| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

«Εφιάλτης» με μαζικά λουκέτα

00:01 - 21/07/21

 

Με την πανδημία Delta να σαρώνει και τις συζητήσεις για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και την επόμενη ημέρα να είναι διαρκής. Την ώρα, που παρά τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, η Βρετανία ανοίγει. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο έγραψαν οι Guardian,  σχολιάζοντας πως αντιμέτωπες με λουκέτο κινδυνεύουν να έρθουν αρκετές βρετανικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, καθώς το χρέος τους αυξήθηκε πέντε φορές σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κινούνταν πριν από την επέλαση της πανδημικής κρίσης. Η έλευση του κορωνοϊού υποχρέωσε καταστήματα λιανεμπορίου, κομμωτήρια, μπαρ και εστιατόρια να αναστείλουν τη λειτουργία τους, μαχόμενα για την επιβίωσή τους.

 

Όπως έγραψε ο Guardina, σύμφωνα με έκθεση του Μπιλ Γκρίμσεϊ, πρώην επικεφαλής της Wickes , περίπου 150.000 μικρές επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει 2,3 δισ. στερλίνες σε χρέος, ποσό υψηλότερο από τα 500 εκατ. που κινούνταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, μικρές επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς και περιποίησης, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, με τα χρέη τους να έχουν αυξηθεί στις 300 εκατ. στερλίνες, δηλαδή έξι φορές σε σχέση με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

 

Ο κ. Γκρίμσεϊ, ο οποίος ως πρώην επιχειρηματίας μεγάλων αλυσίδων έχει αποτυπώσει αρκετές φορές σε έρευνές του την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της χώρας, επεσήμανε πως, κατά τη γνώμη του, τουλάχιστον το ένα τρίτο των μικρών επιχειρήσεων κινδυνεύουν με πτώχευση, γεγονός που θα επηρεάσει το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον. 

 

Αρκετές συσσώρευσαν χρέη που ανήλθαν σε μη βιώσιμα επίπεδα, λίγους μήνες μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Αλλες επιχειρήσεις, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, «βρίσκονται υπό κατάρρευση, ως αποτέλεσμα αυτών των περιοριστικών μέτρων». «Απαιτείται άμεση στήριξη ώστε να σταματήσει το τσουνάμι των πτωχεύσεων», επισημαίνει. «Aυτές οι επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά των τοπικών μας κοινοτήτων, οι οποίες συνήθως θέτουν ως προτεραιότητα όχι το κέρδος, αλλά τους τοπικούς καταναλωτές», αναφέρει ο κ. Γκρίμσεϊ. Ο ίδιος κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε «κούρεμα» των χρεών, ενώ επισήμανε πως «η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε ένα σχήμα που θα αφορά τη διάσωση των μικρών επιχειρήσεων από τα χρέη, γι’ αυτό και πρέπει να κάνουμε κάτι αντίστοιχο για να σώσουμε εκατοντάδες». Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές τέτοιες επιχειρήσεις, οι πρώτες αποπληρωμές χρεών από δάνεια που έλαβαν μέσω της στήριξης του κράτους ξεκίνησαν ήδη τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι εργαζόμενοι που είχαν τεθεί σε αναστολή άρχισαν να μειώνονται σε αριθμό. Η έρευνα επίσης εστιάζει και στην ανάγκη να αναδιαμορφωθεί το πλέγμα χρηματοδότησης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε κεντρικούς δρόμους προκειμένου να γίνει πιο «δίκαιο και ίσο» και να στηρίζεται περισσότερο στις ανάγκες της τοπικής κοινότητας. 

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....