| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 13/04/2023

 

 

Η επιχειρηματική κοινότητα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, αφού λειτουργούμε σε εποχές σημαντικών μακροοικονομικών αλλαγών και ξαφνικών γεγονότων που επηρεάζουν τις δυναμικές των διεθνών αγορών και ταυτόχρονα την απόδοση και αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων. Σε αυτό το περιβάλλον αρκετές αναπτυγμένες οικονομικά χώρες ήδη εξαγγέλλουν και υλοποιούν παρεμβατικές στρατηγικές, πρωτόγνωρες για άλλες εποχές, με στόχο να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό οικοσύστημα με υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας, παραγωγικές επενδύσεις, τεχνολογική αριστεία και διεθνή εξωστρέφεια. Πέρα από τη φορολογική πολιτική, τη προσέλκυση κρίσιμων παραγωγικών επενδύσεων, την 7αξιοποίηση του RRF, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τις αναγκαίες γνωστές μεταρρυθμίσεις, οι προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση απαιτούν πιο στοχευμένες και έξυπνες στρατηγικές. Μερικές από αυτές, που δυστυχώς δεν είναι υψηλά στη δημόσια συζήτηση, είναι:

 

 

Ανταγωνιστική και έξυπνη βιομηχανία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη βιομηχανία προσδιορίζει μια έντονη μετάβαση σε νέες συνθήκες παραγωγής και ενεργοποιεί το μοντέλο της «βιομηχανίας ως υπηρεσία» με τη στενή συνεργασία μεταξύ βιομηχανικών μονάδων μέσω της ανταλλαγής δεδομένων και το συντονισμό των αποφάσεων, αλλά και την αδιάλειπτη και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των αποδεκτών των προϊόντων. Οι προκλήσεις – πέρα από τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας – πρέπει να είναι η αύξηση των ιδιωτικών κονδυλίων για έρευνα και ανάπτυξη, τη προσαρμοστικότητα των μονάδων παραγωγής, τα διεθνώς πιστοποιημένα προϊόντα, με καινοτόμα χαρακτηριστικά και διεθνή φήμη που αποτελούν τη θεμέλιο λίθο για αύξηση των εξαγωγών, μείωση του εμπορικού ελλείμματος και αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.

Επιχειρηματικότητα με επικέντρωση στη γνώση και δεξιότητες. Η δυναμική επιχειρηματικότητα του μέλλοντος έχει επίκεντρο τη γνώση, το καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την υψηλού επιπέδου έρευνας που μπορεί να αποτελέσει πυρήνα καινοτομίας και νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Επίσης οι δεξιότητες του μέλλοντος για επιχειρηματική επιτυχία δεν αφορούν μόνο τις τεχνικές γνώσεις αλλά και τις δυνατότητες για δημιουργία, συνεργασία, επικοινωνία, αντίληψη του κινδύνου, ηγεσία, διαπραγματεύσεις κλπ. Άρα είναι αναγκαία η έγκαιρη προσαρμογή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η συνεργασία τους με την επιχειρηματική κοινότητα και η συστηματική προετοιμασία των εκπαιδευόμενων στις διεθνώς πιστοποιημένες δεξιότητες και γνώσεις.

Νέα καινοτόμος επιχειρηματικότητα για βιώσιμη ανάπτυξη. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις εμπλουτίζουν τη κοινωνία και οικονομία με καινοτόμες ιδέες, με φρέσκιες συμπεριφορές και με σύγχρονα επιχειρηματικά πρότυπα. Δημιουργούν όμως και νέους παγκόσμιας εμβέλειας κλάδους μέσω της ψηφιακής παράδοσης υπηρεσιών τους που παράγονται στα τοπικά κέντρα έρευνας και ανάπτυξης – όπως αποδεικνύουν τα δυο πρώτα ελληνικά unicorns. Η αναβάθμιση της χώρας σε ένα περιφερειακό κέντρο προσέλκυσης και ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρήσεων απαιτεί την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις χρειάζονται υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη πόρων και οργανωσιακής ετοιμότητας και να αναπτυχθούν στις απαιτητικές διεθνείς αγορές.

Ψηφιακός μετασχηματισμός. Η αξιοποίηση των δεδομένων – μέσω της επιχειρηματικής αναλυτικής και της τεχνητής νοημοσύνης – μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά από το μάνατζμεντ αφού μπορούν να υποστηρίξουν πολύπλοκες επιχειρηματικές αποφάσεις που αφορούν την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. Παράλληλα η ευρύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική αξία γιατί έχουν τη δυνατότητα να ανασχεδιάζουν τις εσωτερικές διαδικασίες και την προσωποποιημένη εμπειρία των πελατών και μεταμορφώνουν ακόμη και το επιχειρηματικό μοντέλο με νέες υπηρεσίες. Η σωστή αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι όμως μεγάλη πρόκληση για τις μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις λόγω περιορισμένων πόρων και έλλειψης τεχνογνωσίας.

*Ο Γεώργιος Ι. Δουκίδης είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πρώτη δημοσίευση στην Καθημερινή

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum