| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 25/10/2023

 

 

Τους χαμένους ενός πολέμου εύκολα τους βρίσκει κανείς. Είναι οι νεκροί, οι πρόσφυγες, όλοι όσοι βλέπουν τις ζωές τους να διαλύονται. Το ίδιο εύκολα ξεχωρίζουν και οι κερδισμένοι. Ακόμη και αν λαβώνονται ή βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες, έχουν το πάνω χέρι και πετυχαίνοντας αυτό που επεδίωκαν.

 

 

Στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς υπάρχει κάποιος που είναι ανέλπιστα διπλά κερδισμένος και αυτός δεν είναι άλλος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου δεν έστρεψε απλά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας σε μια άλλη σύγκρουση, αλλά ήταν σαν να έσβησε το ουκρανικό από την επικαιρότητα. Ήταν εκπληκτικό το πόσο γρήγορα έγινε η μετατόπιση και πως μια σύγκρουση που δέσποζε στις συζητήσεις και στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης πέρασε, σε δεύτερη μοίρα.

H Ουκρανία μοιάζει να μετατρέπεται σε μια «παγωμένη» σύγκρουση που τα εμπλεκόμενα μέρη δεν μπορούν να προχωρήσουν πολύ περισσότερο από τις θέσεις που βρίσκονται σήμερα. Η ουκρανική αντεπίθεση δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Από την άλλη, η Ρωσία έχει μετατραπεί σε κατοχική δύναμη έχοντας να αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες στα εδάφη που κατέχει.

Αντίθετα, η Μέση Ανατολή είναι καζάνι που βράζει. Καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνονται οι πιθανότητες η σύγκρουση να κλιμακωθεί, λαμβάνοντας διαστάσεις ενός περιφερειακού πολέμου. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει μείνει κάτω από το κατώφλι της αντίληψης της Δύσης, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις γεωπολιτικές συντεταγμένες και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί όλους.

Την ίδια στιγμή, όπως ήταν και αναμενόμενο καταγράφεται και αλλαγή των προτεραιοτήτων. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, για παράδειγμα η πρώτη προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της βοήθειας για την Ουκρανία μέσω του Κογκρέσου. Πλέον, στο κάδρο έχει μπει και το Ισραήλ με τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να του παρέχουν κάθε βοήθεια. Είναι εύκολο να υποθέσει κάποιος πως τα κονδύλια αλλά και οι πόροι αναγκαστικά θα μοιραστούν και η Μόσχα έχει κάθε λόγο να χαμογελά για αυτό.

Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο πως η Ρωσία, θα επιδιώξει να ενισχύσει την παρουσία της στη Μέση Ανατολή και η σύγκρουση Χαμάς- Ισραήλ της δίνει την ευκαιρία να το κάνει. Καθώς, στην περιοχή επικρατεί το χάος και επειδή διατηρεί γραμμές επικοινωνίας με όλους τους παίκτες στην περιοχή, μπορεί να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις για να κάνει παιχνίδι και μάλιστα εις βάρος των ΗΠΑ.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum