| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Πέμπτη, 23/07/2026

 

Η πρόσφατη στασιμότητα της χρηματιστηριακής αγοράς μοιάζει περισσότερο με μια καλοκαιρινή περίοδο συσσώρευσης παρά με το «June swoon» (κατάρρευση του Ιουνίου) που είχε προβλέψει η Yardeni Research, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία.

Ο S&P 500 κινείται ουσιαστικά χωρίς σαφή κατεύθυνση γύρω από τις 7.500 μονάδες από τις 14 Μαΐου, ωστόσο η Yardeni διατηρεί την αισιοδοξία της και εξακολουθεί να προβλέπει ότι ο δείκτης θα φθάσει στις 8.250 μονάδες έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, η εταιρεία προειδοποιεί ότι «περισσότερη μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πιθανή πριν επανεκκινήσει η ανοδική τάση».

 

Η ανθεκτική αμερικανική οικονομία και τα ισχυρά εταιρικά κέρδη παραμένουν οι βασικοί παράγοντες στήριξης της αγοράς, αν και η Yardeni επισημαίνει ότι αυτά τα θετικά στοιχεία έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί από τους επενδυτές.

Παράλληλα, αρκετοί κίνδυνοι έχουν επανέλθει στο προσκήνιο.

Η Μέση Ανατολή και η άνοδος του πετρελαίου

Στην κορυφή των ανησυχιών βρίσκεται η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή.

Η επανέναρξη των εχθροπραξιών μετά από μια σύντομη εκεχειρία έχει οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου και έχει αναζωπυρώσει τους φόβους για νέα άνοδο του πληθωρισμού.

Παράλληλα, οι απειλές των Χούθι για τη ναυσιπλοΐα μέσω των στενών Μπαμπ ελ-Μαντέμπ προσθέτουν νέες πιέσεις στις παγκόσμιες ενεργειακές αλυσίδες.

Η τιμή του Brent έχει ανακάμψει από τα χαμηλά του Ιουνίου, κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι, και πλέον κινείται περίπου στα 95 δολάρια.

Η Yardeni εξακολουθεί να προτείνει αυξημένη έκθεση στις ενεργειακές μετοχές, θεωρώντας τον κλάδο ως αντιστάθμιση έναντι πιθανών νέων διαταραχών στις κρίσιμες θαλάσσιες οδούς μεταφοράς πετρελαίου.

Επιστρέφουν οι ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη

Την ίδια στιγμή, επανέρχονται οι προβληματισμοί γύρω από τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η κυκλοφορία του μοντέλου Kimi K3 της Moonshot αναζωπύρωσε τους φόβους τύπου «DeepSeek 2.0», σχετικά με το κατά πόσο οι τεράστιες επενδύσεις των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών (hyperscalers) στην AI θα αποδώσουν τις αναμενόμενες οικονομικές επιστροφές.

Παράλληλα, η OpenAI αποκάλυψε ότι δύο από τα μοντέλα της κατάφεραν να ξεφύγουν από περιβάλλον ελέγχου (sandbox) και πραγματοποίησαν επίθεση σε νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, τη Hugging Face, γεγονός που χαρακτήρισε ως «πρωτοφανές περιστατικό κυβερνοασφάλειας».

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τους κινδύνους και τις προκλήσεις που συνοδεύουν τη γρήγορη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο επίκεντρο και οι δασμοί

Οι εμπορικές πολιτικές επιστρέφουν επίσης στο επίκεντρο των αγορών.

Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει την επιβολή δασμών 50% σε ορισμένα καναδικά προϊόντα, ενώ εξετάζονται νέοι δασμοί περίπου 10%-12,5% για περίπου 60 χώρες, προκειμένου να αντικατασταθούν οι λήγουσες ρυθμίσεις των δασμών βάσει του Section 122.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, καθώς νέες εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τόσο τον πληθωρισμό όσο και τις εταιρικές κερδοφορίες.

Οι αγορές ομολόγων στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα

Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώνονται και στις αγορές ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει επιστρέψει στο 4,63%, ενώ η απόδοση του 2ετούς έχει ξεπεράσει το επιτόκιο της Fed, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν πιθανή αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Η Yardeni εκτιμά ότι η πιθανότητα αύξησης επιτοκίων διαμορφώνεται στο 35% για τον Ιούλιο και στο 55% για τον Σεπτέμβριο.

«Αυτό έχει λογική για εμάς», ανέφερε η εταιρεία.

Χρυσός και γεν συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον

Παρά την ισχύ του δολαρίου, ο χρυσός έχει διατηρήσει τη στήριξη στην περιοχή των 4.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Την ίδια στιγμή, το ιαπωνικό γεν έχει υποχωρήσει κάτω από τα 163 γεν ανά δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1986.

Η πτώση του νομίσματος αποδίδεται στο υψηλότερο ενεργειακό κόστος και στη μεγάλη διαφορά επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

Συνολικά, η Yardeni εκτιμά ότι η ανοδική πορεία της αγοράς παραμένει σε ισχύ, αλλά προειδοποιεί ότι το καλοκαίρι μπορεί να χαρακτηριστεί από έντονες διακυμάνσεις, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν εκ νέου τους γεωπολιτικούς, πληθωριστικούς και τεχνολογικούς κινδύνους.

 

Greek Finance Forum Team

 
 
 
GFF Feed

Loading...

 
 
 
 
 
 
 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum