Στην Ελλάδα η ιστορία
του εμπάργκο ήταν πάντα
διαφορετική. Το πρώτο
μποϊκοτάζ «α λα γκρέκα»
έγινε σε προϊόντα το
1975, όταν οργανώθηκε
μποϊκοτάζ-διαμαρτυρία
για τις τιμές του
κρέατος, που όπως και
σήμερα είχαν πάρει την
ανηφόρα.
Συνεχίστηκε το 1978 με
εμπάργκο στις υπηρεσίες
λεωφορείων και τρόλεϊ
για την αύξηση στις
τιμές των εισιτηρίων.
Το 1979 οργανώθηκε το
πρώτο γενικό μποϊκοτάζ
της αγοράς, το 1980 το
δεύτερο μποϊκοτάζ
κρέατος για τη χρήση
ορμονών, το 1982
μποϊκοτάζ για τις τιμές
στο ψωμί και τα
οπωροκηπευτικά, το 1984
για τα ανθυγιεινά
προϊόντα, το 1989 και
πάλι κατά της ακρίβειας
στα οπωροκηπευτικά, το
1993 κατά των ολλανδικών
και δανέζικων προϊόντων,
λόγω της στάσης των δύο
χωρών στο θέμα των
Σκοπίων και το 1996
ακόμη ένα γενικό
μποϊκοτάζ για όλα τα
προϊόντα.
Η ιστορία των μποϊκοτάζ
έχει δείξει ότι το
αποτέλεσμα που παράγεται
είναι μηδενικό ή τείνει
προς το μηδέν. Ολοι
γνωρίζουν ότι αν ένας
καταναλωτής δεν αγοράσει
γάλα σήμερα, θα το κάνει
σε αυξημένες ποσότητες
αύριο ή την προηγούμενη
μέρα. Δύσκολα θα χαθεί η
κατανάλωση. Το
πιθανότερο ωστόσο είναι
να δημιουργήσει μια
αναστάτωση στον
εφοδιασμό της αγοράς,
που μπορεί να φέρει τα
αντίθετα αποτελέσματα.
Δηλαδή πρόσκαιρες
αυξήσεις, αντί των
επιδιωκόμενων μειώσεων
και σε κάποιες
περιπτώσεις… παράπλευρες
απώλειες.
Για παράδειγμα, το
εμπάργκο στα
γαλακτοκομικά προϊόντα
που τρέχει την τελευταία
εβδομάδα από
καταναλωτική οργάνωση,
έχει ήδη προκαλέσει μια
επίπτωση. Οι κτηνοτρόφοι
παραγωγοί γάλακτος, που
ήδη λειτουργούν
ζημιογόνα λόγω του
αυξημένου κόστους
παραγωγής, βρίσκονται
αντιμέτωποι με μειώσεις
τιμών έως και 7 λεπτά το
κιλό.
Το κόστος παραγωγής έχει
εκτιναχθεί, για
παράδειγμα, το τριφύλλι
πωλείται 200% ή και 300%
ακριβότερα, ως εκ τούτου
οι κτηνοτρόφοι
επισημαίνουν ότι η
μείωση των τιμών θα
οδηγήσει σε νέα μείωση
της παραγωγής γάλακτος.
Ηδη προχωρούν σε
σταδιακή απομείωση
(σφαγή) των κοπαδιών
τους, που ήδη
υποσιτίζονται. Σε λίγο
καιρό η μειωμένη
παραγωγή θα οδηγήσει σε
ακόμα μεγαλύτερη άνοδο
της τιμής των προϊόντων
τους.
Το μποϊκοτάζ στην αγορά
προϊόντων, μπορεί να
βγάζει μια ανεμελιά και
να δείχνει μια διάθεση
δράσης από πλευράς των
καταναλωτών, στην
πραγματικότητα ωστόσο
πετυχαίνει ελάχιστα,
ζημιώνει ελάχιστα
μεταποιητές ή
λιανέμπορους, αλλά κάνει
μεγάλη ζημιά σε άλλους
εργαζόμενους
καταναλωτές. Για
παράδειγμα, πίσω από τα
γαλακτοκομικά και τα
τυροκομικά υπάρχουν
παραγωγοί. Συμπολίτες
μας κτηνοτρόφοι που
δουλεύουν 365 μέρες τον
χρόνο σε αντίξοες
συνθήκες καιρού και
ακρίβειας ενέργειας,
καυσίμων και ζωοτροφών…
Νίκος Φιλιππίδης (in.gr) |