| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 18/10/2023

 

 

Μία συνολική αποτίμηση των επιπτώσεων του πολέμου στο Ισραήλ είναι πρόωρη καθώς η κατάσταση παραμένει αβέβαιη. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επηρεαστεί σε περίπτωση κλιμάκωσης και επέκτασης της έντασης σε γειτονικές χώρες και κυρίως στο ενδεχόμενο εμπλοκής, άμεσα ή έμμεσα, του Ιράν, υποστηρίκτριας χώρα της Χαμάς και παράλληλα ενός από τους κύριους προμηθευτές πετρελαίου παγκοσμίως. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει, εν σειρά, στενότητα στην αγορά πετρελαίου (ιδίως σε περίπτωση αυστηροποίησης των κυρώσεων στο Ιράν), υψηλότερες τιμές του πετρελαίου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης, στασιμοπληθωρισμό δηλαδή.

 

 

Προς το παρόν, δεδομένης της εκτίμησης των επενδυτών ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν κίνητρο να περιορίσουν τη σύγκρουση στη Γάζα, οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής έντασης είναι σχετικά περιορισμένες. Τα κέρδη των ομολόγων ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών είναι σχετικά περιορισμένα, η αγορά πετρελαίου έχει ήδη επιστρέψει περισσότερα από τα κέρδη της μετά την επίθεση στο Ισραήλ, ενώ το ελβετικό φράγκο, που θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας, αν και ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, παραμένει 5% ασθενέστερο σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Επιπλέον, οι κίνδυνοι για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Ε.Ε. θεωρούνται περιορισμένοι, καθώς το επίπεδο πλήρωσης αποθήκευσης αερίου στην Ευρώπη υπερβαίνει ήδη τον στόχο του 90% για την 1η Νοεμβρίου. Στις αναδυόμενες αγορές, η σύρραξη δεν έχει προσώρας σαφές αποτύπωμα σε χρηματιστήρια, συνάλλαγμα και ομόλογα. Ωστόσο, ο γεωπολιτικός κίνδυνος στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί σημαντικά, με πιθανές επιπτώσεις σε όμορα αναπτυσσόμενα κράτη (Αίγυπτος, Λίβανος), αλλά και σε πιο απομακρυσμένες αναδυόμενες αγορές της Ασίας, μέσω των διαταράξεων στην αγορά πετρελαίου σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της εμπλοκής.

Οσον αφορά την ελληνική οικονομία, είναι σαφές ότι σε περίπτωση έντασης των στασιμοπληθωριστικών πιέσεων θα υποστεί πιέσεις στην εξαγωγική της δραστηριότητα, τόσο στα αγαθά, όσο και στον τουρισμό. Το δεύτερο ισχύει ήδη από τώρα, καθώς οι Ισραηλινοί αποτελούν δυναμική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό (7η σε αριθμό αφίξεων, 77% άνοδος από το 2019).

* Ο κ. Τάσος Αναστασάτος είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank.

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην Καθημερινή της Κυριακής. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum