| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

Ο φόρος των πλουσίων και η μεγάλη αντιπαράθεση ….

00:01 - 19/11/19

 

Όπως έγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα οι New York Times, ο φόρος στους πλουσίους, τον οποίο έχει προτείνει η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, θα μπορούσε να συρρικνώσει την οικονομία των ΗΠΑ, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη κατά περίπου 0,2% ετησίως σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με ανάλυση του σχεδίου.

 

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αρχικές προβλέψεις από το μη κομματικό ίδρυμα οικονομικής ανάλυσης Penn Wharton Budget Model αποτελούν την πρώτη προσπάθεια ανεξάρτητης ομάδας να προβλέψει τον οικονομικό αντίκτυπο του φόρου. Ο φόρος των πλουσίων έχει γίνει κεντρικός άξονας της καμπάνιας της Γουόρεν για την ανάδειξή της ως υποψηφίας προέδρου από το Δημοκρατικό Κόμμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, εάν συγκεντρωθεί το ποσό που στοχεύει η Γουόρεν για ομοσπονδιακό εισόδημα και εάν τα έσοδα δρομολογηθούν στη μείωση του κρατικού χρέους, τότε η ετήσια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από το 1,5% κατά μέσον όρο σε περίπου 1,3% σε μία δεκαετία.

 

Το ίδρυμα Penn Wharton είχε προβλέψει το 2017 ότι οι περικοπές φόρων του Ντόναλντ Τραμπ θα ενίσχυαν την οικονομία κατά περίπου 0,06% ετησίως σε μία δεκαετία, πολύ λιγότερο από τις προβλέψεις των στελεχών στον Λευκό Οίκο. Η εκτίμηση του ιδρύματος για την πολιτική της Γουόρεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο φόρος στους πλουσίους θα έχει τριπλάσιο οικονομικό αντίκτυπο σε σχέση με τις περικοπές του Τραμπ, αλλά αυτή τη φορά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

 

Οσοι οικονομολόγοι επικροτούν το σχέδιο της Γουόρεν υποστηρίζουν ότι η ανάλυση του Penn Wharton δεν λαμβάνει με ακρίβεια υπ’ όψιν τα οφέλη του οικονομικού μοντέλου που πρόκειται να εφαρμόσει η Γουόρεν ως πρόεδρος. Με τα έσοδα από τον φόρο των πλουσίων η Γουόρεν σκοπεύει να χρηματοδοτήσει νέα προγράμματα κρατικών δαπανών, μεταξύ αυτών καθολική φροντίδα παιδιών, αύξηση των δαπανών για την παιδεία και διευκολύνσεις αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων.

 

Η Γουόρεν προτείνει ετήσια φορολόγηση της τάξης του 2% σε περιουσιακά στοιχεία Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και της ακίνητης περιουσίας τους, συνολικής αξίας άνω των 50 εκατ. δολαρίων. Προτείνει επιπλέον 1% φορολόγηση σε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων. Με το πρόγραμμα φορολόγησης σκοπεύει να συγκεντρώσει σχεδόν 3 τρισ. δολάρια σε μία δεκαετία.

 

Το πρόγραμμα έχει δεχθεί δριμύτατη κριτική από πλούσιους  Αμερικανούς, μεταξύ αυτών και αρκετούς «τιτάνες» της Γουόλ Στριτ. «Ακουσα ότι υπάρχουν ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι που δεν υποστηρίζουν το σχέδιο», αναφέρει η Γουόρεν σε πολιτική διαφήμιση της καμπάνιας της. «Αυτό που λέμε είναι ότι, όταν γίνεσαι πλούσιος, δώσε και δύο σεντς, ώστε όλοι οι υπόλοιποι να έχουν την ευκαιρία να γίνουν πλούσιοι».

 

Τα στοιχεία του Penn Wharton είναι απλώς μια αρχική προσπάθεια να προβλέψει τον πλήρη οικονομικό αντίκτυπο του φόρου. Το ίδρυμα εκτιμά ότι οι πλούσιοι Αμερικανοί θα καταναλώνουν περισσότερο, θα αποταμιεύουν, ενώ θα επενδύουν λιγότερο, ώστε να μη συγκεντρώνουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα φορολογούνται. Η μείωση των επενδύσεων θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομίας. «Ο φόρος των πλουσίων συρρικνώνει την οικονομία, διότι η αποταμίευση είναι πιο κοστοβόρα», υποστήριξε ο Ρίτσαρντ Πρισινζάνο, διευθυντής αναλύσεων στο Penn Wharton. «Τα αποτελέσματα επίσης δείχνουν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος του φόρου ενισχύεται περισσότερο όσο αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής», συμπλήρωσε ο Πρισινζάνο.

 

Πολλοί οικονομολόγοι επικρίνουν τις εκτιμήσεις της καμπάνιας της Γουόρεν σχετικά με το ύψος των εσόδων που θα συγκεντρωθούν από τον φόρο. Η Νατάσα Σάριν, από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι ο φόρος των πλουσίων θα συγκεντρώσει περίπου τα μισά έσοδα σε σχέση με αυτό που εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Γουόρεν. Εάν η εκτίμησή της είναι σωστή, ο φόρος των πλουσίων θα επιβαρύνει λιγότερο την ανάπτυξη σε σχέση με την εκτίμηση του Penn Wharton.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....