| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 05/05/2023

 

 

Οι περισσότεροι ξένοι πολίτες έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν. Οι εκεχειρίες που συμφωνούνται μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών αν και σε γενικές γραμμές δεν τηρούνται, εντούτοις επέτρεψαν την απομάκρυνσή τους. Κανένας δεν μπορεί να το πει με σιγουριά, αλλά περνάει από το μυαλό πολλών η σκέψη πως ακριβώς όλες οι πιέσεις ασκήθηκαν, ακριβώς για να μπορέσουν οι ξένοι να διαφύγουν. 

 

 

Για τους Σουδανούς , δυστυχώς τα πράγματα είναι αλλιώς και δεν ισχύουν οι ίδιες ευαισθησίες. Άλλωστε, κυνικά κάποιος μπορεί να ισχυριστεεί πως είναι η χώρα τους και πως πρέπει να μείνουν εκεί και να παλέψουν για ένα καλύτερο αύριο. Που, και για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να παραδεχτούμε πως δεν πρόκειται να έρθει ποτέ, κάτω από αυτές τις συνθήκες. 

Το μόνο που μπορούν να κάνουν για να γλυτώσουν οι Σουδανοί είναι να φύγουν μακριά. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι ενδέχεται να προσπαθήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται πολλοί που είχαν φτάσει όντας ήδη πρόσφυγες από γειτονικές χώρες, στις οποίες μαίνονται συγκρούσεις. Αν δεν υπάρξει μια γρήγορη επίλυση αυτής της κρίσης όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα αναγκαστούν να τραπούν σε φυγή αναζητώντας ασφάλεια αλλού. 

Το που είναι αυτό το αλλού δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε. Τα πλούσια κράτη της Μέσης Ανατολής κρατούν σφραγισμένα τα σύνορά τους και η Αμερική πέφτει μακριά. Στόχος, επομένως, θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αν και έχει αρχίσει να σκληραίνει τη στάση της εντούτοις παραμένει μια γη της επαγγελίας, για όλους τους σωστούς αλλά και για όλους τους λάθος λόγους. 

Είναι έτοιμη η Ευρώπη για ένα νέο μαζικό κύμα μετανάστευσης; Σαφώς και όχι, αφενός γιατί δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική πάνω στο ζήτημα αυτό και αφετέρου γιατί οι επιδιώξεις των κρατών μελών της είναι τόσο διαφορετικές που δεν την αφήνουν να κρατήσει μια ενιαία στάση οποιαδήποτε κι αν είναι αυτή είτε αυστηρή είτε ήπια. Η ελλειμματική τακτική της απλά κάνει τα πράγματα χειρότερα και στρώνει το δρόμο κάθε φορά για μια νέα κρίση. 

Τώρα η νέα κρίση είναι προ των πυλών. Πριν από 14 μήνες με αφορμή ένα άλλο πόλεμο καλωσόρισε εκατομμύρια Ουκρανούς στο έδαφός της. Θα το κάνει τώρα για χιλιάδες Αφρικανούς; Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι απειροελάχιστες. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως συμβαίνει συνήθως. Ακόμη και όταν το θέμα είναι ανθρωπιστικό.

Ξένια Τούρκη  (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum