| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 00:01 - 13/10/2023

 

 

«Αυτό που θα κάνουμε στον εχθρό θα αντηχεί για γενιές», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς 300.000 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν περικυκλώσει τη Γάζα και περιμένουν τη διαταγή για χερσαία επέμβαση.

 

 

Μια επέμβαση που αν τελικά πραγματοποιηθεί θα ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας». Και όχι μόνο στη Μέση Ανατολή.

Χερσαία επέμβαση σημαίνει φονικές μάχες πόρτα-πόρτα, σε μια τρομερά πυκνοκατοικημένη, μικροσκοπική περιοχή όπου ζουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Η Χαμάς που κυβερνά την Γάζα από το 2007 έχει φροντίσει μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια έχει σκάψει κυριολεκτικά ολόκληρη τη Λωρίδα, δημιουργώντας υπόγεια λαγούμια ,όπου θα κρύβονται οι ένοπλοι άνδρες της. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες  κινδυνεύουν με απλά λόγια να αντιμετωπίσουν ανάλογο δράμα με εκείνο που προκάλεσαν οι Βιετκόγκ κατά των Αμερικανών, στον πόλεμο του Βιετνάμ, καθώς «ξετρύπωναν» μέσα από τη γη αιφνιδιάζοντας τους στρατιώτες και σπέρνοντας τον όλεθρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε τον Νετανιάχου να δείξει αυτοσυγκράτηση. Αλλά ο «Μπίμπι», όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του πρέπει να παρουσιάσει κάποια «επιτυχία» στον ισραηλινό πληθυσμό, μετά την αιφνιδιαστική, τρομοκρατική  επίθεση της Χαμάς.

Γιατί χωρίς υπερβολή, είναι πάρα πολλοί πλέον οι Ισραηλινοί που κατηγορούν ευθέως τον Νετανιάχου ότι ευθύνεται για το γεγονός ότι η χώρα «πιάστηκε στον ύπνο», από τη Χαμάς.

Υπό την ηγεσία του Νετανιάχου άλλωστε, το Ισραήλ έχει υποστεί τώρα τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών αμάχων από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας πριν από 76 χρόνια. Και έτσι θα μείνει στην ιστορία: Ως «ο κύριος αποτυχία»!

Ο Νετανιάχου δεν έχει βέβαια  σχολιάσει δημόσια την αποτυχία της στρατηγικής του. Δεν φταίει βέβαια, μόνο αυτός για τη σημερινή κατάσταση. Η αποτυχία είναι συλλογική: και για τις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες Πληροφοριών του Ισραήλ.

Στις 7 Οκτωβρίου, τα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα ήταν άδεια από στρατιωτικές δυνάμεις και η ασφάλεια είχε ανατεθεί μόνο στην …τεχνολογία του Σιδηρού Θόλου.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε μετακινήσει 26 τάγματα στη Δυτική Όχθη για να προστατεύσει τους εποίκους  που βρίσκονται στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Νετανιάχου είναι όμως ο Πρωθυπουργός και αυτός φέρει την τελική ευθύνη . Ο Νετανιάχου απλώς αγνόησε το πρόβλημα της Γάζας για πολλά χρόνια στην 13χρονη θητεία του, σε διάφορες κυβερνήσεις.. Δεν προσπάθησε καν να διαμορφώσει μια μακροπρόθεσμη πολιτική για το πώς να αντιμετωπίσει τη Χαμάς και τη Λωρίδα της Γάζας. «Η καταστροφική επίθεση στο Ισραήλ είναι πιθανό να προαναγγέλλει το πολιτικό τέλος του πρωθυπουργού του Ισραήλ», λέει ο ισραηλινός δημοσιογράφος και βιογράφος του Νετανιάχου, Ανσελ Πφέλερ.

Ο Νετανιάχου έχει αποδείξει βέβαια ότι ξέρει πώς να επιβιώνει πολιτικά. Παρά τις δικαστικές διώξεις εναντίον του, για διάφορες πράξεις διαφθοράς.

Για να παραμείνει στην κυβέρνηση, έκανε συμφωνία με την ακροδεξιά, που έχει ακόμη επιρροές από το κόμμα του ραβίνου Καχάνε. Ενός κόμματος που στο παρελθόν είχε τεθεί εκτός νόμου από το Ισραήλ με την κατηγορία του ρατσισμού προς τους Ισραηλινούς Άραβες, των οποίων ζητούσε την απέλαση!

Κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, το Ισραήλ δεν αλλάζει τους ηγέτες του. Όμως η κληρονομιά του Νετανιάχιου έχει αμαυρωθεί για πάντα. Είπαμε: Ως ο «κύριος αποτυχία».

Μιχάλης Ψύλος (Ναυτεμπορική)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum