| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 
 

Λεωφόρος Αθηνών

Καθημερινά Σχόλια για τo ελληνικό χρηματιστήριο και τις αγορές...

Επικοινωνήστε μαζί μας

 

 
 
 

00:01 - 01/10/26

                                         

 

Τράπεζες Σεπτέμβριος - YTD

 

Αν και υπάρχει αναλυτικό σχόλιο στη στήλη «Κυνηγός» με τις αποδόσεις των μετοχών του FTSE 25 κατά τον προηγούμενο πλέον μήνα, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, πάμε να δούμε συγκεντρωμένες τις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών, τόσο κατά τον προηγούμενο μήνα όσο και από τις αρχές του 2026. Ας ξεκινήσουμε με τις τελικές αποδόσεις του Σεπτεμβρίου, ο οποίος αποτέλεσε τον 6ο σερί ανοδικό μήνα, αν και κάποια στιγμή μετά τις 20 του μήνα φαίνονταν πως ο μήνας θα μπορούσε να κλείσει με ελεγχόμενες απώλειες τερματίζοντας το ανοδικό σερί:

 

Eurobank: +7,72%

Τράπεζα Πειραιώς: +6,71%

Alpha Bank: +6,25% 

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ): +5,75%  

 

------------------ 

 

Τράπεζα Κύπρου: +2,71%

Optima Bank: +21,6%

CREDIA Bank: -1,17%

 
 

                               

 

Τράπεζες YTD (Εννεάμηνο 2026)

 

Πάμε να δούμε τώρα συγκεντρωμένες τις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2026. Πρόκειται για εξαιρετικές κατά μέσο όρο αποδόσεις, σε συνέχεια των πολύ καλών επιδόσεων των προηγούμενων ετών:

 

Τράπεζα Πειραιώς: +61,47%

Eurobank: +44,23%

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ): +37,31

Alpha Bank: +35,75% 

 

------------------ 

 

Τράπεζα Κύπρου: +38,41%

Optima Bank: +91,70%

CREDIA Bank: -37,03%

 
 

                                              

 

Ομόλογα

 

Όπως συνηθίζουμε να κάνουμε την πρώτη εργάσιμη ημέρα του μήνα, πάμε να δούμε και τις αποδόσεις με τις οποίες έκλεισαν τον Σεπτέμβριο τα ελληνικά ομόλογα, παραθέτοντας παράλληλα τις αντίστοιχες αποδόσεις από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Πρόκειται για μια αγορά ομολόγων που έχει πάρει «φωτιά», με μεγάλη άνοδο των αποδόσεων διεθνώς· μια άνοδος η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά και τα ελληνικά ομόλογα, αν και κατά μέσο όρο αυτά επιδεικνύουν αρκετά μεγαλύτερες αντοχές. Είναι χαρακτηριστικό πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο τέλος βρέθηκε στο 4,45% από 3,99% στο τέλος Αυγούστου, θυμίζοντας πως η χρονιά ξεκινούσε από την απόδοση του 3,48% (3,224% στο τέλος του 2024).

 
                                                                 
 

                                               

 

Χ.Α.

 

Τώρα για τη χθεσινή συνεδρίαση τι να πούμε, με εντυπωσιακό τζίρο (640εκ ευρώ), καθώς –όπως έχουμε αναφέρει– οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων συνεχίζονται. Σημειώθηκαν νέα καλά κέρδη, με τον ΓΔ να κλείνει τελικά στις 2.738,35 μονάδες (+1,05%) και τις τράπεζες στο +1,27%. Όπως αναφέρουμε και σε σχόλιά μας στο GFF, αυτά αποτελούν για τον ΓΔ νέα υψηλά 17 ετών και για τον τραπεζικό δείκτη νέα υψηλά 11 ετών.

 

Διαγραμματικά, ούτε εδώ έχουμε να προσθέσουμε πολλά. Στη βάση της παραμονής υψηλότερα των 2.700 μονάδων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα ισχυρό ανοδικό trend, με επόμενους στόχους τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 2.750 μονάδων και, αν διασπαστεί και αυτή, τις 2.800 μονάδες, όπου και θα επανεκτιμήσουμε όλα τα δεδομένα.

 
 
 

                                     

 

Goldman Sachs: Οι εξαγωγές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο επέστρεψαν στα επίπεδα του 2025 – Στα 23,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως

 

Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφουν οι εξαγωγές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο, επιστρέφοντας πλέον περίπου στα μέσα επίπεδα του 2025, παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της περιοχής.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι συνολικές εξαγωγές πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο ανήλθαν την τελευταία εβδομάδα στα 23,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επίπεδο αντίστοιχο με τον μέσο όρο του 2025.

 

Η ανάκαμψη ακολούθησε τον διπλασιασμό των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο, με βασικό μοχλό την αύξηση των φορτώσεων μέσω των Στενών του Ορμούζ, συμπεριλαμβανομένων και μεταφορτώσεων από πλοίο σε πλοίο.

 

Το Ορμούζ επαναφέρει τις ροές

 

Η επιστροφή των εξαγωγών στα προ κρίσης επίπεδα πραγματοποιήθηκε παρά τις σημαντικές διαταραχές στις υποδομές της περιοχής.

 

Επίθεση στον αγωγό East-West της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε διακοπές στις ροές προς το λιμάνι Yanbu για σχεδόν δύο εβδομάδες.

 

Παράλληλα, ο αποκλεισμός των σαουδαραβικών εξαγωγών μέσω του Bab-al-Mandab από τους Χούθι εξακολουθεί να επηρεάζει τις θαλάσσιες μεταφορές.

 

Ωστόσο, η αυξημένη χρήση του Ορμούζ έχει επιτρέψει στις χώρες του Περσικού Κόλπου να αποκαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξαγωγικές ροές.

 

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι σχεδόν το 90% της ανάκαμψης των εξαγωγών τον Σεπτέμβριο προήλθε από το αργό πετρέλαιο.

 

Οι εξαγωγές αργού έφτασαν την τελευταία εβδομάδα τα 19 εκατ. βαρέλια ημερησίως, επίπεδο που αντιστοιχεί στο 108% του μέσου όρου του 2025.

 

Πολύ πιο αργή η ανάκαμψη των πετρελαϊκών προϊόντων

 

Η εικόνα είναι διαφορετική για τα διυλισμένα προϊόντα.

 

Οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων και υγραερίου έχουν επίσης αυξηθεί, όμως οι αποστολές βασικών προϊόντων όπως το ντίζελ, η βενζίνη και τα καύσιμα αεροσκαφών παραμένουν μόλις στο 50% του μέσου όρου του 2025.

 

Η Goldman Sachs αποδίδει την πιο αργή ανάκαμψη σε δύο βασικούς παράγοντες.

 

Πρώτον, οι διακοπές λειτουργίας διυλιστηρίων στη Μέση Ανατολή παραμένουν περίπου 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως υψηλότερες από τα εποχικά φυσιολογικά επίπεδα.

 

Αντίθετα, οι εγκαταστάσεις παραγωγής αργού έχουν σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τις επιθέσεις, επιτρέποντας την ταχύτερη επαναφορά της παραγωγής και των εξαγωγών.

 

Δεύτερον, τα διυλισμένα προϊόντα είναι περισσότερο εύφλεκτα από το αργό πετρέλαιο, γεγονός που αυξάνει τους φυσικούς κινδύνους για τα δεξαμενόπλοια που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.

 

Στα 11,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως οι εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας

 

Εντυπωσιακή είναι η ανάκαμψη των εξαγωγών της Σαουδικής Αραβίας.

 

Οι εκτιμώμενες εξαγωγές της χώρας υπερδιπλασιάστηκαν τον Σεπτέμβριο και την τελευταία εβδομάδα διαμορφώθηκαν στα 11,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του 2025.

 

Η αύξηση συνδέεται με τη μεταφορά φορτίων που προηγουμένως κατευθύνονταν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας προς τα ανατολικά λιμάνια της χώρας, καθώς και με την αύξηση των λεγόμενων «σκοτεινών» μεταφορών, δηλαδή φορτίων για τα οποία τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων είναι περιορισμένα ή απενεργοποιημένα.

 

Και οι εξαγωγές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων βρίσκονται πλέον πάνω από τον μέσο όρο του 2025.

 

Αντίθετα, τα δορυφορικά δεδομένα δεν καταγράφουν τον Σεπτέμβριο θαλάσσιες εξαγωγές αργού ή βασικών διυλισμένων προϊόντων από το Ιράν.

 

Η αγορά πετρελαίου ισορροπεί

 

Παρά την ισχυρή ανάκαμψη των εξαγωγών από τον Περσικό Κόλπο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται περίπου σε ισορροπία τον Σεπτέμβριο.

 

Τα διαθέσιμα στοιχεία για τα παγκόσμια αποθέματα παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερά, ενώ τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στις χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκονται κοντά στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2026.

 

Η εικόνα αυτή περιορίζει, προς το παρόν, τις πιέσεις για μια παρατεταμένη εκτίναξη των τιμών του αργού.

 

Η Goldman Sachs διατηρεί ως βασικό σενάριο την αποκλιμάκωση της τιμής του Brent προς τα 85 δολάρια το βαρέλι έως το τέλος του 2026 και στα 80 δολάρια το 2027.

 

Το βασικό ζητούμενο για την αγορά είναι πλέον κατά πόσο η ανάκαμψη των εξαγωγών του Περσικού Κόλπου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Η ταχεία αποκατάσταση των ροών αργού περιορίζει τον κίνδυνο μεγάλης έλλειψης στην παγκόσμια αγορά, όμως οι χαμηλότερες εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων και οι συνεχιζόμενοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι γύρω από το Ορμούζ εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντες αβεβαιότητας για τις τιμές.

 

 

Χρηματιστηριακό Ημερολόγιο

 

Συναλλαγές σε Πακέτα

     

Γνωστοποιήσεις συναλλαγών

                                                                29/09/26

Δε βρέθηκαν συναλλαγές

                           

        

Kάντε Trading σε ελληνικές & ξένες μετοχές μέσω της Πλατφόρμας Συναλλαγών με την οποία το GFF συνεργάζεται (Κάντε Click και Κατεβάστε την μοναδική πλατφόρμα συναλλαγών, χωρίς καμία οικονομική υπορέωση, περιλαμβάνει και λογαριασμό "επίδειξης" - Demo).

Λήψη τώρα!!

Τα όσα αναγράφονται σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για αγορά/πώληση ή διακράτηση μετοχών ή άλλων σύνθετων προϊόντων (πχ. CFD) που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους που αναφέρονται.

 

 

Παλαιoτερα Σχόλια

 

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2026 Greek Finance Forum