| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Πέμπτη, 30/07/2026

 

Η εντυπωσιακή επίδοση της Τράπεζας Πειραιώς στο δεύτερο τρίμηνο συνεχίζει να οδηγεί σε αναβαθμίσεις από τους μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους, με την UBS να γίνεται ο τελευταίος που αυξάνει τις προβλέψεις του για την κερδοφορία και να ανεβάζει την τιμή-στόχο της μετοχής στα 12 ευρώ από 11,50 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση Buy.

Ο ελβετικός οίκος εκτιμά ότι η διοίκηση της Πειραιώς εξακολουθεί να ακολουθεί ιδιαίτερα συντηρητική στάση στις προβλέψεις της και θεωρεί πιθανές νέες ανοδικές αναθεωρήσεις τόσο για το 2026 όσο και για τους μεσοπρόθεσμους στόχους.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται και στα αποτελέσματα των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Alpha Bank, καθώς η αγορά αναμένει να διαπιστώσει εάν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε τροχιά υπέρβασης των αρχικών επιχειρησιακών στόχων.

 

Οι διεθνείς οίκοι βλέπουν καλύτερη χρονιά από το guidance

Η εικόνα που διαμορφώνεται από τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις είναι σαφής. Παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και το περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, η οργανική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών αποδεικνύεται σημαντικά ισχυρότερη από τις αρχικές προβλέψεις.

Η JPMorgan είχε ήδη εκτιμήσει ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα εμφανίσουν υψηλότερα κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο, στηριζόμενες κυρίως:

στην ισχυρή πιστωτική επέκταση,

στην ανθεκτικότητα των καθαρών εσόδων από τόκους (NII),

στη συνεχή αύξηση των προμηθειών,

και στη διατήρηση χαμηλού κόστους κινδύνου.

Από την πλευρά τους, τόσο η Goldman Sachs όσο και η UBS θεωρούν ότι η Πειραιώς όχι μόνο ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά δημιούργησε τις προϋποθέσεις για νέα αναβάθμιση των προβλέψεων.

Η μεγάλη έκπληξη ήρθε από NII και προμήθειες

Σύμφωνα με την UBS, τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των αναμενομένων σχεδόν σε όλες τις βασικές γραμμές.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν:

+6% σε τριμηνιαία βάση

+7,4% σε ετήσια βάση

παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων ήταν χαμηλότερος από εκείνον του πρώτου τριμήνου.

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) διαμορφώθηκε στο 2,28%, υψηλότερα από τις προβλέψεις της UBS, οδηγώντας τον οίκο σε αναθεώρηση της πρόβλεψής του για το 2026.

Βασικά μεγέθη Πειραιώς

Νέα εκτίμηση UBS

Καθαρά έσοδα από τόκους (NII)

~2,0 δισ. ευρώ

NIM 2026

2,20%

Εξυπηρετούμενα δάνεια

+8,7% ετησίως

Νέα δάνεια 2026

>3,2 δισ. ευρώ

Η Εθνική Ασφαλιστική αλλάζει τα δεδομένα

Ακόμη πιο εντυπωσιακή χαρακτηρίζεται η επίδοση στις προμήθειες.

Οι καθαρές προμήθειες αυξήθηκαν κατά 52% σε ετήσια βάση, με την Εθνική Ασφαλιστική να αποδίδει πολύ ταχύτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Οι ασφαλιστικές προμήθειες αυξήθηκαν:

από 43 εκατ. ευρώ

στα 70 εκατ. ευρώ

ενώ μόνο το δεύτερο τρίμηνο η συμβολή της ασφαλιστικής δραστηριότητας ανήλθε στα 46 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 20 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.

Η UBS ανεβάζει πλέον την πρόβλεψη για τις ασφαλιστικές προμήθειες του 2026 στα 110 εκατ. ευρώ.

Αναβαθμίζονται τα EPS

Η σημαντικότερη ίσως αλλαγή αφορά τις προβλέψεις κερδοφορίας.

Παρότι η διοίκηση της Πειραιώς διατήρησε τον στόχο για EPS 0,90 ευρώ, η UBS θεωρεί ότι ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα συντηρητικός.

Εκτιμήσεις EPS

Παλαιά

Νέα

UBS 2026

0,92 €

0,95 €

Προσαρμοσμένο EPS

0,96 €

0,99 €

Consensus αγοράς

0,95 €

Η νέα πρόβλεψη της UBS βρίσκεται πλέον υψηλότερα τόσο από την επίσημη καθοδήγηση της τράπεζας όσο και από τη μέση εκτίμηση της αγοράς.

ROTE κοντά στο 17%

Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζεται και η εξέλιξη των δεικτών αποδοτικότητας.

Το προσαρμοσμένο ROTE διαμορφώθηκε στο 16,9% το δεύτερο τρίμηνο.

Η UBS προβλέπει:

15,8% για το 2026

στόχο 16,5% έως το 2028

επίδοση που κατατάσσει την Πειραιώς ανάμεσα στις πιο αποδοτικές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Βελτιώνεται και η κεφαλαιακή βάση

Ο δείκτης CET1 αυξήθηκε στο 12,8%, ενώ η διοίκηση αναβάθμισε τον στόχο της σε επίπεδο υψηλότερο του 13% μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η UBS εκτιμά ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης μέσω της αξιοποίησης του πλεονάζοντος κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η εκτίμηση του οίκου είναι ότι ο CET1 μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και το 14% έως το 2028, δημιουργώντας πρόσθετο χώρο για υψηλότερες διανομές προς τους μετόχους.

Ισχυρότερες διανομές μερισμάτων

Η UBS βλέπει επίσης ανοδικό περιθώριο στις διανομές.

Έτος

Εκτιμώμενο payout

2026

57%

2027

62%

Η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση για το 2027 διαμορφώνεται ήδη στο 7,3%, με τον οίκο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη υψηλότερων επιστροφών κεφαλαίου στους μετόχους.

Το μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες

Παρά τις ισχυρές επιδόσεις, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να εμφανίζονται ιδιαίτερα προσεκτικές.

Χαρακτηριστική ήταν η στάση της Πειραιώς, η οποία αναβάθμισε τις προβλέψεις για τα έσοδα από τόκους και τις προμήθειες, αλλά διατήρησε αμετάβλητο τον στόχο για τα κέρδη ανά μετοχή, επικαλούμενη τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και την ανάγκη συντηρητικής διαχείρισης.

Η αγορά, ωστόσο, φαίνεται να διαφωνεί. Οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι θεωρούν ότι οι τράπεζες διαθέτουν πλέον ισχυρότερα θεμελιώδη μεγέθη από αυτά που αποτυπώνουν τα επίσημα guidance, ενώ η δυναμική της πιστωτικής επέκτασης, η ενίσχυση των προμηθειών μέσω bancassurance και asset management, καθώς και η εξαιρετική ποιότητα ενεργητικού δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέα ανοδική αναθεώρηση των στόχων μέσα στους επόμενους μήνες.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον δεν είναι αν οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν τους στόχους του 2026, αλλά πότε θα αναγκαστούν να τους αναθεωρήσουν προς τα πάνω. 

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum