| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Trump: Ο μεγάλος χαμένος του εμπορικού πολέμου

00:01 - 18/01/21

 

 

Όπως έγραψε το Bloomberg, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε πει μια φράση που έγινε διάσημη, ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολα τους κερδίζεις». Το είπε το 2018, όταν άρχισε να επιβάλλει δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων περίπου 360 δισ. δολαρίων από την Κίνα. Αποδεικνύεται ότι έκανε λάθος και στις δύο επισημάνσεις του. Ακόμα και πριν ο κορωνοϊός μολύνει εκατομμύρια Αμερικανούς και προκαλέσει τη δεινότερη ύφεση μετά το Μεγάλο Κραχ, η Κίνα έδειχνε να αντέχει τις κυρώσεις Τραμπ. Οταν η Κίνα έθεσε υπό έλεγχο τον ιό, η ζήτηση για ιατρικό εξοπλισμό και υποδομές τηλεργασίας διόγκωσαν το εμπορικό πλεόνασμά της ως προς τις ΗΠΑ, παρά τους δασμούς. «Η Κίνα είναι πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική για την παγκόσμια οικονομία για να σκεφτείς ότι μπορείς να την τεμαχίσεις σα χάρτινη κούκλα», δήλωσε η Μέρι Λάβλι, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών. 

 

Οταν εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, δεσμεύθηκε πως πολύ γρήγορα θα αρχίσει να αντιστρέφεται το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ προς την Κίνα, αγνοώντας τους παραδοσιακούς οικονομολόγους που υποβαθμίζουν τη σημασία των διμερών ελλειμμάτων. Ωστόσο, το έλλειμμα με την Κίνα αυξήθηκε έκτοτε, φθάνοντας τα 287 δισ. δολάρια από τον Ιανουάριο έως και τον Νοέμβριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Κίνας. Πάντως, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ ελαττώθηκε σε ετήσια βάση το 2019, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες στράφηκαν για εισαγωγές σε χώρες όπως το Βιετνάμ, αλλά παρέμεινε υψηλότερο από το αντίστοιχο των 254 δισ. δολαρίων το 2016. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην επιβολή δασμών δίκην αντιποίνων από το Πεκίνο σε αγαθά περίπου 110 δισ. δολαρίων. 

 

Το παρατεταμένα υψηλό έλλειμμα φανερώνει πόσο εξαρτημένες έχουν καταστεί οι αμερικανικές επιχειρήσεις από την τεράστια παραγωγική ικανότητα της Κίνας, η οποία και πάλι ήρθε στο προσκήνιο χάρη στην πανδημία. Η Κίνα ήταν η μοναδική χώρα η οποία μπορούσε να ενισχύσει την παραγωγή της σε αρκετά μεγάλη κλίμακα για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση σε αγαθά που αποδείχθηκαν πρώτης ανάγκης, όπως υπολογιστές για την τηλεργασία και ιατρικός εξοπλισμός. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επανειλημμένα δηλώσει πως η ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ έκανε την οικονομία της να απογειωθεί σαν πύραυλος, κι αυτό το θεωρούσε άδικο. Ο δικός του εμπορικός πόλεμος με την Κίνα συνέπεσε με μια άλλη διόγκωση των κινεζικών εξαγωγών. Αφού συρρικνώθηκαν επί δύο διαδοχικά έτη, το 2015 και το 2016, οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας αυξάνονταν κάθε χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του 2019, οπότε μειώθηκαν οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ. Τέλος, όπως παρατηρεί ο Τσανγκ Σου, προϊστάμενος οικονομολόγος του τμήματος των οικονομιών της ΝΑ Ασίας του Bloomberg, «το ότι οι εξαγωγές επηρεάστηκαν ελάχιστα μετά τέσσερα χρόνια εμπορικού πολέμου φανερώνει την ανθεκτικότητα της παραγωγικής ικανότητας της Κίνας».

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....