| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 11/01/2024

 

 

Οι ρωσικές εκλογές με αναμφίβολο νικητή τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι βρετανικές, όπου προβλέπεται αλλαγή σκυτάλης, οι ευρωεκλογές και πολλές άλλες. Αν υπάρχει, όμως μια αναμέτρηση που ξεχωρίζει αυτή είναι η εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ.

 

 

Θα δώσουν άραγε ξανά τη μάχη ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ; Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και στα δύο κόμματα θα προτιμούσαν άλλους υποψηφίους. Κάτι η ηλικία τους, κάτι που πλέον δεν τραβούν, κάνουν τους Αμερικανούς να θέλουν να τους γυρίσουν την πλάτη.

Εναλλακτικές, δεν φαίνεται να υπάρχουν. Ο Τζο Μπάιντεν θα πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών, παρά το ότι ο Ρόμπερτ Κένεντι της πολιτικής δυναστείας και γνωστός αντιεμβολιστής τον αμφισβητεί και έχει θέσει και αυτός υποψηφιότητα.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται στις έρευνες γνώμης με μεγάλη διαφορά. Οι αντίπαλοί του δεν έχουν καμία ευκαιρία με τη Νίκι Χέιλι να είναι η μόνη που κάπως ξεχωρίζει, καθώς συγκεντρώνει την προσοχή των δωρητών αλλά και των μετριοπαθών υποστηρικτών του κόμματος. Το να μπορέσει, να νικήσει είναι άλλη υπόθεση, όμως.

Από την άλλη, ο μεγιστάνας δισεκατομμυριούχος έχει να αντιμετωπίσει και το γεγονός πως δύο πολιτείες του Κολοράντο και του Μέιν εξέδωσαν αποφάσεις από αποκλεισμό του από τον εκλογική διαδικασία, με τον ίδιο να προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η απόφαση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αν και δύσκολο να είναι εναντίον του, μιας και ο ίδιος διόρισε τρεις από τους δικαστές και κατά κάποιο τρόπο ελέγχει το Σώμα.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για αυτό το ζήτημα. Για πολλούς ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας άνθρωπος ακατάλληλος για να κυβερνήσει. Αν εκλεγεί, είναι πολύ πιθανόν πως θα αψηφήσει τους νόμους, το περίφημο rule of law ραχοκοκαλιά του συστήματος ελέγχου της εξουσίας, θα πολώσει ακόμη περισσότερο την κοινωνία και θα διεκδικήσει περισσότερες εξουσίες από αυτές που δικαιούται να έχει.

Ωστόσο, η κατάσταση θα φτάσει στο απροχώρητο αν αποκλειστεί. Ήδη το ένα τρίτο των Αμερικανών πιστεύει πως η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ήταν παράνομη το 2020. Μπορεί κάποιος εύκολα να μαντέψει τι θα γίνει, αν κερδίσει μια δεύτερη θητεία με ένα νομικό αποκλεισμό του αντιπάλου του.

Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο και για αυτό ίσως να είναι καλύτερο η απόφαση για το νέο πρόεδρο να προέρχεται από τους ψηφοφόρους και όχι από το δικαστήριο. Πάντως ό,τι και να γίνει η δημοκρατία στις ΗΠΑ θα περάσει από συμπληγάδες και θα δοκιμαστεί σκληρά.

Ξένια Τούρκη (Οικονομικός Ταχυδρόμος)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum