| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 14/06/2024

 

 

Ήταν κίνηση απελπισίας ή μια κίνηση πολιτικής στρατηγικής;

Ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε με προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών στην ήττα που υπέστη το κόμμα του Αναγέννηση στις ευρωεκλογές μετά τη σαρωτική νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν.

 

 

Δικαιολογώντας την απόφασή του είπε πως δεν μπορούσε να μείνει απαθής μπροστά στο καθόλου θετικό αποτέλεσμα για αυτόν και πως έχει εμπιστοσύνη στους πολίτες, πως θα πάρουν τη σωστή απόφαση. Αναμφισβήτητα, όμως πρόκειται για μια κίνηση που περιέχει μεγάλο ρίσκο.

Το στοίχημα του Εμανουέλ Μακρόν είναι απλό και αποσκοπεί στο να προσγειώσει τη Μαρίν Λεπέν μετά τη σαρωτική της νίκη. Πιστεύει πως παρά το γεγονός πως οι ευρωεκλογές έδωσαν μια αποφασιστική νίκη στον Εθνικό Συναγερμό, οι βουλευτικές εκλογές είναι απίθανο να αποφέρουν μια τόσο ξεκάθαρη νίκη. Υπολογίζει πως μια και το διακύβευμα θα είναι πλέον τοπικό, οι ψηφοφόροι θα το σκεφτούν διπλά και τριπλά να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα.

Έχουν, όμως έτσι άραγε τα πράγματα; Το να προδικάζουμε το αποτέλεσμα της κάλπης είναι μια παράτολμη τακτική, γιατί πάντα μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις. Ούτε έχει ιδιαίτερο νόημα να ποντάρουμε στο ότι οι ψηφοφόροι θα κάνουν το «σωστό». Αν δεν το κάνουν τι γίνεται; Άλλωστε, είναι πολλά τα παραδείγματα που έγιναν αλλοπρόσαλλες και ακατανόητες επιλογές.

Η ακροδεξιά αυτή τη στιγμή έχει ρεύμα και μάλιστα μεγάλο. Οι ψηφοφόροι είναι θυμωμένοι και αισθάνονται ανασφαλείς. Η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από θέματα που την αφορούν. Έχει κανονιοποιηθεί και όχι μόνο δεν τρομάζει, αλλά προσελκύει ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα. Επιπλέον, στη Γαλλία ο Εθνικός Συναγερμός έβαλε μπροστά τον Ζορντάν Μπαρτελά που με την προσωπική του λάμψη και γοητεία, φέρνει νέους ψηφοφόρους.

Η ακροδεξιά αποδεικνύεται ιδιαίτερα γοητευτική, καθώς λέει στους ψηφοφόρους αυτό που θέλουν να ακούσουν. Μετανάστευση, ασφάλεια, προστασία συνόρων, επιστροφή στο εθνικό, όλα αυτά είναι ζητήματα που την ευνοούν. Για αυτό και το ρίσκο του Εμανουέλ Μακρόν είναι τεράστιο, αφού αντί να προσγειώσει τη Μαρίν Λεπέν και τον Εθνικό Συναγερμό, όπως υπολογίζει, κινδυνεύει να βρεθεί να «συγκατοικεί» μαζί τους μετά τις εκλογές.

Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Εάν ο Εθνικός Συναγερμός κερδίσει ξανά, τότε θα απαιτήσει να του δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσει. Λογικό είναι να θέλει να εκμεταλλευτεί το momentum, τώρα που όλα συντρέχουν υπέρ του.

Ο Γάλλος πρόεδρος έπαιξε στην ουσία μια παρτίδα πόκερ. Αν του βγει, θα πετύχει ένα σημαντικό χτύπημα στους αντιπάλους τους. Αν πάλι δεν του βγει, θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα στην ακροδεξιά και την Μαρίν Λεπέν.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum