| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο χαμηλός πληθωρισμός και το μεγάλο πρόβλημα της ECB…

00:01 - 05/05/20

 

Το να προσπαθείς να αυξήσεις τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το να αγωνίζεσαι να ανεβάσεις νερό πάνω σε ένα λόφο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενδεχομένως να παρασυρθεί πολύ περισσότερο από τον στόχο της για τον πληθωρισμό από όσο φαίνεται. Βέβαια, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει πολλά για τα οποία μπορεί να ανησυχεί.

 

Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε το Reuters, λίγες ώρες πριν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαθέτει με ακόμη πιο γενναιόδωρους όρους μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες, τα επίσημα στοιχεία έδειχναν πως η οικονομία της Ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί πρωτοφανώς κατά 3,8% το πρώτο τρίμηνο εν συγκρίσει με το προηγούμενο. Επιπλέον, ο πληθωρισμός παραμένει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις χώρες της Ευρωζώνης ενισχύθηκε ελάχιστα, κατά 0,4%, τον Απρίλιο έναντι του ιδίου μήνα το 2019, καθώς οι τιμές των καυσίμων υποχώρησαν, όπως αναφέρει η Eurostat.

 

Αυτό, όμως, είναι τρομερό, εάν σκεφθεί κανείς ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό της ΕΚΤ είναι αυτός του ελάχιστα κάτω από το 2%. Εντούτοις, οι υποσημειώσεις στην έκθεση για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κατάσταση να είναι στην πραγματικότητα ακόμη πιο άσχημη. Οι αρμόδιοι στατιστικολόγοι δυσκολεύτηκαν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία των τιμών κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω κορωνοϊού. Δεν ήταν εφικτό να επισκεφθούν καταστήματα για να εξετάσουν τις τιμές, ούτε ήταν δυνατόν να παρασχεθούν συγκεκριμένες υπηρεσίες στο κοινό, όπως τα αεροπορικά δρομολόγια. Βέβαια, κάποια κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν, ελέγχοντας τις αντίστοιχες ιστοσελίδες και ερχόμενοι σε απευθείας επαφή με τις εταιρείες. Και τα δεδομένα του Απριλίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τιμές σχετικά σταθερές, όπως αυτές για ένα «κούρεμα». Αλλά είναι διαφορετική η προσέγγιση για εποχικές υπηρεσίες και αγαθά. Ας πάρουμε για παράδειγμα την υπηρεσία στατιστικής της Γερμανίας. Εχει αναφέρει ότι οι τιμές πραγμάτων όπως τα πακέτα διακοπών θα μπορούν να ενημερώνονται, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα προ ενός έτους, κάτι που εναρμονίζεται με τις προδιαγραφές της Eurostat. Ισως αυτό να είναι και το καλύτερο, που μπορεί να γίνει σε αντίξοες συνθήκες, αλλά σημαίνει ότι οι τιμές ορισμένων από αυτά τα είδη διογκώνονται. Ενα είναι σίγουρο, ότι η εκτίναξη της ανεργίας κάνει τους ανθρώπους λιγότερο διατεθειμένους να ξοδέψουν, χωρίς να το σκέφτονται.

 

Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός ήταν πιο αδύναμος από τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία και πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας ή όχι. Αυτό κάνει τη ζωή της Λαγκάρντ δυσκολότερη. Αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει ότι η εντολή που έχει από την ΕΚΤ για τον πληθωρισμό τής δίνει μία ακόμη δικαιολογία, εάν τη χρειάζεται, να ενισχύσει το πακέτο των μέτρων στήριξης τους προσεχείς μήνες.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....