| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 21/11/2023

 

 

Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα με διάφορες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών, προσπαθεί να τιθασεύσει και να μειώσει ταυτόχρονα την φοροδιαφυγή στην χώρα, κυρίως προς τους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

 

Μετά την σημαντική δημοσιονομική στήριξη με επιδόματα και φοροαπαλλαγές από την εποχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, φαίνεται πως αυτή η τάση φθάνει σταδιακά σε ένα τέλος, καθώς η πίεση αυξάνεται τόσο από την Κομισιόν για την επίτευξη πλεονασμάτων, όσο και από τις ίδιες τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, η οποία με την δεδομένη παραγωγική ικανότητα, δεν μπορεί να συντηρεί κάθε μήνα δισ. ευρώ παροχών, τα οποία καταλήγουν στο έλλειμμα και στο χρέος.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία διαχρονική ανάγκη, όμως αποτελεί πλέον μία σημαντική ευκαιρία για την χώρα δεδομένης της τεχνολογικής εξέλιξης και της πληθώρας εργαλείων διασταύρωσης στοιχείων που έχουν στην διάθεσή τους οι φορολογικές αρχές.

Το αν θα συνεχίσουν να ισχύουν τεκμήρια διαβίωσης και συγκεκριμένο ύψος τεκμαρτού εισοδήματος ανά κατηγορία επαγγελματιών μένει να διασαφηνιστεί, όμως είναι βέβαιο πως το ηλεκτρονικό χρήμα, είτε μέσω της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και την ΑΑΔΕ, είτε μέσω των λεγόμενων άμεσων πληρωμών, μπορεί όντως να περιορίσει την φοροδιαφυγή.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε ότι σημαντικό ρόλο στην πάταξη της φοροδιαφυγής θα παίξει η προτεινόμενη υποχρεωτικότητα της συναλλαγής μεταβίβασης ακινήτων μέσω των τραπεζών και όχι με μετρητά, καθώς και η αύξηση του προστίμου για συναλλαγές με μετρητά άνω των 500 ευρώ.

Αν μεσοπρόθεσμα τα μέτρα αποδώσουν, θα είναι ένα κίνητρο για τους επαγγελματίες να συμπιέσουν τις τιμές τους προς τον τελικό καταναλωτή, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στην αγορά, καθώς η δίκαιη φορολόγηση, θα δημιουργήσει ένα σημαντικό ξεκαθάρισμα στο επιχειρείν, τόσο στην παρεχόμενη ποιότητα των υπηρεσιών, όσο και στο εύρος των τιμών που δικαιολογούν τα προϊόντα των εκάστοτε επιχειρήσεων.

Με λίγα λόγια, είναι πολύ πιθανό η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να λειτουργήσει αποπληθωριστικά στην οικονομία.

Αυτό το φαινόμενο εξορθολογισμού, με την σειρά του θα κάνει τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές, ενώ και το κράτος μέσω της αποτελεσματικότερης φορολόγησης, θα κάνει πολύ καλύτερη πρόβλεψη των εσόδων του, τροφοδοτώντας την οικονομία με την απαραίτητη δημοσιονομική πολιτική, στα πλαίσια των απαραίτητων επενδύσεων, ωθώντας την αύξηση του ΑΕΠ σε υψηλότερα επίπεδα.

Εν κατακλείδι, γίνεται κατανοητό, πως η φορολογία μέσω των συντελεστών καθώς και η μείωση της φοροδιαφυγής, μπορούν με τα κατάλληλα μέτρα και εργαλεία, να αποτελέσουν ένα σημαντικό κίνητρο για την ανάπτυξη στην χώρα μας.

Μελέτης Ρεντούμης, οικονομολόγος τραπεζικός

Πρώτη δημοσίευση στον Οικονομικό Ταχυδρόμο

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum