| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 20/07/2023

 

 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ακόμη περισσότερο εμείς οι Ευρωπαίοι, πρέπει να θεωρούμαστε τυχεροί που μια οικονομολόγος του διαμετρήματος της Φιόνα Σκοτ Μόρτον, αναλαμβάνει καθήκοντα στην Ε.Ε.». Αυτή ήταν η δήλωση του Γάλλου καθηγητή και νομπελίστα οικονομολόγου, Ζάν Τυρόλ, όταν πληροφορήθηκε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναθέσει υψηλής εξειδίκευσης θέση σε σημαντική οικονομολόγο με αμερικανικό διαβατήριο.

 

 

Η εξέλιξη αυτή, η οποία θεσμικά προβλέπεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς, προκάλεσε την αντίδραση υπουργών της γαλλικής κυβέρνησης, οι οποίοι και αναρωτιόνταν αν υπάρχει ένδεια οικονομολόγων στην Ευρώπη. Και η απάντηση είναι : ναι υπάρχει ως φαίνεται.

Από τις 11 υποψηφιότητες που κατατέθηκαν στην Επιτροπή για τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καμμιά δεν ανταποκρινόταν στοιχειωδώς στις απαιτήσεις της προκήρυξης. Από την άλλη πλευρά, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Yale, Scott Morton δεν είναι οποιαδήποτε οικονομολόγος. Είναι επίσης πρώην ρυθμιστής αντιμονοπωλιακής αρχής των ΗΠΑ και ακαδημαϊκός με επιρροή που έχει κεντρίσει το ανανεωμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ισχύος των μεγάλων εταιρειών στην αγορά, ιδιαίτερα της Big Tech, μετά από δύο δεκαετίες όταν η Ουάσιγκτον πέρασε ως επί το πλείστον στην ζούλα την επιθετική επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Υπό αυτή την έννοια, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι, όπως επισημαίνει και το «Politico», ο επικεφαλής οικονομολόγος ανταγωνισμού της Επιτροπής διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αξιολόγηση των οικονομικών πτυχών των ερευνών από τις υπηρεσίες αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, συγχωνεύσεων και κρατικών ενισχύσεων της Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας της, η Scott Morton θα μπορούσε έτσι να κληθεί να λάβει αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) που θα βάλει στεγανό στις εταιρείες Big Tech που θεωρείται ότι κατέχουν θέση θυρωρού για ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η αναζήτηση ή οι εφαρμογές. Βεβαίως η νέα επικεφαλής, θα αποφύγει να ασχοληθεί με κάποιες περιπτώσεις εταιριών, στις οποίες είχε κάποτε συμβουλευτικό ρόλο.Πολύ πριν ενταχθεί στην αμερικανική διοίκηση

«Ένα από τα μεγαλύτερα καθήκοντα που έχει μπροστά της η ΓΔ COMP είναι η εφαρμογή του DMA», είπε ένα στέλεχος του κλάδου, στο οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα. «Είναι πραγματικά σοφό να διορίζεται κάποιος που μπορεί να καταλήξει να αποκηρύξει τον εαυτό του σε όλες τις επερχόμενες μεγάλες υποθέσεις;», είπε «Υπό αυτή την άποψη, όπως τονίζει γνωστός Βέλγος οικονομολόγος που επιθυμεί την ανωνυμία «η Σκοτ Μόρτον είναι μοναδική στον εντοπισμό πατεντών, που μπορούν κάποιες εταιρίες να χρησιμοποιούν για τον έλεγχο της αγοράς».

«Είναι εξαιρετικά έξυπνη, είναι πολύ γρήγορη και δεν φοβάται να αντιμετωπίσει γίγαντες», είπε ο Μπιλ Μπάερ, πρώην βοηθός γενικός εισαγγελέας στο τμήμα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Το έργο της ανέβασε τον ρόλο της πολιτικής ανταγωνισμού και τη βελτίωση της επιβολής, είπε, ανοίγοντας το δρόμο για την τρέχουσα άνοδο των ΗΠΑ στην αντιμονοπωλιακή δράση.

Ο Alberto Alemanno, καθηγητής νομικής στο HEC Paris, πιστεύει ότι η εμπειρία της Scott Morton στις ΗΠΑ είναι ένα πλεονέκτημα. «Είναι μια εξαιρετική υποψήφια για τη δουλειά, αλλά και κάποιος ικανός να ερμηνεύσει εκ νέου αυτόν τον ρόλο διασταυρώνοντας τη σκέψη των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή πολιτική ανταγωνισμού», είπε.

Είναι πολύ πιθανόν έτσι τα προσόντα της καθηγήτριας Φιόνας Σκοτ Μόρτον να ενόχλησαν κάποια από τα 2.000 και πλέον λόμπυ, που λειτουργούν στη βελγική πρωτεύουσα, γι’ αυτό και οι αντιδράσεις εναντίον της. Αντιδράσεις όμως, οι οποίες μάλλον δεν θα έχουν αποτελέσματα. Δείχνουν όμως ένα κλίμα που μόνον σκέψεις προκαλεί. Είναι δε πολύ θετικό σημείο των καιρών ότι 38 επώνυμοι οικονομολόγοι με δημόσια επιστολή τους, ζητούν η καθηγήτρια Σκότ Μόρτον, να παραμείνει στη θέση της.

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος – European Business Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum