| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Τρίτη, 08/09/2026

 

Οι αγορές μετοχών και γενικότερα τα assets υψηλότερου ρίσκου δείχνουν να έχουν αποκτήσει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να απορροφούν αρνητικές ειδήσεις, ακόμη και όταν αυτές θεωρητικά θα έπρεπε να προκαλούν μεγαλύτερες αναταράξεις. Η HSBC υποστηρίζει ότι πίσω από αυτή την ανθεκτικότητα δεν βρίσκεται απλώς η αισιοδοξία των επενδυτών, αλλά μια ευρύτερη διαρθρωτική αλλαγή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

Ο στρατηγικός αναλυτής της HSBC Max Kettner επισημαίνει ότι από το 2022 οι αγορές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μια σειρά σοβαρών αρνητικών καταλυτών: υψηλότερο πληθωρισμό και επιτόκια, την τραπεζική κρίση στις περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, εμπορικούς δασμούς, την κατάρρευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων αλλά και επανειλημμένες ανατροπές στα carry trades.

Κι όμως, παρά όλα αυτά, τα risk assets συνεχίζουν να αντιδρούν πολύ πιο ήπια από ό,τι θα περίμενε κανείς. Η HSBC χαρακτηρίζει αυτή τη συμπεριφορά εντυπωσιακή και αναζητά τις αιτίες σε μια σειρά παραγόντων.

 

Πρώτος και σημαντικότερος είναι η ανθεκτικότητα της οικονομίας και των εταιρικών κερδών. Η ανάπτυξη έχει αποδειχθεί ισχυρότερη των προβλέψεων, όχι μόνο στον τεχνολογικό κλάδο και στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και σε σημαντικό τμήμα της υπόλοιπης οικονομίας. Σύμφωνα με τον Kettner, η αγορά έχει επανειλημμένα υποτιμήσει τη δυναμική τόσο της ανάπτυξης όσο και των κερδών.

Παράλληλα, έχει αλλάξει η σχέση μεταξύ μετοχών και ομολόγων. Η θετική συσχέτιση που εμφανίζουν πλέον συχνότερα οι δύο κατηγορίες assets έχει περιορίσει τον ρόλο των κρατικών ομολόγων ως αντιστάθμισης κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές διατηρούν μεγαλύτερες κατανομές σε μετοχές, ακόμη και σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας.

Στην ανθεκτικότητα των αγορών συμβάλλει επίσης το wealth effect, καθώς η άνοδος των τιμών των χρηματοοικονομικών και άλλων περιουσιακών στοιχείων ενισχύει τον πλούτο των επενδυτών και, κατ’ επέκταση, στηρίζει τις αποτιμήσεις και την κατανάλωση.

Η HSBC βλέπει ακόμη μια σειρά από δομικές αλλαγές που λειτουργούν ως «μαξιλάρι» απέναντι στα σοκ. Μεταξύ αυτών είναι τα πολύ ισχυρότερα εργαλεία που διαθέτουν σήμερα οι κεντρικές τράπεζες σε σχέση με την περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η μικρότερη εξάρτηση των ανεπτυγμένων οικονομιών από το πετρέλαιο, η σχετικά χαμηλή μόχλευση στον ιδιωτικό τομέα, η καλύτερη ποιότητα των πιστωτικών δεικτών, αλλά και η ταχύτερη προσαρμογή των τιμών στις νέες πληροφορίες.

Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι μηχανικές ροές των παθητικών επενδύσεων και των ETFs, οι οποίες δημιουργούν πιο σταθερή ζήτηση για τις αγορές και μπορούν να περιορίζουν την ένταση των βραχυπρόθεσμων εκροών.

Πού βρίσκεται όμως ο πραγματικός κίνδυνος;

Για την HSBC, το μεγαλύτερο ρίσκο εντοπίζεται στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική αγορά έχει πλέον τόσο μεγάλο βάρος στις παγκόσμιες μετοχές και στις αγορές πιστώσεων, ώστε μια ουσιαστική αλλαγή στις αμερικανικές χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσε να έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

Ο Kettner θεωρεί ότι τρεις εξελίξεις θα μπορούσαν να δοκιμάσουν σοβαρά την ανθεκτικότητα των αγορών: μια σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, η επιστροφή σε μια έντονα αρνητική συσχέτιση μετοχών και ομολόγων λόγω επίμονου πληθωρισμού κάτω από τον στόχο, αλλά και η αποδυνάμωση της αντίληψης ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν τελικά για να στηρίξουν τις αγορές.

Το τελευταίο σενάριο, πάντως, θεωρείται από την HSBC δύσκολο να υλοποιηθεί. Η αμερικανική οικονομία, οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις, ο πλούτος των νοικοκυριών και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν πλέον συνδεθεί τόσο στενά μεταξύ τους, ώστε μια μεγάλη αποστασιοποίηση της νομισματικής πολιτικής από τις αγορές θα είχε σημαντικές οικονομικές συνέπειες.

Το βασικό μήνυμα της HSBC είναι επομένως ότι η σημερινή ανθεκτικότητα των αγορών δεν αποτελεί απλώς αποτέλεσμα εφησυχασμού. Έχει δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον στο οποίο η οικονομική και εταιρική ανθεκτικότητα, οι μηχανικές επενδυτικές ροές, η συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών και η συσσώρευση πλούτου λειτουργούν ταυτόχρονα υπέρ των risk assets.

Αυτό εξηγεί γιατί οι αγορές μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να «περνούν» πάνω από τη μία αρνητική είδηση μετά την άλλη. Το ερώτημα για τους επενδυτές δεν είναι πλέον αν θα εμφανιστεί ο επόμενος αρνητικός καταλύτης — αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο. Το κρίσιμο είναι αν θα είναι αρκετά ισχυρός ώστε να αλλάξει τους ίδιους τους μηχανισμούς που μέχρι σήμερα απορροφούν τα σοκ.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum