| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 00:01 - 19/10/2023

 

 

Σε μια από τις σημαντικές εταιρείες του τόπου μας, πριν από λίγο καιρό, ξεκίνησαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Και πράγματι ενοποιήθηκαν τα συστήματα, ψηφιοποιήθηκαν χιλιάδες έγγραφα και πλέον σχεδόν κάθε λειτουργία γίνεται ηλεκτρονικα.

 

 

Μια υπάλληλος σε πείσμα των καιρών κράτησε αρκετά από τα έγγραφα και δεν τα πέταξε. Ήταν αυτά τα χαρτιά που έσωσαν την εταιρεία όταν δέχτηκε ηλεκτρονική επίθεση και τα συστήματά της γονάτισαν. Ήταν οι άνθρωποι που ήξεραν να δουλέψουν χωρίς υπολογιστή και που ήταν μαθημένοι στο να σηκώνουν το τηλέφωνο και να μιλούν από τον άλλο, αντί να εξαρτώνται από τα email και τις εφαρμογές που έκαναν πάνω τα μανίκια και έκαναν όλη τη δουλειά, μέχρι να επανέλθουν τα συστήματα.

Οι ειδικοί λένε πως το μέγεθος της σφαγής στο Ισραήλ ήταν τόσο μεγάλο και οι αρχές της χώρας πιάστηκαν στον ύπνο, επειδή είχε εφησυχάσει βασιζόμενο στην τεχνολογική υπεροχή του. Χώρα με καινοτομίες και τεχνολογία που ξεχωρίζει «γονάτισε» με μέσα που ανήκουν στον περασμένο αιώνα, μπουλντόζες, μαχαίρια και άμεση ανθρώπινη επικοινωνία. Η πίστη στο αλάθητο της τεχνολογίας έναντι του ανθρώπου αποδείχτηκε η αχίλλειος πτέρνα της ισραηλινής άμυνας.

Σε μεγαλύτερο ή και μικρότερο βαθμό το ίδιο κάνουν και άλλες χώρες. Το ίδιο γίνεται και σε προσωπικό επίπεδο. Περπατούμε σε ένα δρόμο που δεν νιώθουμε ασφαλείς και κρατούμε στο χέρι το κινητό τηλέφωνο, νομίζοντας πως αυτό θα μας προστατέψει. Γεμίζουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές των παιδιών μας με εφαρμογές παρακολούθησης, πιστεύοντας πως θα διώξουμε μακριά τους κινδύνους που τα απειλούν, ξέροντας ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται.

Το ίδιο, μάλλον, θα πίστεψαν και οι γονείς των παιδιών που σφαγιάστηκαν ή απήχθησαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Τελικά, κατέληξαν ανήμποροι να βλέπουν live το παιδί τους να δολοφονείται ή να χάνεται χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό.

Όσο ισχυρή κι αν είναι η τεχνολογία ή η ανάλυση δεδομένων που τόσο την έχουμε θεοποιήσει, υπάρχουν πολλά τρωτά σημεία. Και μάλιστα ο τρόπος για να τεθούν όλα εκτός είναι πολλές φορές απλός. Μια πέτρα, για παράδειγμα, εργαλείο της λίθινης εποχής μπορεί να εξουδετερώσει μια πανίσχυρη κάμερα παρακολούθησης.

Αυτό, βέβαια δεν σημαίνει πως για να είμαστε ασφαλείς πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή των γραφομηχανών, της σφεντόνας και των κάρων με άλογα. Σημαίνει, όμως πως πρέπει να σταματήσουμε να επαναπαυόμαστε και να εξαρτόμαστε απόλυτα από την τεχνολογία. Ειδικά, σε θέματα ασφάλειας η τεχνολογία πρέπει να είναι σύμμαχος, ένα εργαλείο στα χέρια μας και όχι το μέσο που θα κάνει όλη τη δουλειά.

Ξένια Τούρκη (philenews.com)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum