| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 15/06/2023

 

 

Την ίδια ώρα που οι κάτοικοι της Νόβα Καχόβκα ζουν το δικό τους δράμα από την κατάρρευση του υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την καταστροφή. Η Ουκρανία δείχνει ως υπεύθυνη τη Ρωσία υποστηρίζοντας πως ανατίναξε το στρατηγικής σημασία φράγμα, ώστε να πλημμυρήσει η περιοχή και να σταματήσει την μεγάλη ουκρανική επίθεση που βρίσκεται σε προετοιμασία. Η Ρωσία από την άλλη, υποστηρίζει πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα με σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή από τις αποτυχίες τους και να στερήσουν νερό από την Κριμαία.

 

 

Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι δύο πλευρές επηρεάζονται σημαντικά, αλλά και οι δύο μπορεί να θεωρηθεί ότι είχαν κίνητρο. Όμως, εξετάζοντας ποιος μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από την κατάρρευση του φράγματος, φαίνεται πως η Μόσχα έχει να κερδίσει τα περισσότερα.

Η απώλεια του φράγματος μπορεί να περιορίσει την παροχή νερού στην Κριμαία δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη ρωσική πλευρά. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα καταστεί καθοριστική για την έκβαση του πολέμου. Αντίθετα, οι ουκρανικές δυνάμεις αποσταθεροποιούνται και το κυριότερο φαίνεται πως ακυρώνονται ή τουλάχιστον δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό, τα σχέδια του Κιέβου να επιτεθεί στο νότο, αυξάνοντας την πιθανότητα μιας επίθεσης προς τα ανατολικά, στην οποία θα μπορούσε να επικεντρωθεί η Μόσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ουκρανία αναμένεται να εξαπολύσει μια επίθεση στο νότο για να προσπαθήσει να διασπάσει τη «χερσαία γέφυρα» που συνδέει το ρωσικό έδαφος με τις κατεχόμενες επαρχίες Ζαπορίζια και Χερσώνα, καθώς και τη Χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Η σύνδεση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τη ρωσική στρατιωτική επιμελητεία και για τις προμήθειες.

Θα μπορούσε επομένως η Μόσχα να χρησιμοποιήσει τις πλημμύρες ως όπλο; Η απάντηση είναι φυσικά πως ναι. Από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία δεν σταμάτησε να καταστρέφει κρίσιμες οικοδομές και να βάζει στο στόχαστρο αμάχους. Άλλωστε δεν θα ήταν η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον φράγματος στον ποταμό Ινχουλέτς, απελευθερώνοντας χείμαρρο, που εμπόδισε την προώθηση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Όποιος και να ευθύνεται, η εξέλιξη αυτή δείχνει πως η σύρραξη έχει μετατραπεί σε ένα πόλεμο χωρίς φραγμούς. Και αυτό σημαίνει πως πλέον, μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα και ότι ενδεχομένως τα χειρότερα να είναι ακόμη μπροστά.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum