| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Πέμπτη, 15/10/2026

          

 

Ισχυρή αναμένεται να παραμείνει η αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας παγκοσμίως το 2027, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για περαιτέρω άνοδο των μετοχών. Ωστόσο, σύμφωνα με την Citi, οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για δύο βασικές προκλήσεις: την αισθητή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κερδών και την ολοένα μεγαλύτερη εξάρτηση της παγκόσμιας ανάπτυξης από τον τεχνολογικό κλάδο.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι τα συνολικά εταιρικά κέρδη παγκοσμίως θα αυξηθούν κατά περίπου 35% το 2026, ενώ οι προβλέψεις της αγοράς τοποθετούν την ανάπτυξη στο 16% για το 2027. Παρότι η δεύτερη επίδοση παραμένει ισχυρή, η απόκλιση των περίπου 19 ποσοστιαίων μονάδων από τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης συνιστά σημαντική επιβράδυνση.

Με βάση απλές στατιστικές συσχετίσεις μεταξύ της αύξησης των κερδών ανά μετοχή (EPS) και της χρηματιστηριακής απόδοσης, μια επιβράδυνση της τάξης των 20 ποσοστιαίων μονάδων συνδέεται συνήθως με μηδενικές αποδόσεις για τις μετοχές. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί πρόβλεψη για το 2027, αλλά ένδειξη του πόσο σημαντική μπορεί να αποδειχθεί η μεταβολή του ρυθμού κερδοφορίας για την πορεία των αγορών.

 

Τι δείχνει η ιστορία για τις χρονιές επιβράδυνσης των κερδών

Η Citi εξέτασε προηγούμενες περιόδους κατά τις οποίες η εταιρική κερδοφορία συνέχισε να αυξάνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι παγκόσμιες μετοχές κατέγραψαν μέση απόδοση περίπου 4%, ενώ η διάμεση απόδοση διαμορφώθηκε στο 10%. Παράλληλα, το 67% των αντίστοιχων περιόδων έκλεισε με θετικό πρόσημο.

Η εικόνα αυτή δείχνει ότι η επιβράδυνση των κερδών δεν συνεπάγεται αυτομάτως πτώση των χρηματιστηρίων. Αντίθετα, οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν να ενισχύονται, εφόσον η κερδοφορία εξακολουθεί να αυξάνεται και οι επενδυτές δεν προχωρούν σε υπερβολική αναθεώρηση των αποτιμήσεων.

Υπήρξαν, ωστόσο, και χρονιές με αρνητικές αποδόσεις, όπως το 2000, το 2011, το 2018 και το 2022. Στις περιόδους αυτές, τα εταιρικά κέρδη αποτέλεσαν τον βασικό παράγοντα στήριξης των αγορών, ενώ οι δείκτες αποτίμησης υποχώρησαν κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν οι επιχειρήσεις εμφανίζουν θετική ανάπτυξη, η συμπίεση των αποτιμήσεων μπορεί να περιορίσει ή και να εξαλείψει τα χρηματιστηριακά κέρδη.

Πέντε επενδυτικές τάσεις που ξεχωρίζουν

Για τις χρονιές κατά τις οποίες η αύξηση των κερδών παραμένει θετική αλλά επιβραδύνεται, η ιστορική ανάλυση της Citi αναδεικνύει πέντε επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά:

Προβάδισμα των ποιοτικών εταιρειών: Επιχειρήσεις με ισχυρούς ισολογισμούς, σταθερές ταμειακές ροές και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα τείνουν να προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Υπεραπόδοση των μετοχών αξίας έναντι των μετοχών ανάπτυξης: Σε περιβάλλον χαμηλότερης αύξησης κερδών, οι επενδυτές ενδέχεται να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις αποτιμήσεις και στην υφιστάμενη κερδοφορία.

Προβάδισμα των αμυντικών κλάδων έναντι των κυκλικών: Οι κλάδοι με πιο σταθερή ζήτηση εμφανίζουν συχνά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα όταν η οικονομική και επιχειρηματική δυναμική εξασθενεί.

Περιορισμένες διαφορές μεταξύ μετοχών μεγάλης και μικρής κεφαλαιοποίησης: Το μέγεθος μιας εταιρείας δεν φαίνεται να προσφέρει από μόνο του σαφές πλεονέκτημα σε τέτοιες περιόδους.

Υπεραπόδοση της υγείας και της ενέργειας: Οι δύο κλάδοι έχουν ιστορικά εμφανίσει καλύτερες σχετικές επιδόσεις σε περιβάλλον επιβράδυνσης της κερδοφορίας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Citi εκτιμά ότι το 2027 ενδέχεται να χαρακτηρίζεται από μια ελαφρώς πιο αμυντική σύνθεση της ανόδου των αγορών. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες θα υποχωρήσουν, αλλά ότι η επιλογή κλάδων και εταιρειών θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία.

Η τεχνολογία θα παράγει έως το 70% της παγκόσμιας αύξησης κερδών

Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος αφορά τη συγκέντρωση της αύξησης της κερδοφορίας σε έναν μόνο κλάδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, οι τεχνολογικές εταιρείες αναμένεται να συνεισφέρουν περίπου το 50% της παγκόσμιας αύξησης των κερδών το 2026 και το 70% το 2027.

Στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα φθάσει περίπου στο 80%, γεγονός που αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της τεχνολογίας και των επενδύσεων που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στη διαμόρφωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το 2027 θα είναι η δεύτερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών με τόσο υψηλή συγκέντρωση της θετικής αύξησης των κερδών ανά μετοχή σε έναν κλάδο. Την τελευταία 30ετία, ο κλάδος με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ετήσια αύξηση των παγκόσμιων κερδών αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο σε περίπου 40% της συνολικής ανάπτυξης.

Η αυξημένη συγκέντρωση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της ανόδου, καθώς τυχόν απογοήτευση στα αποτελέσματα των τεχνολογικών ομίλων θα μπορούσε να επηρεάσει δυσανάλογα τη συνολική εικόνα της εταιρικής κερδοφορίας. Παράλληλα, οι υψηλές προσδοκίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να εντείνουν τις διακυμάνσεις των μετοχών.

Η συγκέντρωση των κερδών δεν σημαίνει απαραίτητα πτώση των αγορών

Παρά τους κινδύνους, η Citi επισημαίνει ότι ιστορικά δεν υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της συγκέντρωσης της αύξησης των κερδών σε λίγους κλάδους και της συνολικής χρηματιστηριακής απόδοσης.

Επιπλέον, οι κλάδοι που συμβάλλουν δυσανάλογα στην αύξηση της κερδοφορίας τείνουν να υπεραποδίδουν κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκέντρωσης. Η σχετική υπεραπόδοσή τους συνήθως εξασθενεί την επόμενη χρονιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναγκαστικά ακολουθεί αντιστροφή της τάσης.

Το ιστορικό αυτό μοτίβο προσφέρει, σύμφωνα με την τράπεζα, επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης έκθεσης στις τεχνολογικές μετοχές και το 2027. Η άποψη αυτή, πάντως, δεν εξαλείφει τον κίνδυνο από τις υψηλές αποτιμήσεις ούτε εγγυάται ότι οι προσδοκίες για την τεχνητή νοημοσύνη θα επιβεβαιωθούν.

Γεωπολιτική, επιτόκια και τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο

Η δυνατότητα επίτευξης των αισιόδοξων προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η πορεία των επιτοκίων και οι μεταβολές του επενδυτικού κλίματος γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο την κερδοφορία όσο και τις αποτιμήσεις.

Η βασική θέση της Citi παραμένει, ωστόσο, θετική: η τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών θα αποτελέσει τον κύριο μοχλό ανόδου των παγκόσμιων μετοχών και το 2027.

Για τους επενδυτές, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι μόνο εάν τα κέρδη θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά και πόσο ευρεία θα είναι η συμμετοχή των κλάδων σε αυτή την ανάπτυξη. Εάν η τεχνολογία διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της και οι προβλέψεις επαληθευτούν, οι αγορές θα μπορούσαν να συνεχίσουν ανοδικά. Αντίθετα, μια μεγαλύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση ή μια αναθεώρηση των προσδοκιών για την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πίεση στις αποτιμήσεις.

Πηγή: Citi

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum