| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 25/10/2023

 

 

«Είναι προφανές ότι τα γεγονότα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τώρα στη Γάζα, φέρνουν την Τουρκία πιο κοντά στη Ρωσία και το ερώτημα είναι ποιο μέλλον έχει η Αρμενία στην περιοχή, αλλά και ποια πορεία θα ακολουθήσει η Τουρκία στις αλλαγές που ήδη ιχνογραφούνται στη Μέση Ανατολή και και κατ’ επέκταση στην Αφρική.. Την παρατήρηση αυτή μας διατύπωσε ο συνάδελφος Μπουράκ Μπερκντίλ, πολύ γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει μπει για καλά στο στόχαστρο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

 

 

Και τούτο διότι, ο δημοσιογράφος, με πολύ πειστικά στοιχεία έφερε στο προσκήνιο το παιγνίδι εξαπάτησης της Δύσης που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζιπ Ταγιπ Ερντογάν παίζει, έως ότου αποφασίσει ποτέ τελικά θα φύγει από την Ατλαντική Συμμαχία για να παίζει ηγετικό ρόλο στον σχηματισμό ενός ευρασιατικού ΝΑΤΟ.

Επειδή ο Ερντογάν χρειάζεται δυτικό χρήμα για να αποφύγει μια υλική οικονομική καταστροφή της Τουρκίας, συνεχώς προσποιείται ότι οι κινήσεις του είναι εξισορροπητικές, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Ο Τούρκος πρόεδρος «οραματίζεται» ηγετικό ρόλο στην Ευρασία χέρι – χέρι με τον

Πούτιν και άλλους ισλαμιστές ηγέτες, τονίζει ένας σημαντικός Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Από την πλευρά του, ο Μπουράκ Μπελκντίλ, στον ιστότοπο Gatestone αναφέρει τα εξής ενδιαφέρονται:

«Στην τελευταία συνάντησή τους, Πούτιν και Ερντογάν, αποφάσισαν στενή ενεργειακή συνεργασία όχι μόνο σε αγωγούς.

Η Ρωσία κατασκευάζει και θα κατέχει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στο Ακουγιού στις ακτές της Μεσογείου. Όμως, οι δύο ηγέτες, πρόσφατα συμφώνησαν να κατασκευάσουν ένα δεύτερο ρωσικό πυρηνικό σταθμό, που σχεδιάζεται για τη Σινώπη στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Παράλληλα δε ενισχύουν και την εμπορική τους συνεργασία, επίκειται δε και η ίδρυση τουρκο-ρωσικής τράπεζας, γεγονός που προκαλεί απορίες στη Δύση.

Ας σημειωθεί επίσης ότι για το 2022, οι ρωσικές εξαγωγές στην Τουρκία έφτασαν τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τη χώρα τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της Τουρκίας. Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Τουρκίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν από 10 εκατομμύρια τόνους το 2021 σε 19 εκατομμύρια τόνους το 2022 και ανοδική θα είναι η τάση το 2023. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία παρείχε το 41% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας το 2022. Η ενεργειακή εποπτική αρχή της Τουρκίας είπε ότι τον Μάιο-Ιούνιο του 2023, το μερίδιο πετρελαίου της Ρωσίας οι εισαγωγές έφτασαν το 50%. Επίσης το 2022, η Ρωσία προμήθευε επίσης το 39% του φυσικού αερίου της Τουρκίας. Άρα η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής ενέργειας της Τουρκίας.

Ακόμα, πέντε εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2022. Επίσης, ο επικεφαλής του συνδικάτου τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών, Ερντάλ Ερέν,τόνισε εσχάτως ότι οι τουρκικές εταιρείες κατέχουν 18

έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια στο ρωσικό κατασκευαστικό χαρτοφυλάκιό τους,που σημαίνει ότι η γειτονική μας χώρα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις δυτικές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Οι οικονομικές και εμπορικές διασυνδέσεις Ρωσίας και Τουρκίας δεν σταματούν εδώ. Τουλάχιστον αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων άνθρακας που παράγεται στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που κατέχονται από τη Ρωσία, εξήχθη φέτος στην Τουρκία, μέλος του NATO, σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών τελωνείων που εξετάστηκαν από το Reuters. Μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2023, περίπου 160.400 τόνοι άνθρακα από τις περιοχές έφτασαν στην Τουρκία. Τρεις παραγωγοί που αναφέρονται στα τελωνειακά στοιχεία επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι είχαν στείλει άνθρακα από τις δύο περιοχές στην Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Τουρκία του Ερντογάν είναι μια από τις χώρες που παραβαίνουν τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία. Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε πέντε τουρκικές ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες για την επισκευή σκαφών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τη μεταφορά ρωσικών στρατιωτικών αγαθών και τη βοήθεια της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις….».

«…Η Τουρκία σε μια κρίσιμη γεωπολιτική περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση γενικότερα είναι ένα καυτό πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς δεν αποτιμάται στις σωστές διαστάσεις του…», τονίζει ένας Γάλλος διπλωμάτης στην Άγκυρα, που φοβάται ότι η Μεσόγειος γενικά έχει μπει για καλά σε εποχή σοβαρών αναταράξεων. Αναταράξεις που μετά την εισβολή στο Ισραήλ της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, χαιδεμένο παιδί της

Τουρκίας, θα επηρεάσουν εξελίξεις τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια, όπου ήδη υπάρχει αναβρασμός στο ισλαμικό στοιχείο

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιθανόν τις προσεχείς εβδομάδες οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας να βρεθούν στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας.

Αθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος (EBR)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum