| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 15/11/2023

 

 

Η Νύχτα των Κρυστάλλων είναι μία από τις πιο μελανές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Στις 9 Νοεμβρίου 1938 περισσότερες από 1400 συναγωγές και εβραϊκά ιδρύματα καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν από τους ναζί σε Γερμανία και Αυστρία. Τουλάχιστον 91 Εβραίοι σκοτώθηκαν στα γεγονότα και άλλοι 26.000 συνελήφθησαν. Ήταν η αρχή του ολοκαυτώματος.

 

 

85 χρόνια έχουν περάσει από τότε. Και στο μεσοδιάστημα πολλά άλλαξαν. Και επειδή ο κόσμος μας δείχνει διαφορετικός, πιστέψαμε πως αφήσαμε πίσω μας τη Νύχτα των Κρυστάλλων. Λάθος διάγνωση κάναμε. Και καλύτερη απόδειξη, ίσως για αυτό να είναι το ότι το άστρο του Δαβίδ εμφανίστηκε και πάλι τον τελευταίο καιρό σε πόρτες και σε τοίχους εβραϊκών σπιτιών, αποδεικνύοντας πως τα φαντάσματα του παρελθόντος θα συνεχίσουν να μας κυνηγούν για πολύ καιρό ακόμη.

Αντισημιτικές επιθέσεις ποτέ δεν σταμάτησαν να σημειώνονταν σε πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά όμως την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ με τη Χαμάς τα αντισημιτικά περιστατικά έχουν πολλαπλασιαστεί. Απειλές, ξυλοδαρμοί, εκφοβισμοί ακόμη και δολοφονίες έχουν καταγραφεί.

Το ανησυχητικό πλέον, λένε, διάφορες οργανώσεις είναι πως πλέον στόχο αποτελούν όχι μια συναγωγή ή ένα εβραϊκό κέντρο, όπως το παρελθόν, αλλά συνηθισμένοι Εβραίοι. «Οι πρόσφατες επιθέσεις δεν θυμίζουν τον συνηθισμένο αμερικανικό αντισημιτισμό, με επιθέσεις σε καταστήματα που πωλούν μπλουζάκια με το σήμα του ισραηλινού στρατού. Μιλάμε για καφέ στο Λονγκ Αϊλαντ, παγωτατζίδικο στο Σαν Φρανσίσκο και εστιατόριο στο Σικάγο», επεσήμανε ο επικεφαλής της οργάνωσης ADL (Ένωση κατά της συκοφάντησης των Εβραίων στις ΗΠΑ), Τζόναθαν Γκρίνμπλατ.

Επίσης, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός των αντισημιτικών επιθέσεων έχει τριπλασιαστεί μετά τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Καθημερινά, υπάρχουν καταγγελίες για επιθέσεις και για τραμπουκισμούς. Πολλοί Εβραίοι λένε πως έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους, και άλλοι που τονίζουν πως συνοδεύουν παντού τα παιδιά τους, από το φόβο πως κάτι κακό μπορεί να τους συμβεί.

Κάποιοι ειδικοί, επιμένουν πως ο αντισημιτισμός είναι ο πιο παλιός και ο πιο βαθιά ριζωμένος ρατσισμός στην Ευρώπη. Και για αυτό βλέπουμε σε διάφορες κρίσεις, σε κοινωνικές εντάσεις να «ξυπνάνε» τα αντισημιτικά ένστικτα. Πόσο μάλλον τώρα με τον πόλεμο που γίνεται μέρα με τη μέρα πιο άγριος.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η μνήμη είναι κοντόφθαλμη. Και τελικά όχι, η ιστορία δεν διδάσκει. Αρκεί να περάσει λίγος καιρός για να ξεχαστούν ακόμη και τα πιο τρομακτικά γεγονότα. «Ποτέ πια άλλο ολοκαύτωμα» λέχθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωραίο σύνθημα που μόνο έμεινε στα λόγια. Γιατί από τότε ακολούθησαν πολλά ολοκαυτώματα και πολλές γενοκτονίες.

Ξένια Τούρκη (Philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum