| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 13/03/2023

 

 

Η δεύτερη φορά που ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό για την τραγωδία των Τεμπών ήταν ασφαλώς πολύ πιο προσεκτική από την πρώτη έναντι του κοινού αισθήματος και της κοινής λογικής, στην οποία είχε σπεύσει να βγάλει ο ίδιος το πόρισμα μιας έρευνας που ακόμα, τότε, δεν είχε καν ξεκινήσει. Ομως η δεύτερη όπως και η πρώτη είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα κείμενα που εκφώνησε ήταν ξεκάθαρα, προφανή προϊόντα πολιτικών και επικοινωνιακών υπολογισμών. Ηταν γεμάτα από υπολογισμούς: ποιους θα εμπλέξει και ποιους όχι και πόσο, σε ποια κατεύθυνση θα δείξει και με ποια ένταση, τι θα επιχειρήσει να προκαταλάβει και τι να ρίξει στη σκιά. Δεν υπήρξε τίποτα αυθόρμητο σε αυτές τις δύο στιγμές που απευθύνθηκε στους πολίτες μετά την τραγωδία. Ηταν όλο, από την αρχή ως το τέλος, πολιτική. Τόσο πολύ, που κάνει εντύπωση ότι δεν το κατάλαβε ούτε το επιτελείο του ούτε ο ίδιος ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί – έπρεπε, αν μη τι άλλο, να μείνει και κάτι ασχεδίαστο, κάτι λιγότερο επεξεργασμένο, να δείχνει έστω ότι υπάρχει και κάτι πέρα από την πολιτική και τους υπολογισμούς της, να σπάει αυτή την εικόνα, την εντελώς απαράδεκτη σήμερα.

 

 

Το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για κάποια άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως λ.χ. τον υπουργό Τύπου, ο οποίος είπε ότι όταν κάποιος αναφερόταν στα ζητήματα των εκλογών ο Μητσοτάκης τον έδιωχνε από τις συσκέψεις – υποδηλώνοντας ότι σε τέτοιο βαθμό δεν τον ένοιαζε τίποτε άλλο που δεν ανεχόταν ούτε ίχνος αναφοράς ακόμα και στις εκλογές, που η αναγγελία τους είχε προαναγγελθεί για την περασμένη Παρασκευή. Εντάξει, έχουμε πειστεί όλοι: υπό το βάρος της τραγωδίας, ο Πρωθυπουργός δεν σκέφτηκε ούτε δευτερόλεπτο, δεν προβληματίστηκε και δεν συζήτησε για το τι θα πράξει τελικά με την ημερομηνία των εκλογών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν ανέχτηκε και μύγα στο σπαθί του: μύγα, εν προκειμένω, όποιος βέβηλος τόλμησε να αναφέρει το ζήτημα στον κύκλο του.

Το μόνο εξαγόμενο όλων αυτών είναι ότι στην κυβέρνηση πρέπει να έχουν πολύ φτωχή αντίληψη για τη νοημοσύνη όλων των υπολοίπων που δεν ανήκουν στο περιβάλλον τους. Πρέπει να τη θεωρούν επιπέδου Νεάντερταλ. Και αυτό τους οδηγεί σε κάτι που δεν το έχουν ίσως αντιληφθεί: όταν, ειδικά σε τέτοιες ώρες, φτάνεις να είσαι τόσο ακραία προσβλητικός με την κοινή συνείδηση σε κάποια από τα ζητήματα επί των οποίων της απευθύνεσαι, τότε η αξιοπιστία σου γκρεμίζεται όχι μόνον επί αυτών, αλλά, ταυτόχρονα, και σε όλα τα υπόλοιπα: ό,τι κι αν πεις είναι πλέον κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό. Και αυτό ακριβώς συνέβη μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ανακοίνωσης Μητσοτάκη: στην πρώτη είχε πει «όλα δείχνουν ανθρώπινο λάθος» – στη δεύτερη είπε ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από το ανθρώπινο λάθος»: η στροφή είναι τεράστια. Και δεν την επέβαλε κάποια κρίση συνείδησης, αλλά η πραγματικότητα.

Το ανθρώπινο λάθος έχει τεκμηριωθεί πλήρως. Αυτό είναι σαφές. Εξίσου και ακόμα περισσότερο σαφές όμως είναι ότι αυτό δεν ακυρώνει το απάνθρωπο κράτος. Και αυτό επειδή το πιστοποιούν τα ίδια τα έγγραφα και τα γεγονότα: οι συμβάσεις που δεν ολοκληρώθηκαν και που προέβλεπαν αυτά που δεν έγιναν, οι πολλαπλές προειδοποιήσεις που δεν εισακούστηκαν, η διεθνής πρακτική, όλα αυτά και πολλά άλλα, που συνηγορούν πολύ βαριά στην ευθύνη ενός εντελώς απάνθρωπου κράτους, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από το λάθος ενός άπειρου / ανεύθυνου σταθμάρχη. Και ασφαλώς, στο τέλος, δεν θα κρυφτούν. Ούτε πίσω από αυτόν, ούτε πίσω από «όλους όσοι κυβέρνησαν πριν» – έλεος… Γιατί ένα είναι σίγουρο: όχι, δεν έφταιξε ο Τρικούπης!… Αλλοι έφταιξαν. Και είναι εδώ. Παρόντες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum