| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 09/03/2023

 

 
 

Η μεγάλη ενεργειακή κρίση αναδιάρθρωσε όλο το φάσμα της πολιτικής στον τομέα, προκειμένου να αποτρέψουμε τον σοβαρό κίνδυνο που απειλούσε τα έθνη και τους λαούς της Ευρώπης. Σήμερα η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η σταδιακή απομάκρυνσή μας από τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν μείζονες προκλήσεις.

 

Η Ελλάδα έχει δώσει πειστική απάντηση, υιοθετώντας ένα ευρύ πλέγμα υποδομών που διασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια για τις δεκαετίες που έπονται, καθώς και μια σειρά μέτρων που στηρίζουν την κατανάλωση και την πραγματική οικονομία, χωρίς να διακυβεύουν τη δημοσιονομική ισορροπία.

Η γεωγραφική θέση μας, σε συνδυασμό με τις στρατηγικές επιλογές μας, μας δίνουν ρόλο-κλειδί στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Τα έργα LNG που λειτουργούν και πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία έως το 2025 (Ρεβυθούσα, Αλεξανδρούπολη, Κόρινθος) αύξησαν τις επιλογές προμηθειών και διασφάλισαν την τροφοδοσία όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της γειτονικής Βουλγαρίας.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούμαστε με την κατασκευή μιας σειράς αγωγών μεταφοράς αερίου, με τους οποίους παρακάμπτουμε τις παραδοσιακές ρωσικές οδούς τροφοδοσίας και καλύπτουμε το 80%-85% της ημερήσιας ζήτησης αερίου στην ελληνική αγορά, αλλά και γειτονικών χωρών, όπως η Βουλγαρία.

Παράλληλα, λειτουργούμε από τον Οκτώβριο του 2022 και τη δεύτερη διασύνδεση ΦΑ μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (IGB) που έως το 2025 σχεδιάζουμε να έχουμε αυξήσει τη δυναμικότητά του από τα 3 στα 5 bcm/ετησίως.

Βαίνουμε, τέλος, στην ολοκλήρωση της κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Β. Μακεδονίας, το 2025, ενώ εξετάζουμε και την αύξηση της δυναμικότητας του ΤΑΡ. Υπό αυτή την έννοια γίνεται φανερός ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στον τομέα του ΦΑ, που προσδοκούμε να αναβαθμίσουμε όταν επιβεβαιωθούν οι έρευνες υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, αναπτύσσουμε νέα έργα ΑΠΕ. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι το 2022 το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε προήλθε από ΑΠΕ, με αυτό το ποσοστό να προβλέπουμε ότι θα αυξηθεί στο 80% έως το 2030, με τελικό στόχο να έχουμε εγκαταστήσει συνολικά 28 GW σε ανανεώσιμη ισχύ.

Το αιολικό και ηλιακό δυναμικό μας ευνοεί τη μετεξέλιξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο από τον οποίο θα διέρχονται στρατηγικές υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Κύπρο και το Ισραήλ (EuroAsia Interconnector) καθώς και με την Αίγυπτο (GREGY project).

Η εξωστρεφής ενεργειακή πολιτική μας και η πολιτική της πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή ενισχύουν την ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας και τον κομβικό ρόλο της χώρας μας.

Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Πρώτη δημοσίευση στον Οικονομικό Ταχυδρόμο

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum