| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στα εμβόλια και το κόστος  για την Ευρώπη

00:01 - 16/04/21

 

Όποιοι ασχολούνται με τα χρηματιστήρια γνωρίζουνε πως η ημερομηνία κλειδί, ήτανε η Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, όταν είχαμε τις πρώτες ανακοινώσεις για τα εμβόλια. Και μετά την ημέρα εκείνη, οι αγορές μπήκανε σε μια νέα φάση ανόδου, με τα χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Και με τα εμβόλια να είναι φυσικά το μεγάλο όπλο για την αντιμετώπιση του Covid-19, αν υπάρχει μια συζήτηση και κριτική, αυτή έχει να κάνει με τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουνε στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά έγραψαν οι οικονομολόγοι της Berenberg Bank κ. Holger Schmieding και Kallum Pickering, πολλές χώρες της Ευρωζώνης παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού. Η αργοπορία στην εμβολιαστική διαδικασία της Ευρωζώνης καθιστά αβέβαιο τον χρόνο επανεκκίνησης των οικονομιών της. Κι ενώ η αμερικανική οικονομία καλπάζει και η Βρετανία τείνει να την ακολουθήσει έστω και από χαμηλότερη βάση, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει κινδύνους. Προβλέπουμε ανάπτυξη όχι μεγαλύτερη του 1,8% για το δεύτερο τρίμηνο μετά τη μείωση κατά 1,6% που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο, σαφώς χαμηλότερα από την ανάπτυξη 2,8% στις ΗΠΑ και 5,0% στη Βρετανία. Αισιοδοξούμε, όμως, επειδή ο αριθμός των κρουσμάτων στην  Ευρωζώνη έχει φθάσει το 40% όσων είχαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στις αρχές του έτους.

 

Ευελπιστούμε, πάντως, πως καθώς αυξάνεται η προσφορά εμβολίων, πολλές χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να έχουν εμβολιάσει με τουλάχιστον μία δόση σε πέντε εβδομάδες τόσους όσους εμβολίασαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 συνολικά. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι τον Μάρτιο αυξήθηκε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. H εικόνα του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευοίωνη, τουλάχιστον ως προς την υψηλή ζήτηση.

 

Ο μεταποιητικός τομέας είναι σημαντικός γιατί συνδράμει κατά 16,4% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Αν και η δημοσιονομική στήριξη που έχει δοθεί στην Ευρωζώνη υπολείπεται εκείνης των ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές οικονομίες εξαρτώνται από τις εξαγωγές και θα ωφεληθούν περισσότερο από άλλες από την τόνωση του παγκόσμιου εμπορίου τώρα που αυξάνονται η ζήτηση και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής, βέβαια, η αυξημένη ζήτηση δεν έχει μεταφραστεί σε αυξημένη παραγωγή. Οι παραγγελίες προς τον μεταποιητικό τομέα της Γερμανίας αυξήθηκαν σημαντικά τον Φεβρουάριο, αλλά η παραγωγή υποχώρησε κατά 1,75% εξαιτίας της έλλειψης μικροεπεξεργαστών, που προκάλεσε πτώση της παραγωγής αυτοκινήτων και ανταλλακτικών κατά 7% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Στη Γαλλία, άλλωστε, η πτώση κατά 8,3% που σημείωσε η παραγωγή αυτοκινήτων συνέδραμε στην πτώση κατά 4,6% της βιομηχανικής παραγωγής τον Φεβρουάριο μετά την αύξηση 3,3% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο.

 

Τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι, άλλωστε, ο μοναδικός παράγοντας που κρατάει την οικονομική δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα. Ο βαρύς χειμώνας και ο παγετός που επικράτησε στη Γερμανία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οφείλεται εν μέρει για την πτώση 7,4% που σημείωσε η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας. Η βελτίωση του καιρού που έρχεται με την άνοιξη αναμένεται να βοηθήσει. Με λίγη καλή τύχη θα δώσει ώθηση τόσο στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και θα περιορίσει τους κινδύνους της πανδημίας. Στην περίπτωση αυτή η μεταποίηση, οι υπηρεσίες και ο κατασκευαστικός κλάδος θα οδηγήσουν σε στιβαρή οικονομική ανάπτυξη.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....