| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

Η Wall Street & Οι μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις

00:01 - 05/07/21

 

Η Wall Street επανέκαμψε και ακμάζει. Οι προβλέψεις των τραπεζικών στελεχών δείχνουν διόγκωση του φόρτου εργασίας με συγχωνεύσεις και εξαγορές, προσφορές μετοχών, πωλήσεις χρέους, μοχλευμένες αγορές και άλλα.

 

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Reuters, όπως το έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας: «Εάν δεν κερδίζετε χρήματα, όπως είναι η αγορά αυτή τη στιγμή, τότε μάλλον σε λάθος θέση βρίσκεστε». Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2021 οι επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν στη σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων τους και, ίσως σε μικρότερο βαθμό, στη φροντίδα των υπαλλήλων τους. Οι επενδυτές εστίασαν στο να διασφαλίσουν ότι τα χαρτοφυλάκιά τους ήταν ανθεκτικά στον αντίκτυπο που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στις οικονομίες και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Εντούτοις, ενόσω οι εμβολιασμοί ξεκινούν και οι μάσκες αποσύρονται, υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη πιθανότατα θα το μιμηθούν μέσα σε ένα με δυο χρόνια και τα άλλα οικονομικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι η οικονομία των ΗΠΑ τελεί σε πιο υγιή κατάσταση και διαθέτει περισσότερη ρευστότητα από ό,τι εκείνες στην Ευρώπη και στη Νοτιοανατολική Ασία. Ωστόσο, πολλές από τις τάσεις που καθοδηγούν τη δραστηριότητα της Wall Street σήμερα έχουν παγκόσμια εμβέλεια και, υπό τον όρο πως δεν θα εμφανισθούν μεταλλάξεις του κορωνοϊού, δεν θα εξαφανισθούν σύντομα.

 

Για πολλούς μήνες το 2020 τα στελέχη και τα διοικητικά συμβούλια των ομίλων είχαν μία προσέγγιση προς τα ένδον, όπως και ήταν απαραίτητο. Πολλοί κλάδοι, όπως το λιανεμπόριο, οι αεροπορικές εταιρείες, οι δραστηριότητες στη ζωντανή διασκέδαση, τα ξενοδοχεία και γενικότερα η φιλοξενία, κατακρημνίστηκαν. Αφού, λοιπόν, πολλά ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων βρέθηκαν αντιμέτωπα με υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία τους, σήμερα πλέον είναι αποφασισμένα να κτίσουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Αυτό σημαίνει αγορά αντιπάλων ή τεχνολογίας. Και έχουν χρήματα να ξοδέψουν. Σε καθένα από τα τέσσερα τρίμηνα, που ακολούθησαν μετά την έναρξη της πανδημίας, οι εταιρείες πούλησαν 300 δισ. μετοχές και πλέον (κάτι πρωτοφανές μετά τη λήξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης) αντί 1,3 τρισ. δολαρίων συνολικά, σύμφωνα με τη Refinitiv. Πολλά από τα εν λόγω κεφάλαια εντοπίζονται στις λεγόμενες εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC). Η εταιρεία ερευνών SPAC Research υπολογίζει πως λειτουργούν 419 εταιρείες αυτού του είδους με 128 δισ. δολάρια προς διάθεση, καθώς και άλλες 298 έτοιμες να συγκεντρώσουν 72 δισ. δολάρια μέσω αρχικής διάθεσης μετοχών. Tέλος, επανακάμπτουν και οι ακτιβιστές μέτοχοι με επιθετικές εκστρατείες για την απομάκρυνση διευθυντικών στελεχών, όπως συνέβη πρόσφατα με την Danone. Οι παράγοντες αυτοί δρουν καταλυτικά στην αξιολόγηση των «στρατηγικών επιλογών», όπως η πώληση ή η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....