο 96% των ωρών του έτους. Μάλιστα, οι εξαγωγές είναι συχνά μεγαλύτερες κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοιχείο που αποδεικνύει ότι δεν αφορούν μόνο την πλεονάζουσα παραγωγή από φωτοβολταϊκά αλλά και ενέργεια που παράγεται από αιολικά πάρκα και μονάδες φυσικού αερίου.

Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας πλέον την τέταρτη θέση σε απόλυτα μεγέθη πίσω μόνο από τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ολλανδία.

Κλείνοντας, ο κ. Τσάφος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και διατηρεί τη δυνατότητα παρέμβασης σε περίπτωση που καταγραφούν παρατεταμένες αυξήσεις τιμών, εκφράζοντας πάντως συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της αγοράς κατά τους επόμενους μήνες.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 

Σχόλια Αναγνωστών

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum