| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

Οι ΗΠΑ & Οι παρωχημένες ιδέες για τα έργα υποδομών

00:01 - 20/08/21

 

Η ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία για τις υποδομές σημαίνει ότι ίσως τελικά να έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να μιλάμε γι’ αυτές ή να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε πιο δημιουργικά για τη σημασία τους. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε πριν από μερικές ημέρες το Reuters, η Γερουσία ενέκρινε κονδύλια σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων για επενδύσεις σε έργα όπως είναι οι αυτοκινητόδρομοι, οι γέφυρες και τα δίκτυα. 

 

Οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν να αυξήσουν τις δαπάνες για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οδών κατά 110 δισ. δολάρια, για την επέκταση των ευρυζωνικών δικτύων κατά 65 δισ. δολάρια, για τη βελτίωση των σιδηροδρόμων κατά 66 δισ. δολάρια και της υδροδότησης κατά 55 δισ. δολάρια. Εκείνο που φαίνεται λιγότερο λογικό είναι το τι δεν περιλαμβάνεται στα έργα. Οι Δημοκρατικοί τώρα θα ασχοληθούν με τις τεράστιες δαπάνες των 3,5 τρισ. δολαρίων για την υγεία, τα σχολεία και το περιβάλλον, τις οποίες οι Ρεπουμπλικανοί αρνήθηκαν να στηρίξουν στο νομοσχέδιο για τις υποδομές. 

 

Η ευρύτερη πρόταση θα διέλθει από σειρά εγκρίσεων μέσω διαδικασίας, η οποία είναι γνωστή ως συμβιβασμός επί του προϋπολογισμού και προβλέπει μόνο 51 ψήφους της Γερουσίας. 

 

Ενα πρόβλημα έχει να κάνει με την ξεπερασμένη ιδέα τού τι πραγματικά σημαίνουν υποδομές. Για τους επενδυτές είναι συνήθως σκληρά περιουσιακά στοιχεία, που γεννούν ρευστό σε σταθερή βάση. 

 

Εντούτοις, ο όρος αυτός θα πρέπει να αφορά και καθετί που καθιστά εφικτό ένα άτομο να διεκπεραιώνει υψηλής ποιότητας εργασία γρηγορότερα και σε βάθος χρόνου. Είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς πώς εφαρμόζονται τα έργα στο οδικό δίκτυο, εκ του οποίου το 43% βρίσκεται σε μέτρια ή κακή κατάσταση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Μηχανικών. Οπερ σημαίνει οι επισκευές, τα καύσιμα και η χαμένη παραγωγικότητα κοστίζουν στο μέσο αμερικανικό νοικοκυριό σχεδόν 3.300 δολάρια. Και με την εκπαίδευση τι θα γίνει; Στην Ουάσιγκτον ένα πρόγραμμα, που θέσπιζε δωρεάν φύλαξη για τα παιδιά προνηπιακής ηλικίας και ήταν προσβάσιμο από όλους, οδήγησε στο να αυξηθεί κατά 10% η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό άνω του 76% από το 2008-2016. 

 

Τέλος, βοηθητικά για το εργατικό δυναμικό λειτουργεί και η δράση για το περιβάλλον. Το σχέδιο των Δημοκρατικών περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για επενδύσεις επί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προδιαγραφή για καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Και αυτό σημαίνει μείωση ασθενειών που συνδέονται με τη ρύπανση. Ο μολυσμένος αέρας κοστίζει στην οικονομία σχεδόν 790 δισ. δολάρια με όρους 2014, διότι κυρίως σημειώνονται πρόωροι θάνατοι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. 

 

Οσο οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο και θα είναι υγιείς, θα καταναλώνουν σταδιακά περισσότερο, συμβάλλοντας στην αύξηση της οικονομικής παραγωγής.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....