| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Παρασκευή, 28/08/2026

 

Σαφές μήνυμα ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει έστειλε από το Jackson Hole ο νέος πρόεδρος της Federal Reserve, Κέβιν Γουόρς, αποφεύγοντας ωστόσο να προδιαγράψει την επόμενη κίνηση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Ο Γουόρς αναγνώρισε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, υπογράμμισε όμως ότι δεν υπάρχει ακόμη επαρκής ένδειξη για ουσιαστική και διατηρήσιμη αποκλιμάκωση των υποκείμενων πιέσεων.

Όπως ανέφερε, η Fed θα πρέπει να είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός κινείται με σαφήνεια και επαρκή ταχύτητα προς τον στόχο του 2%. Διαφορετικά, όπως προειδοποίησε, «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει».

 

Οι αγορές βλέπουν πλέον μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης

Η στάση του νέου επικεφαλής της Fed ερμηνεύτηκε ως περισσότερο «σκληρή» από ό,τι ανέμεναν οι αγορές.

Μετά την ομιλία του, η πιθανότητα που αποδίδουν οι traders σε αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ενισχύθηκε στο 45,7%, περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη ημέρα.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες παρέμειναν σχετικά σταθεροί.

Η αγορά, με άλλα λόγια, δεν έλαβε από τον Γουόρς την πολυαναμενόμενη ένδειξη ότι η Fed προσανατολίζεται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αντίθετα, έλαβε το μήνυμα ότι η αύξηση των επιτοκίων παραμένει πάνω στο τραπέζι, εφόσον τα επόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Η οικονομία παραμένει ανθεκτική

Ο Γουόρς δεν παρουσίασε, πάντως, μια εικόνα οικονομίας που βρίσκεται στα πρόθυρα σοβαρής επιβράδυνσης.

Αντίθετα, σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία φαίνεται να έχει ενισχυθεί, ενώ οι καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες παραμένουν ανθεκτικές.

Θετική ήταν και η αναφορά του στις προοπτικές που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, η επιβράδυνση των προσλήψεων δεν αποδόθηκε αποκλειστικά σε εξασθένηση της ζήτησης εργασίας, αλλά και στη στασιμότητα της προσφοράς εργατικού δυναμικού.

Ο Γουόρς θέλει μια «πιο ήσυχη» Fed

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, πάντως, το δεύτερο σκέλος της ομιλίας του, το οποίο αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο η Fed επικοινωνεί με τις αγορές.

Ο Γουόρς εμφανίστηκε ξεκάθαρα αντίθετος στην υπερβολική χρήση του forward guidance, δηλαδή στις σαφείς λεκτικές ενδείξεις για τις μελλοντικές κινήσεις της νομισματικής πολιτικής.

Όπως υποστήριξε, η πρακτική αυτή έχει διατηρηθεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε και οι αγορές δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από κάθε λέξη ή φράση των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας.

Ο ίδιος το περιέγραψε χαρακτηριστικά ως ανάγκη για μια «πιο ήσυχη Fed», η οποία θα επικοινωνεί πιο στοχευμένα και θα αφήνει τα οικονομικά δεδομένα να καθορίζουν τις προσδοκίες.

«Δέσμευση σε πειθαρχία, όχι σε απόφαση»

Η φιλοσοφία του νέου επικεφαλής αποτυπώθηκε και σε μία από τις χαρακτηριστικότερες φράσεις της ομιλίας του:

«Στέκομαι εδώ σήμερα δεσμευμένος σε μια πειθαρχία, όχι σε μια απόφαση».

Ουσιαστικά, ο Γουόρς απέφυγε να δώσει στις αγορές έναν προκαθορισμένο «οδικό χάρτη» για τα επιτόκια.

Δεν προσέφερε ούτε συγκεκριμένο forward guidance ούτε μια σαφή reaction function, δηλαδή έναν κανόνα βάσει του οποίου οι επενδυτές θα μπορούσαν να προβλέψουν με σχετική βεβαιότητα πότε η Fed θα αυξήσει ή θα μειώσει τα επιτόκια.

Η λογική του είναι ότι οι οικονομικές συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς και οι προβλέψεις των κεντρικών τραπεζών δεν είναι αρκετά ακριβείς ώστε να στηρίζουν μια άκαμπτη φόρμουλα.

Το νέο μήνυμα προς τις αγορές

Η πρώτη μεγάλη εμφάνιση του Γουόρς στο Jackson Hole σηματοδοτεί έτσι μια διαφορετική φιλοσοφία για τη Fed.

Το μήνυμα προς τις αγορές είναι ότι ο πληθωρισμός παραμένει η βασική προτεραιότητα και καμία απόφαση δεν πρέπει να θεωρείται προεξοφλημένη.

Ταυτόχρονα, ο νέος πρόεδρος θέλει να περιορίσει την πρακτική κατά την οποία οι επενδυτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν κάθε δημόσια δήλωση αξιωματούχου της Fed προκειμένου να προβλέψουν την επόμενη κίνηση.

Για τις αγορές αυτό σημαίνει πιθανότατα μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ίδια τα οικονομικά στοιχεία. Και μέχρι να υπάρξει σαφέστερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, το σενάριο μιας νέας αύξησης επιτοκίων παραμένει ενεργό.

 

Γουόρς (Fed): Έχουμε πολλή δουλειά, αν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί προς το 2%

 

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Κέβιν Γουόρς δήλωσε σήμερα ότι το ύψος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι «ανησυχητικό», τονίζοντας ότι «δύσκολα» μπορεί να χαρακτηρίσει τη νομισματική πολιτική «περιοριστική», δηλώσεις που αφήνουν να εννοηθεί ότι στην επόμενη συνεδρίασή της η ομοσπονδιακή τράπεζα θα συνεχίζει να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

«Συνολικά, δύσκολα θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τους οικονομικούς όρους ως περιοριστικούς», δήλωσε ο Γουόρς στην πρώτη του ομιλία στην ετήσια συνάντηση στο Jackson Hole, ένα εθνικό πάρκο στις δυτικές ΗΠΑ.

Επενδυτές ανέμεναν την ομιλία του, ενοχλημένοι από τις ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο.

Στην ομιλία του σήμερα ο νέος πρόεδρος της Fed ήταν ξεκάθαρος ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού είναι «τώρα» η προτεραιότητα.

Η αύξηση των τιμών, την οποία περιέγραψε ως «ανησυχητική», παρέμεινε στο 3,7% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Η Fed στοχεύει στο 2%, έναν στόχο που δεν έχει επιτευχθεί για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Αντιθέτως, ο Γουόρς λέει ότι είναι «εντυπωσιασμένος από τη συνολική απόδοση» της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, «η οποία φαίνεται να έχει ενισχυθεί».

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, «η χώρα μας τα πάει καλά», είπε.

Ο Γουόρς διορίστηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν κρύβει ότι θέλει να μειωθούν τα επιτόκια, με στόχο, όπως τονίζει, να δοθεί μια ώθηση στην οικονομία. Τα επιτόκια κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 3,50% και 3,75%.

Ο Τραμπ ασκούσε διαρκώς πιέσεις στον προκάτοχό του Γουόρς, τον Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος επανειλημμένα μιλούσε υπέρ της ανεξαρτησίας του θεσμού.

Η ομιλία του Γουόρς δεν είχε καμία αναφορά σε αυτό το θέμα.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, τρία από τα δώδεκα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής τράπεζας ψήφισαν κατά, ζητώντας αύξηση των επιτοκίων. Τελικά, η Fed διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο εύρος του 3,50% έως 3,75%.

Η Fed έχει αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2025.

 

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum