| Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 
 

Από το Marx ως το Soros

Καθημερινή Στήλη με άρθρα για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

H κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία είναι ανησυχητική

00:01 - 26/07/21

 

Αν και οι περισσότεροι έχουνε θετική άποψη, προβλέποντας για τα επόμενα τρίμηνα αποδόσεις ρεκόρ για την παγκόσμια οικονομία. Σε επιμέρους μας σχόλια ως GFF, έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πως αυτές οι προσδοκίες μπορεί να είναι και υπερβολική. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά έχουμε πει, το να μην πάνε τελικά τόσο καλά τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία, μπορεί να είναι και ο υπ’ αριθμόν νούμερο ένα κίνδυνος για τα παγκόσμια χρηματιστήρια που συνεχίζουνε να σπάνε τα κοντέρ.

 

Όπως αναφέραμε, οι περισσότεροι εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο και όπως και εμείς, υπάρχουνε και αυτοί που ανησυχούνε. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Reuters σε πρόσφατο άρθρο του, η αστάθεια που σημείωσαν οι αγορές μετοχών και η άνοδος των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μέσα στην εβδομάδα προδίδουν πως οι επενδυτές αμφιβάλλουν πλέον για το κατά πόσον είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον η επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας ανάπτυξης, κατατείνουν σε επιβράδυνση του θεαματικού ρυθμού με τον οποίο ανέκαμπτε προσφάτως η παγκόσμια οικονομία, ενώ παράλληλα σημείωναν άνοδο οι τιμές κάθε είδους προϊόντων και πρώτων υλών. Απευθυνόμενος στην πελατεία της γερμανικής τράπεζας, ο Τζορτζ Σαραβέλος, αναλυτής συναλλάγματος στην Deutsche Bank, επισημαίνει πως με την αστάθεια των τελευταίων ημερών, η οποία συνέπεσε με την εκτεταμένη μετάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα», φαίνεται να εκπέμπεται σήμα κινδύνου για την εικόνα της οικονομίας. «Καθώς οι τιμές ανεβαίνουν μειώνεται η καταναλωτική ζήτηση και δεν αυξάνεται η κατανάλωση», τονίζει ο εν λόγω αναλυτής και προσθέτει πως αυτήν τη στιγμή γίνεται το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα περίμενε κανείς σε ένα πραγματικά πληθωρι-στικό περιβάλλον.

 

Το δολάριο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα που έχει σημειώσει από τα τέλη Μαρτίου και τα στοιχήματα για άνοδό του έναντι ενός καλαθιού μεγάλων νομισμάτων είναι τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2020. Οπως τονίζει ο Λούντοβικ Κόλι, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στη Vontobel Asset Management, η ανατίμηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «οποτεδήποτε ανησυχούν οι Αμερικανοί για την οικονομία είτε τη δική τους είτε την παγκόσμια, επαναπατρίζουν κεφάλαια και αγοράζουν δολάρια». Τους τελευταίους μήνες και με τη βεβαιότητα ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, οι επενδυτές τοποθέτησαν μεγάλα κεφάλαια στους λεγόμενους κυκλικούς τομείς της οικονομίας, δηλαδή σε τράπεζες, στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας και στις ενεργειακές. Εν ολίγοις, στους κλάδους που επωφελούνται από την ανάκαμψη. Οι μετοχές των κλάδων που αναπτύσσονται εντυπωσιακά, ειδικότερα του κλάδου της τεχνολογίας, έχουν σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη κατά περισσότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές Ιουλίου. Η Goldman Sachs αναφέρει ότι πολλοί από τους πελάτες της ερμηνεύουν τις εξελίξεις ως βραχυπρόθεσμο φαινόμενο, οφειλόμενο στην ανάκαμψη από μια σπάνια ύφεση. Εξάλλου χαίρουν της εύνοιας των επενδυτών και οι μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας.

 

Στις αρχές του έτους, την πορεία του δολαρίου καθόριζε η διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και τις αποδόσεις του χρέους άλλων χωρών. Τώρα οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, δηλαδή οι αποδόσεις με την προσαρμογή στον πληθωρισμό, παραμένουν υψηλότερες από εκείνες των ομολόγων της Γερμανίας. Μέσα στην εβδομάδα, όμως, σημείωσαν πτώση κάτω από το 1,2% και εμπνέουν ανησυχία για την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τον Ούλριχ Λόχτμαν, επικεφαλής του τομέα συναλλάγματος στην Commerzbank, αν η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση δεν επιστρέψει σύντομα στα επίπεδα του 2019, τότε πρέπει να περιμένουμε χαμηλότερο ΑΕΠ σε μόνιμη βάση. Και η τάση αυτή αντανακλάται στις αγορές ομολόγων. Και όπως προδίδουν οι δημοσκοπήσεις που διεξάγει σε εβδομαδιαία βάση η αμερικανική ένωση επενδυτών, η αίσθηση μεταξύ των επενδυτών είναι πολύ συγκρατημένη.

 

Παλαιότερα Σχόλια

   

 

 © 2019 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....