| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 14/02/2024

 

 

Η συμφωνία του αμερικανικού Κογκρέσου με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ταυτόχρονη πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην κατοχική Τουρκία, δεν περιλαμβάνει την Κύπρο. Αυτό, θα πείτε και θα έχετε δίκιο, είναι γνωστό.

 

 

Με την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν προς τους προέδρους των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, δίνεται η διαβεβαίωση ότι η επανάληψη των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο σημαίνει πρόβλημα για την αγορά των F-16 και φυσικά πρόβλημα και στην Τουρκία. Αλλά, όπως είναι βέβαιο, δεν γράφει το παραμικρό για την Κύπρο, όπως αναφέρουν ασφαλείας πληροφορίες. Κάποιος θα ισχυριστεί, μα η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και το «ντίλ» με την προηγούμενη έγκριση της ένταξης της Σουηδίας, αφορούσε τη Δυτική Συμμαχία. Δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε. Δυστυχώς, ούτε  η επίσημη Αμερική,  ούτε και αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος, θα τιμωρήσουν ποτέ την Τουρκία για την άνανδρη εισβολή της και την κατοχή της νήσου.

Για να είμαστε ορθοί δεοντολογικά, δεν διαβάσαμε αυτή την περίφημη επιστολή -που έχει εκνευρίσει αφάνταστα την Άγκυρα- και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι δεν την έχουν δει ούτε οι Έλληνες ούτε οι Τούρκοι αξιωματούχοι, που ασχολήθηκαν με τη συμφωνία για την παραχώρηση του αμερικανικού πολεμικού υλικού στις δύο χώρες.

Όμως, είναι βέβαιο πως πρόκειται για το γνωστό «πακέτο» Μενέντεζ, που συνέγραψε ο φιλέλληνας γερουσιαστής και αποδέχθηκε ο Λευκός Οίκος. Δυστυχώς, λόγω της συνωμοσίας εναντίον του, δεν πρόλαβε να εντάξει και την Κύπρο στο πακέτο, όπως σχεδίασε τον περασμένο Αύγουστο και θα το έκανε με την επιστροφή του στην Ουάσιγκτον. Και αυτό θα αποδειχθεί στο σύντομο μέλλον μεγάλο πρόβλημα για το νησί.

Διότι οι γνωστοί τουρκολάγνοι της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και των Βρυξελλών, «βλέπουν» ξαφνικά την περιοδεία της νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ως ευκαιρία για να κλείσει το Κυπριακό. Και η λέξη δεν μπαίνει σε εισαγωγικά, επειδή αυτό ακριβώς εννοούν. Να σταματήσει να είναι πρόβλημα και ας επιλυθεί όπως-όπως. Δυστυχώς, δεν τους ενδιαφέρει πως μία κακή λύση θα μπορούσε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να βάλει φωτιά από τη Μεγαλόνησο μέχρι και τη Θράκη.

Και όλοι συμφωνούν στην πρόβλεψη, ότι εάν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και εάν δεν διαγραφούν εντελώς οι ξένες εγγυήσεις και τα «επεμβατικά δικαιώματα», στην περίπτωση διευθέτησης, με το πρώτο πρόβλημα για άσχετο θέμα, π.χ. για ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, το νησί θα γίνει «μπουρλότο».

Ο πρώτος κατοχικός ηγέτης, ο Ραούφ Ντενκτάς το είχε πει διαφορετικά: Αν πειράξει ένας Ελληνοκύπριος μία Τουρκοκύπρια, και το ανάποδο, μπορεί να προκληθούν συγκρούσεις… Γι’ αυτό, στην περίπτωση λύσης τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν. Μία ελπίδα εκφράζω. Διότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει στρατιωτικά την Κύπρο. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν  Μοντανά…

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν, ότι το άρον-άρον κλείσιμο του Κυπριακού, είναι μία «πολεμική» συνταγή στην πραγματικότητα. Εάν η απόφαση να λυθεί το Κυπριακό είναι γνήσια, πρέπει να δοθεί χώρος και χρόνος στη διαπραγμάτευση, πρέπει να φύγει από το τραπέζι η διχοτόμηση και πρέπει να αναζητηθεί διευθέτηση στη βάση της πραγματικής Ομοσπονδίας, όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές διαδικασίες.

Οι αποκλεισμοί, οι ζώνες που παραπέμπουν σε σύνορα, πρέπει να απορριφθούν από την πρώτη μέρα. Και όπως ανέφερα παραπάνω, μπορεί να δεχθεί ο Πρόεδρος της Κύπρου την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων, των τουρκικών εγγυήσεων και των τουρκικών «επεμβατικών δικαιωμάτων»; Φυσικά όχι.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου πρέπει να κάνουν μία κουβέντα καθαρή και ξάστερη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε την όποια συμφωνία πίσω από την πλάτη του κ. Χριστοδουλίδη. Όχι. Δεν το γνωρίζουμε και δεν προκύπτει από σχετική έρευνα. Αλλά, η «Μητέρα Πατρίδα» πρέπει να ενημερώσει τη «Θυγατέρα» για τα όρια της. Θα βάλει πλάτη στην περίπτωση που ο ισλαμιστής Ερντογάν επιτεθεί στην Κύπρο;  

ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ: Ποια είναι η θέση της Αθήνας στις δύο σημαντικές και παράνομες αλλαγές, που εξελίσσονται στην κατεχόμενη Κύπρο; Ομιλώ για την παράνομη «ναυτική βάση» στο Μπογάζι και για την απόδοση του κατεχόμενου στρατιωτικού «αεροδρομίου» του Λευκονοίκου στον κατοχικό στρατό του Αττίλα. Πως βλέπει αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις; Διότι πρόκειται για αναβάθμιση του κινδύνου εναντίον των Ελλήνων της Κύπρου.

Η παράνομη «ναυτική βάση» και το παράνομο «στρατιωτικό αεροδρόμιο», θα χρησιμοποιηθούν και για τον απόλυτο έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου, όπου επίσης η Ελλάδα έχει τα δικά της συμφέροντα, αλλά και τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα με την Κύπρο και το Ισραήλ.

Οι επερχόμενες εξελίξεις επιβάλλουν την απόλυτη συνεργασία της Αθήνας με τη Λευκωσία. Όπως συνηθίζω να υπογραμμίζω πάντα, επειδή το πιστεύω απόλυτα και το ακούω και από σίγουρες και σημαντικές πηγές, ο Ερντογάν δεν θα προκαλέσει τον κ. Μητσοτάκη στο Αιγαίο, διότι καταλαβαίνει πως για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τον παίρνει να το κάνει. Θα προκαλέσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Κύπρο…

         ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Σταμάτησαν να ασχολούνται με τη διαφθορά τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το μείζον αυτό θέμα εξαφανίστηκε από τα «πρωτοσέλιδα» των κυπριακών μέσων ενημέρωσης. Αίφνης η διαφθορά ξεχάστηκε. Διότι πρωτίστως αυτό συμφέρει στο πολιτικό και στο οικονομικό σύστημα. Δεν τους αρέσει να ανακινείται το πρόβλημα, που σαρώνει το νησί. Είναι ευτύχημα ότι ασχολούνται οι αμερικανικές υπηρεσίες και πραγματικά ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τις κυπριακές αρχές για να σπάσουν τη σπονδυλική στήλη του διεφθαρμένου συστήματος. Και είναι δυστύχημα ότι ασχολούνται και οι Βρετανοί διότι το ενδιαφέρον τους είναι να αποκτήσουν στοιχεία για τους διεφθαρμένους, ώστε να τους εκβιάζουν όταν έρθει η ώρα των πολιτικών αποφάσεων. Παλιά τους τέχνη κόσκινο των Εγγλέζων.

Είναι ενοχλητικό ότι το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου έχει αφήσει το καυτό θέμα, ενώ έπρεπε να στέλνει κόσμο στους εισαγγελείς. Αλλά και εκεί εντοπίζεται θέμα που θα εξελιχθεί σε μεγάλο πρόβλημα. Οι καταγγελίες του δικηγόρου Ευστάθιου Ευσταθίου είναι φρικτές και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον Γενικό Εισαγγελέα. Ο κ. Ευσταθίου, δήλωσε ότι ο κ. Σαββίδης θεωρεί πως «οι πράξεις και οι παραλείψεις του και γενικά η συμπεριφορά του είναι ανεξέλεγκτες και ασύδοτες». Και σημειώνει: «Η απαίτηση του Γενικού Εισαγγελέα είναι η σιγή. Η σιγή των αμνών, όπως νομίζει ότι αυτό είναι η κυπριακή κοινωνία. Πλανάται, καθότι ο μέσος Κύπριος είναι και υπερήφανος αλλά και ελεύθερος άνθρωπος». Για την ενημέρωση των αναγνωστών μας, αναφέρω ότι η υπόθεση αφορά -τι άλλο;- ένα Ρώσο ολιγάρχη…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Σήμερα δεν υπάρχει υστερόγραφο για την πολύπαθη κ. Αννίτα Δημητρίου, που κυνηγούν οι άνδρακλες τους κόμματος της. Δεν αντέχουν ότι ηγείται του ΔΗΣΥ μία γυναίκα. Αλλά και αυτή δεν βοηθά τον εαυτό της. Δεν έχει ηγετικές ικανότητες και το καράβι μπάζει από παντού.

Όσον αφορά τον πολέμιο της, τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, εντοπίστηκε στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ακρόασης 2024, όπου συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της ειρήνης και της ασφάλειας: Από τις καλές προθέσεις στην ανανεωμένη συλλογική δράση». Με την ευκαιρία είδε και τα φιλαράκια του της κυπριακής παροικίας, απ’ όπου ξεκίνησε την πολιτική του δράση… Ο κ. Νεοφύτου έπλυνε πολλά πιάτα στο Νιου Γιόρκ όταν ήταν φοιτητής…

Μιχάλης Ιγνατίου (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum