| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 14/03/2024

 

 

Η Πορτογαλία δεν σταμάτησε το τελευταίο διάστημα να μαζεύει ένσημα για την πορεία της οικονομίας της. Για πρώτη φορά από το 2009 ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ έπεσε κάτω από 100%, καταγράφει θετική ανάπτυξη, πρωτοπορεί στην καθαρή ενέργεια και κερδίζει αναβαθμίσεις από τους διεθνούς οίκος αξιολόγησης.

 

 

Όλα αυτά, όμως δεν φαίνεται να σημαίνουν πολλά για τους Πορτογάλους, καθώς η θετική εικόνα της οικονομίας δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Υπάρχουν πολλά παράπονα για χαμηλούς μισθούς και την ακρίβεια που είναι πιο έντονα από πότε. Τα ενοίκια είναι απλησίαστα και οι διαλυμένες υπηρεσίες υγείας, έχουν καταντήσει βραχνάς.

Είναι αυτοί αρκετοί λόγοι για να εξηγήσουν γιατί το ακροδεξιό κόμμα Chega (Αρκετά) αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή; Φαίνεται πως ναι. Και η πορεία του κόμματος είναι εντυπωσιακή. Από το 1,3% το 2019 εκτοξεύτηκε στο 7,2% το 2022 και τώρα στο 18%. Με λίγα λόγια ένας στους πέντε ψηφοφόρους στην Πορτογαλία ψήφισε ένα ακροδεξιό κόμμα. Όλα αυτά σε μια χώρα που μέχρι πρόσφατα είχε καταφέρει να ξεφύγει από την αυξανόμενη επιρροή της ακροδεξιάς, που καταγράφεται στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.

Εκτός από την οικονομία, σημαντικό ρόλο στον εκλογικό θρίαμβο του Chega έπαιξαν, επίσης και τα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλάνισαν τη χώρα και που αποτέλεσαν βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς.

To Chega έκανε σημαία του τη μάχη κατά της διαφθοράς και βγήκε κερδισμένο. «Η Πορτογαλία χρειάζεται καθάρισμα» έγραψαν οι προεκλογικές του αφίσες, με τις οποίες γέμισε τη χώρα. Υποσχέθηκε πως θα δώσει μάχη κατά των διεφθαρμένων πολιτικών και κατάφερε να πατήσει πάνω στη δυσαρέσκεια για να εκτοξεύσει τα ποσοστά του. «Οι ψηφοφόροι έχουν μπουχτίσει με τη σημερινή πολιτική και ψηφίζοντας το ακροδεξιό κόμμα πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο διαμαρτύρονται με ριζοσπαστικό τρόπο», εξήγησε στην εφημερίδα El Pais ο δημοσιογράφος Μιγκέλ Καρβάλιο.

Το ακροδεξιό κόμμα δεν αναμένεται να κυβερνήσει. Η τρικομματική κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία, που έκοψε πρώτη το νήμα έστω και με μικρή διαφορά δηλώνει απρόθυμη να συμμαχήσει με το Chega για να εξασφαλίσει πλειοψηφία στη Βουλή. Στο τέλος, όμως δεν αποκλείεται και να το κάνει, προκειμένου να κυβερνήσει.

Όπως και να έχει ο ρόλος του Chega έχει αναβαθμιστεί. Και το γεγονός πως η πολιτική ατζέντα είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, όπως φάνηκε και από τις προεκλογικές συζητήσεις, που επικεντρώθηκαν γύρω από θέματα που προωθεί όπως η διαφθορά, η ασφάλεια και η μετανάστευση, ανοίγει το δρόμο για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum