| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 08/11/2023

 

 

Σαν χθες θυμάμαι την αμηχανία στα προεκλογικά πάνελ όταν ρωτούσαμε για τη φοροδιαφυγή. Η ΝΔ υποσχόταν κατάργηση τεκμηρίων, ο ΣΥΡΙΖΑ – καθ’ ομολογίαν ένοχος για τη φοροαφαίμαξη των μεσαίων – μειώσεις φόρων κ.λπ. Κι αν επέμενε κανείς να ρωτά για όσα (δεν) δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η απάντηση που παίρναμε ήταν πως στενάζει η αγορά κι άλλα τέτοια. Εδει δη ψήφων, ω άνδρες Αθηναίοι!

 

 

Τώρα λοιπόν που η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει ένα (τόσο δα μικρό) βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναμενόμενο είναι η αντιπολίτευση να της καταλογίζει αναντιστοιχία λόγων και έργων. Αλλωστε το να χαϊδεύεις αφτιά και τζάμπα είναι και μπορεί να φέρει και κάνα ψηφαλάκι.

Δεν ξέρω σε πόσες άλλες χώρες έχουν αναπτύξει οι πολίτες σε τόσο μεγάλο βαθμό την ικανότητα να κοροϊδεύονται με επιτυχία. Εδώ όμως έχουμε πετύχει θαύματα.

Με τόση κοροϊδία τόσα χρόνια μάλιστα, φαίνεται πως έχουν πιστέψει και οι ίδιοι οι φοροφυγάδες ότι είναι δίκαιο να δηλώνουν κάθε χρόνο φτωχοί γιατί διαφορετικά «δεν βγαίνουν».

Δεν εξηγείται αλλιώς το «φωνάζει ο κλέφτης» των τελευταίων ημερών. Αλλος κατακεραυνώνει τον υπουργό γιατί «δεν ξέρει τι θα πει ελεύθερο επάγγελμα». Αλλος τους δημοσιογράφους που επιτίθενται τάχα σε εκείνους που παράγουν πλούτο με τον τίμιο ιδρώτα τους. Αλλοι την κυβέρνηση γιατί, λέει, δεν τα βάζει με τους μεγάλους. Αυτοί οι τελευταίοι βέβαια παραβλέπουν ότι στη χώρα μας η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές. Και τα κέρδη που δηλώνουν, ακόμη μικρότερα… Είναι να απορεί κανείς πώς μένουν τόσα χρόνια ανοιχτές επιχειρήσεις που δηλώνουν μηδενικά κέρδη.

Και να σκεφτεί κανείς πως όλο αυτό το δράμα έχει προκύψει όχι επειδή αποφάσισε η κυβέρνηση να πιάσει τους φοροφυγάδες, αλλά επειδή προσπαθεί να τους υποχρεώσει να πληρώνουν κι εκείνοι κάνα ψίχουλο και να μην τσεπώνουν τα επιδόματα που ανερυθρίαστα εισπράττουν δηλώνοντας πένητες.

Θυμάμαι προ ετών τον συγχωρεμένο τον Πάγκαλο να αφηγείται πώς, σε περίοδο «ΠαΣοΚ-ωραία χρόνια», προέτρεπε κρητικούς Πασοκτζήδες που μαγείρευαν τα στοιχεία τους για να παίρνουν επιδοτήσεις, να συνεχίσουν μεν να κλέβουν, αλλά με κάποια σύνεση. Αυτό ακριβώς μου φαίνεται πως λέει στους φοροφυγάδες και η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό. Εννοείται πως η κοροϊδία θα συνεχιστεί και οι μισθωτοί που δεν μπορούν να κλέψουν θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους. Απλά με το νέο φορολογικό, θα δώσουν κατιτίς κι εκείνοι που τόσα χρόνια μας διαφημίζουν ως μαγκιά το μαύρο χρήμα που τους εξασφαλίζει βίο ανθόσπαρτο στην υγειά των κορόιδων. Ε, τουλάχιστον, ας μην προκαλούν.

Λυμπεράκη Νίκη (Το Βήμα)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum