| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 03/07/2023

 

 

Η στροφή µέρους του ελληνικού εκλογικού σώματος στα άκρα δεξιά απασχολεί τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης διεθνώς. Το αμερικανικό Vox έκανε λόγο για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας παράλληλα την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην ελληνική πολιτική σκηνή. Τα δύο αποτελέσματα στέλνουν διαφορετικό μήνυμα.

 

 

Η ξεκάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με πάνω από 40% σηματοδοτεί την επιτυχή στροφή του κόμματος προς το πολιτικό κέντρο και την προσδοκία των ψηφοφόρων ότι το πρόγραμμά της θα εστιάσει όχι μόνο στην ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνική προστασία.

Αντίστοιχα, το γεγονός ότι τρία ακροδεξιά κόμματα μπήκαν στη Βουλή από το «πουθενά» δείχνει ότι η αντισυστημική ψήφος έχει επιρροή που υφέρπει στις παρυφές του πολιτικού συστήματος, η οποία βρήκε νέα κατεύθυνση στο ακραίο, εθνικιστικό μήνυμα των κομμάτων στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Αντίστοιχα, βεβαίως, κατευθύνεται και στα αριστερά του Κέντρου, όχι μόνο σε κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και σε παραδοσιακές σταθερές του ελληνικού πολιτικού συστήματος όπως το ΚΚΕ.

Οσο για το πώς θα επηρεάσουν αυτά τα αποτελέσματα την πολιτική, το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων επικεντρώνεται περισσότερο στο αν θα σκληρύνει η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και λιγότερο στη μεταρρυθμιστική πολιτική της ή στην προσέγγιση με την Τουρκία.

Ενα στοιχείο που δεν είναι αυτονόητο στους ξένους παρατηρητές είναι ότι η άνοδος της Ακροδεξιάς δεν θα επηρεάσει την πολιτική της νέας κυβέρνησης. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, όπως και ότι η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία ήταν μια επιβράβευση της πολιτικής της στο μεταναστευτικό, καθώς, όπως κατέδειξε η κρίση στον Εβρο, για την Ελλάδα η φύλαξη των συνόρων είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, για δε την Ευρώπη, ζήτημα υπαρξιακό για την προστασία θεμελιωδών κατακτήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ζώνη του Σένγκεν.

Αλλά θα ήταν επίσης καλό να καταδείξει η νέα κυβέρνηση, με λόγια και έργα, ότι ο έλεγχος των συνόρων δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει δικαιώματα στους μετανάστες ή ότι δεν προσφέρει άσυλο στους πρόσφυγες. Μάλιστα, καθώς είναι πλέον ένα από τα ισχυρότερα κόμματα της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι ευκαιρία να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε παράλληλα με την προστασία των συνόρων να διασφαλιστεί και η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το δικαίωμα στο άσυλο.

Αλλά και στο εσωτερικό, η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και πολιτικά και ηθικά αν ηγηθεί της μάχης εναντίον του εθνικισμού των κομμάτων στα δεξιά της. Εχει ήδη δώσει αυτό το στίγμα μιλώντας για υπεύθυνο πατριωτισμό, με αποτέλεσμα να κερδίσει και τον κεντρώο χώρο. Η πρόκληση λοιπόν για τον πρωθυπουργό είναι να αντιπαραβάλει, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, μια πειστική πολιτική απάντηση στον λαϊκισμό, όχι πλέον της Αριστεράς, όπως έκανε την περασμένη τετραετία, αλλά της Ακροδεξιάς.

Κατερίνα Σώκου (Καθημερινή)

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι nonresident senior fellow στο Atlantic Council και ερευνήτρια εξωτερικού στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Εδρα Θεοδώρου Κουλουμπή για τις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum