| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

Η ECB συνεχίζει να εμφανίζεται ήσυχη με την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων

00:01 - 21/05/21

 

Με την άποψη μας να είναι πως οι ανησυχίες για την τελευταία άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων είναι σε ένα βαθμό υπερβολικές, με την ECB να είναι έτοιμη να δράσει ανά πάσα στιγμή.  Δε μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός πως το κόστος δανεισμού των κρατών της Ευρωζώνης έχει ανέλθει σε επίπεδα-ρεκόρ πολλών μηνών. Ωστόσο όπως έγραφε και το Reuters, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι επενδυτές δείχνουν ψύχραιμοι, κάτι που φανερώνει ότι σκέφτονται πως η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη είναι κάτι το χειροπιαστό.

 

Όπως σχολίασε το διεθνές δημοσίευμα, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το τι συνέβαινε τον Φεβρουάριο, όταν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ανήλθαν 35 μονάδες βάσης εντός μηνός στο – 0,20%, οδηγώντας τα στελέχη της ΕΚΤ στο να συντονιστούν και να κατευνάσουν με δηλώσεις τους την αγορά με συγκεκαλυμμένες απειλές, ώστε να αποκλιμακώσουν το κόστος δανεισμού. Στη συνέχεια και τον Μάρτιο, ακολουθώντας την ίδια γραμμή, επιτάχυναν τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του επείγοντος προγράμματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

Αυτή τη φορά οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας τείνουν προς τα υψηλότερά τους επίπεδα σε διάστημα σχεδόν διετίας και φαίνεται πως θα διαρρήξουν το ψυχολογικό όριο του 0% πρώτη φορά μετά το 2019. 

 

Εν τω μεταξύ, στα ομόλογα όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης οι αποδόσεις ήδη κινούνται σε θετικό έδαφος. 

 

Συνεπώς, τίθεται το ερώτημα γιατί παραμένουν σιωπηλοί οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ; Εν πρώτοις, οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί για την Ευρωζώνη. Τα τελευταία περιοριστικά μέτρα δεν εξέτρεψαν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι εξαγωγές είναι στέρεες και τα εμβολιαστικά προγράμματα ξεπέρασαν τα αρχικά εμπόδια. Η Ε.Ε. εκτιμά ότι θα έχει διαθέσει τις πρώτες δόσεις στο 70% των ενηλίκων έως το τέλος του θέρους. «Η διαφορά τού τώρα με το τότε είναι τα εμβόλια, που δίνουν στην ΕΚΤ δύναμη για να ανταπεξέλθεί στις μεγάλες πιέσεις των αποδόσεων», επισημαίνει ο Σάλμαν Αχμεντ, διευθυντής διεθνούς μακροοικονομικής στη Fidelity International. 

 

Δεύτερον, αυτή τη φορά έχουν μεταβληθεί οι προσδοκίες του πληθωρισμού. Ο Τζιμ Λίβις, υπεύθυνος παγίου εισοδήματος εισηγμένων εταιρειών της M&G Investments, παρατηρεί ότι ένας πενταετής δείκτης πληθωρισμού στη Γερμανία βρίσκεται στο σχεδόν 1,4% έναντι του κάτω του 1% τον Φεβρουαρίου και του σχεδόν μηδέν προ ενός έτους. «Επί σειράν ετών η Ευρωζώνη δεν έχει εμφανίσει πληθωρισμό στο 1,4%, οπότε αυτή η ένδειξη δηλώνει ότι οι άνθρωποι αναμένουν κάτι διαφορετικό ως προς τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη». Εν κατακλείδι, ο Λίβις υπογραμμίζει ότι μπορεί να ανέρχονται οι ομολογιακές αποδόσεις, αλλά οι πραγματικές αποδόσεις τους, δηλαδή όταν αυτές προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, ελάχιστα έχουν διαφοροποιηθεί. Οπότε αυτό είναι ένας πραγματικός λόγος που κάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην ανησυχεί.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....