| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 18/12/2023

 

 

Με την προσοχή στραμμένη στις σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις στην περιοχή της Γάζας και την προοπτική ο πόλεμος αυτός, μετά από μια σύντομη ανακωχή, να έχει πλέον μακρά διάρκεια, με αυξανόμενο συνεχώς τον αριθμό των αμάχων, ένας άλλος πόλεμος έχει μείνει στη σκιά.

 

 

Πρόκειται για τις συνεχείς επιθέσεις των ισραηλινών εποίκων εναντίον Παλαιστινίων που κατοικούν στη Δυτική Οχθη, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί, παρά τα επανειλημμένα ψηφίσματα του ΟΗΕ που ζητούν να επανέλθει στις περιοχές αυτές ο πλήρης έλεγχος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ετσι, παρά την αρχική στήριξη που επέδειξε ο Μπάιντεν στα σχέδια του Νετανιάχου για την πλήρη εξουδετέρωση της Χαμάς, τώρα, εν όψει μιας απίστευτης έκτασης ανθρώπινης τραγωδίας, έχει αρχίσει να κάνει δεύτερες σκέψεις. Και είναι χαρακτηριστική η απόφαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών να απαγορεύσει την έκδοση βίζας σε όσους ισραηλινούς εποίκους εμπλέκονται στις επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων.

Οι ισραηλινοί έποικοι στη Δυτική Οχθη, που θεωρητικά κυβερνάται από την Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον υπέργηρο Μαχμούτ Αμπάς, ξεπερνούν σήμερα τις 700.000 (!). Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στα περιορισμένα τμήματα που έχουν απομείνει υπό παλαιστινιακή διοίκηση, αυτή είναι μόνο κατ’ όνομα. Γεγονός που αφορά μόνο τη Δυτική Οχθη, καθώς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν στριμωγμένοι υπό άθλιες συνθήκες δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, την εξουσία ασκεί η Χαμάς. Την οποία επιχειρεί τώρα να εξουδετερώσει πλήρως ο Νετανιάχου. Οχι όμως για να παραδώσει την εξουσία στους Παλαιστινίους, αλλά για να εγκαταστήσει εκεί ένα καθεστώς ασφαλείας και επιτήρησης. Και εδώ έχει έλθει σε σύγκρουση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στριμωγμένος μεταξύ της ανάγκης να μη χάσει τη στήριξη του πανίσχυρου ισραηλινού λόμπι εν όψει των προεδρικών εκλογών και των αυξανόμενων διαμαρτυριών της προοδευτικής κοινής γνώμης για την πρωτοφανή ανθρώπινη τραγωδία του άμαχου πληθυσμού.

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά δυσάρεστο κλίμα δεν είναι περίεργο ότι παρατηρείται τώρα μια βαθμιαία μεταστροφή της διεθνούς κοινής γνώμης, που εκφράζεται με απευθείας πιέσεις προς την κυβέρνηση Νετανιάχου να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου για την προστασία των αμάχων, ενώ ο γ. γραμματέας του ΟΗΕ πρότεινε να συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις. Ενώ η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, που επισκέφτηκε τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο αρχικό καθεστώς της ζώνης της Γάζας, χωρίς μετακινήσεις των Παλαιστινίων και χωρίς επανακατάληψή της από τους Ισραηλινούς, ή επιστροφής εκεί των τρομοκρατών. Ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η Παλαιστινιακή Αρχή ώστε να επεκταθεί η εξουσία της και στη Γάζα, στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών. Και να δούμε αν και πότε θα μπορέσουν να εφαρμοσθούν όλα αυτά τα ωραία.

Γιάννης Καρτάλης (Το Βήμα)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum