| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 08/02/2024

 

 

Όσο και να τον υπερασπίζονται οι «συνήθεις ύποπτοι», ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία προέβη σε μια ακόμη αντιδιπλωματική και αντιδεοντολογική παρέμβαση. Επιχειρεί σε κάθε του δημόσια και μη τοποθέτηση να υπενθυμίσει ότι εκπροσωπεί μια ( ξεδοντιασμένη πλέον) αποικιακή δύναμη. Επιχειρεί να συμπεριφερθεί ως κυβερνήτης που θέλει να καθοδηγήσει τους υπό κατοχή υπηκόους του.

 

 

Ο κ. Ιρφάν Σιντίκ  μεσούσης της πρώτης περιοδείας της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, κ. Μαρίας Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, παρενέβη για να κάνει υποδείξεις, πρωτίστως να δώσει στίγμα για τις επόμενες κινήσεις και της ίδιας.  Να λειτουργήσει ως προπομπός προσφέροντας την… πυξίδα.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ ανιχνεύει προθέσεις, διαθέσεις και μετρά τα όρια, εμφανίσθηκε ο Βρετανός πρέσβης, να δώσει κατεύθυνση. Ο κ. Σιντίκ  έσπευσε να αποφανθεί  ότι «υπάρχει ευελιξία στις θέσεις που εκφράζει η τουρκική πλευρά. Θέλουν να έχουν το δικαίωμα να μιλούν για ξεχωριστό κράτος, το οποίο τους παρέχει την κυριαρχική ισότητα, έστω και αν δεν θα πάνε μέχρι τέλους με αυτή τη θέση» ( συνέντευξη στην Μαρίνα Οικονομίδου, στην Καθημερινή). Και από πού συνάγει ότι η κατοχική πλευρά δεν εννοεί αυτό που αναφέρει; Επειδή το λέει ο Σιντίκ και ο Στιούαρτ για να ενισχύουν το δικό τους αφήγημα; Ο Βρετανός πρέσβης στη συνέχεια φθάνοντας και στο διά ταύτα, «πρότεινε» προς την Λευκωσία να προσφέρει κίνητρα προς την κατοχική πλευρά.  Ο κ. Σιντίκ προσπαθεί να εξωραΐσει την τουρκική θέση και να ζητήσει από την ελληνική πλευρά να… ταΐσει  για μια άλλη φορά το θηρίο. 

Οι Βρετανοί στις συζητήσεις στη Νέα Υόρκη για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ «για να μην χαλάσει το κλίμα» συγκαλύπτουν τις τουρκικές παρανομίες και υιοθετούν τακτική ίσων αποστάσεων, δηλαδή υπέρ της Τουρκίας. Τώρα;  Με τις άτσαλες παρεμβάσεις του πρέσβη της Αγγλίας δεν φοβούνται «να χαλάσουν το κλίμα; Ή το κλίμα χαλάει όταν οι Ελληνοκύπριοι προβάλλουν το δίκαιο τους;

Τα ίδια είπε ο κ. Σιντίκ και τον περασμένο Μάρτιο σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο» ( στους Πιμπίσιη και Μαραθοβουνιώτη). Είχε, μάλιστα, σπεύσει να προεξοφλήσει πως οι πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, που μόλις είχε εκλεγεί,  δεν «θα περπατήσουν» ενώ επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά πρέπει να είναι γενναιόδωρη προς  την τουρκική πλευρά.

Η Λευκωσία δηλώνει ενοχλημένη από τα λεγόμενα του Βρετανού πρέσβη. Δεν είναι γνωστό πώς θα αντιδράσει. Πρέπει το Φόρεϊν Όφις, όμως, να αισθανθεί στην πράξη την ενόχληση.  Γιατί με το να μουρμουρούμε δεν έχει κανένα πλέον νόημα. Τι πρέπει να γίνει;

Πρώτον, να δημιουργηθεί πρόβλημα με τη στάση του πρέσβη. Κι αυτό αφορά το Λονδίνο. Είτε να τον… μαζέψουν με αυτά που συχνά- πυκνά λέγει, είτε να τον «μαζέψουν» και να τον αντικαταστήσουν. Βεβαία το θέμα δεν είναι προσωπικό πολιτικές εκφράζει ο Σιντίκ και προφανώς έχει το πράσινο φως από το Φόρεϊν Όφις για να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Αλλά η Λευκωσία θα πρέπει να επιμένει στη «θυσία» του Σιντίκ για να εκτονωθεί η κρίση και να πάρει το μήνυμα και ο επόμενος. Το Φόρεϊν Όφις παίζει επιθετικά, ετσιθελικά και έχει κάψει τον πρέσβη του.

Δεύτερο, το Λονδίνο έχει συμφέροντα στην Κύπρο και η βρετανική παρουσία στο νησί θεωρείται γεωπολιτικής σημασίας. Πώς διασφαλίζει αυτά τα συμφέροντα; Υπονομεύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία;  Βρισκόμενη η Βρετανία σε συνεχή αντιπαράθεση και βάζοντας τρικλοποδιές στη Λευκωσία;

Τρίτο, θα πρέπει να συνδεθούν από τη Λευκωσία τα βρετανικά συμφέροντα στο νησί με τη συμπεριφορά του Λονδίνου στο Κυπριακό. Εάν συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο, να έχει κόστος. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να σταματήσει τις διευκολύνσεις και τα χαριεντίσματα. Την ίδια ώρα, ο πρέσβης όσο συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά δεν θα είναι ευπρόσδεκτος.

Κώστας Βενιζέλος (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum