| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 15/04/2024

 

 

Με ένα βίντεο το απόγευμα της Δευτέρας ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε γνωστές τις θέσεις του για τις αμβλώσεις.

 

 

Η τοποθέτησή του αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το ζήτημα έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Οι περισσότεροι από τους οπαδούς του περίμεναν πως θα τασσόταν υπέρ της καθολικής απαγόρευσης, σε ομοσπονδιακό επίπεδο Θα ήθελαν να ακούσουν υποσχέσεις που θα καταστούσαν παράνομες τις αμβλώσεις από τις πρώτες μέρες της κύησης και για διώξεις γιατρών και κλινικών που πραγματοποιούν τέτοιου είδους επεμβάσεις.

Αντί για αυτό ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος επέλεξε μια πιο μετριοπαθή στάση και δήλωσε πως οι πολιτείες είναι αυτές που πρέπει να ρυθμίζουν το θέμα, όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα. Και προέτρεψε τους ψηφοφόρους «να ακολουθήσουν την καρδιά τους». Περπάτησε, πάνω στη γραμμή της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο κατάργησε τον ομοσπονδιακό νόμο Roe vs. Wade και πέρασε την ευθύνη για το ζήτημα της άμβλωσης σε πολιτειακό επίπεδο. Με λίγα λόγια μην με σκοτίζετε και κάντε ό,τι θέλετε.

Η νερόβραστη στάση του Ντόναλντ Τραμπ είναι εύκολο να εξηγηθεί. Οι αμβλώσεις είναι ένα από τα ζητήματα που θα καθορίσουν την εκλογική μάχη σε εθνικό επίπεδο αλλά και στις πολιτείες. Την ίδια στιγμή, όμως είναι και ένα ζήτημα που προκαλεί τριγμούς μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Προφανώς μια καθολική απαγόρευση θα ικανοποιούσε τους βαθιά συντηρητικούς ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά θα κινδύνευε να χάσει τους πιο μετριοπαθείς. Έτσι, κρατώντας και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα σωστή, ρίχνει την ευθύνη στους ίδιους τους ψηφοφόρους και επιδιώκει να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.

Είναι πιθανόν πως οι μετριοπαθείς θα ικανοποιηθούν από τα ήξεις αφίξεις του πρώην προέδρου. Είναι αμφίβολο, όμως αν θα γίνει το ίδιο με τους συντηρητικούς και την ευαγγελική δεξιά, που ήδη δηλώνουν απογοητευμένοι μαζί του.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, όπως έδειξε και η νίκη μιας Δημοκρατικής υποψήφιας για την τοπική βουλή στην Αλαμπάμα τον περασμένο Ιανουάριο. Στη συντηρητική αυτή πολιτεία, που έχει βάλει φρένο ακόμη και στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις η Μέριλιν Λαντς κέρδισε μια έδρα επικεντρώνοντας την προεκλογική της εκστρατεία στην προστασία του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Πρόκειται για μια κίνηση με ρίσκο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη πως το ζήτημα των αμβλώσεων είναι από τα λίγα που ενισχύουν τους Δημοκρατικούς. Για αυτό και δεν είναι καθόλου βέβαιο, πως θα παραμείνει «μετριοπαθής» μέχρι τέλους. Είναι πιθανόν αν δει πως τον εγκαταλείπουν οι συντηρητικοί ψηφοφόροι του, να τα γυρίσει και να τους πει αυτό που θέλουν να ακούσουν.

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum