| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

Ο εμπορικός πόλεμος & Οι μεγάλοι χαμένοι

00:01 - 24/06/21

 

Μπορεί τον τελευταίο καιρό, το ζήτημα να έχει μπει σε 2η, πιθανόν και 3η μοίρα, ανάμεσα σε άλλα μετά και το πολιτικό τέλος του D. Trump. Ωστόσο ο εμπορικός πόλεμος ήτανε και παραμένει ένα πολύ καυτό ζήτημα, έχοντας σημαντικές επιπτώσεις τις οποίες συνεχίζει να βρίσκει μπροστά της η παγκόσμια οικονομία. Χαρακτηριστικό λοιπόν είναι ότι όπως έγραψε πριν από μερικές ημέρες το Bloomberg, τα πλήγματα που προκάλεσαν οι εκατέρωθεν δασμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν εξαφανίσει από τρία έως πέντε χρόνια ανάπτυξης από τις εφοδιαστικές αλυσίδες των εμπλεκόμενων χωρών. Ειδικότερα, στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σχετική έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, που εξετάζει το μέλλον της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας στη μετά την πανδημία εποχή. Η εν λόγω έκθεση διαπιστώνει πως μειώθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές στις χώρες της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτές οι εφοδιαστικές αλυσίδες, πάντως, παραμένουν ακόμη στον πυρήνα της οικονομικής ανάκαμψης στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

 

Οι δασμοί που επέβαλε ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε κινεζικά προϊόντα αξίας πολλών δισ. δολαρίων. Η εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ έχει υπογραμμίσει έκτοτε ότι εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ανισορροπία τη διμερή εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Η έκθεση του Προγράμματος Ανάπτυξης επισημαίνει, όμως, ότι πέραν του εμπορικού πολέμου στη διάρκεια της πανδημίας επιβλήθηκαν άλλες περιοριστικές πολιτικές στο εμπόριο, οι οποίες ενέτειναν τα πλήγματα, καθώς πολλές χώρες παραγωγοί μείωσαν τις εξαγωγές. Τώρα προκύπτουν προβλήματα στον εφοδιασμό, καθώς εκτινάσσεται το κόστος των μεταφορών σε όλον τον κόσμο και απειλεί να οδηγήσει στα ύψη τις τιμές καταναλωτή.

 

Σύμφωνα πάντα με τα όσα έγραψε το Bloomberg, η Κάνι Βινιαράχα, βοηθός γ.γ. του ΟΗΕ και διευθυντής του Προγράμματος Ανάπτυξης για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, επισημαίνει πως «διαπιστώσαμε ότι τόσο εξαιτίας της πανδημίας όσο και εξαιτίας του εμπορικού πολέμου πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα και οι ΗΠΑ, έχουν προσπαθήσει να διαφοροποιήσουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα για να μειώσουν τον κίνδυνο». Η ίδια τονίζει ότι πριν το σκεπτικό που επικρατούσε ήταν η μείωση του κόστους, που ενέτεινε τις πιέσεις στην παγκόσμια αλυσίδα. Τώρα, όμως, βλέπουμε όλο και περισσότερο στροφή σε περισσότερους προμηθευτές από περισσότερες χώρες. Οι αξιωματούχοι του Προγράμματος Ανάπτυξης που συνέταξαν την έκθεση βλέπουν «σημαντικές δυνατότητες» να προωθήσουν το διεθνές εμπόριο όσες χώρες συμμετέχουν στις δύο πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες, στην Περιφερειακή Οικονομική Εταιρική Σχέση (CPTPP) και την Προοδευτική Εταιρική Σχέση των χωρών του Ειρηνικού (RCEP), που και οι δύο έχουν επίκεντρο τις χώρες της Ασίας. Καλούν γι’ αυτό τις οικονομίες της Ασίας, που βασίζονται στις εξαγωγές εξοπλισμού μεταφορών, ηλεκτρονικών, προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και ειδών ένδυσης, να καταβάλουν προσπάθειες για να αναπτύξουν πολιτικές αναδιανομής και να καθιερώσουν δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Οπως τονίζουν, τόσο οι πολιτικές αναδιανομής όσο και το δίχτυ κοινωνικής προστασίας «μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά, καθώς προωθούν στόχους ανθρώπινης ανάπτυξης αντί να επιβάλλουν περιορισμούς στο εμπόριο και στις επενδύσεις».

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....