| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

Οι ΗΠΑ … Η πανδημία & Η έλλειψη εργατικών χεριών..

00:01 - 14/05/21

 

Με την πανδημία να αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής – κοινωνικής δραστηριότητας. Χαρακτηριστικά ήτανε τα όσα έγραφε πριν από μερικές ημέρες το Reuters, σχολιάζοντας πως τον Απρίλιο η δημιουργία θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφάνισε απροσδόκητη επιβράδυνση, η οποία ενδεχομένως να οφείλεται στις ελλείψεις εργατικών χεριών και πρώτων υλών, ενόσω η τάχιστη βελτίωση της δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με το μαζικό πρόγραμμα κρατικής βοήθειας τροφοδοτεί την ανάκαμψη. Επιπλέον, στα σχετικά στοιχεία αποτυπώθηκε ότι οι θέσεις για προσωρινές βοηθητικές εργασίες μειώθηκαν, κάτι το οποίο λειτουργεί ως τροχοπέδη για τις μελλοντικές προσλήψεις, ενώ ελάττωση νέων θέσεων παρατηρήθηκε και στη μεταποίηση, το λιανεμπόριο, καθώς και τις εταιρείες διανομής. Κι αυτό πυροδοτεί μία έντονη συζήτηση για τη γενναιοδωρία των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία έχουν αυξηθεί λόγω πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλονται επιπλέον 300 δολάρια εβδομαδιαίως, οπότε τελικώς οι δικαιούχοι εισπράττουν περισσότερα χρήματα από τον ελάχιστο μισθό, που θα λάβαιναν στην οποιαδήποτε δουλειά.

 

Τα εν λόγω επιδόματα παρατάθηκαν έως τις αρχές Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος του προέδρου Τζο Μπάιντεν ύψους 1,9 δισ. δολαρίων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την πανδημία του κορωνοϊού. Εγκρίθηκε τον Μάρτιο, ενώ ειδικά οι πολιτείες της Μοντάνας και της Νότιας Καρολίνας ολοκληρώνουν τη χορήγηση των κρατικών επιδομάτων ανεργίας για τους ντόπιους τον Ιούνιο. Οικονομολόγοι διατείνονται πως ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί ακόμα να φοβούνται να επιστρέψουν στη δουλειά, παρά το γεγονός πως πλέον απαξάπαντες οι ενήλικες Αμερικανοί και Αμερικανίδες δικαιούνται να εμβολιαστούν. Αλλοι συνάδελφοί τους επισημαίνουν ότι υπάρχουν προβλήματα με τη φύλαξη των παιδιών, διότι ακόμα η κανονική λειτουργία των σχολείων παραμένει περιορισμένη σε πολλές περιοχές. Επιπλέον, παρατηρούνται ελλείψεις σε εργατικά χέρια και πρώτες ύλες. «Η καλυτέρευση στην απασχόληση δεν αποτυπώνεται σε όλο της το εύρος και αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω των γενναιόδωρων μέτρων της Ουάσιγκτον», επισημαίνει o καθηγητής Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών στο πανεπιστήμιο Λογιόλα Μαιρημάουντ στο Λος Αντζελες, Σουνγκ Γουόν Σον. «Οι ιδιοκτήτες στα υποστελεχωμένα εστιατόρια δουλεύουν υπερωρίες, οι οδηγοί φορτηγών είναι πάρα πολύ δυσεύρετοι ακόμα κι αν αυξήθηκε δραστικά το ωρομίσθιο και τα φορτηγά παραμένουν ακινητοποιημένα έξω από τις αποθήκες, διότι δεν υπάρχουν φορτοεκφορτωτές».

 

Αξίζει να επισημανθεί πως τον Απρίλιο εκτός αγροκτηνοτροφικού κλάδου δημιουργήθηκαν μόνον 266.000 νέες θέσεις εργασίας. Τον Μάρτιο τα αντίστοιχα στοιχεία αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω από τις αρχικές 916.000 θέσεις στις 770.000 θέσεις τελικώς. Οπερ σημαίνει ότι η απασχόληση βρίσκεται σε επίπεδα κατά 8,2 εκατομμύρια θέσεις χαμηλότερα από το ρεκόρ του περυσινού Φεβρουαρίου. Το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αποσύρει την εβδομαδιαία επιδότηση, αλλά ο Λευκός Οίκος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα γενναιόδωρα βοηθήματα ευθύνονται για τις ελλείψεις εργατικών χεριών. Προ ενός έτους η οικονομία είχε απολέσει 20,679 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαιτίας του ότι διεκόπη η λειτουργία των μη πρωτευουσών δραστηριοτήτων για να ανακοπεί η μετάδοση του ιού. Τα στοιχεία της απασχόλησης δεν μετέβαλαν τις προσδοκίες για το ότι η αμερικανική οικονομία εισέρχεται στον δεύτερο τρίμηνο με δυναμικό τρόπο και οδεύει προς το να εμφανίσει τη βέλτιστη επίδοσή της φέτος μέσα σε σχεδόν 40 χρόνια.

 

Κι ενώ ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί και Αμερικανίδες εμβολιάζονται, πολλές πολιτείες έχουν άρει τους περισσότερους περιορισμούς στο επιχειρείν. Κι αυτό σε συνδυασμό με την οικονομική ενίσχυση των 1.400 δολαρίων τον Μάρτιο σε κάθε νοικοκυριό, που την δικαιούνταν, αποδεσμεύει μία σωρευμένη ζήτηση. Γεγονός που συνέβαλε στο να επιτευχθεί σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο ρυθμός ανάπτυξης 6,4%, ο οποίος είναι ο δεύτερος ταχύτερος από το τρίτο τρίμηνο του 2003.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....